Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop skośny na poddaszu z betonu proszę o radę.

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów, na forum Muratora. Od dłuższej chwili mam mętlik w głowie, gdyż chodzi o strop na poddaszu użytkowym. Chciałbym zrobić strop skośny lany zbrojony a miedzy zbrojenie dać cegłę wyciętą z pustaka z betonu komórkowe w celu zmniejszenia obciążenia. A co za tym idzie mniej betonu i lżejszy strop skośny.

Po drugie co mnie nurtuję to to że gdy zrobię drugi strop lany nie będę mógł położyć dachówki. Gdyż obciążenie na fundamenty było by chyba zbyt za duże. Fundamenty mam zrobione tak, ława 50cm / 45 cm, w niej wieniec 20/20cm na rogach wiązany z drutu 8. Ściany fundamentowe są wylewane ale nie było dawane żadne zbrojenie. Wykonawca powiedział ze niema takiej potrzeby, gdyż jest solidna ława fundamentowa. I tutaj mój problem, czy jak wykonam strop drugi, zrobiłbym deskowanie i połozył dachówkę, czy to nie będzie zbyt duże obciążenie tego wszystkiego.

Dom mam już wystawiony pod pierwszy strop. Ściany są z betonu komórkowego 24cm. Nadproża wszystkie gotowe zbrojone z betonu komórkowego. Strop wykonany monolityczny, wystawione rdzenie. Proszę o opinie i rady w tych sprawach, forum przeglądnąłem ale chcę uzyskać rady bezpośrednio w moim poście. Pozdrawiam Dawid.