sherif 27.12.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Witam ! Mam wentylację z reku poprowadzoną częściowo na nieogrzewanym strychu. Rury idą ok 10-15cm nad podłogą z desek, pod którą jest ocieplenie poddasza użytkowego. Rury są docieplone taką cienką ok 3cm wełną ze sreberkiem. Wykonawca WM powiedział mi, że muszę to przed mrozami docieplić bo może zacząć skraplać się para wod i cieć z kanałów.Pytanie jak i czym to docieplić. Próbowałem zwykłą wełną 15cm to strasznie trudno ją nagiąć i obwiązać sznurkiem, tak żeby przylegała ściśle do rury.Razem z wykonawcą wymyśliliśmy, żeby zrobić skrzynkę ze styro, który został mi po budowie 5-6cm gr. Taka skrzynka miała by przekrój kwadratu, w tą skrzynkę napryskać pianki montażowej i przykryć styro od góry. Taka pianką łatwiej jest obsmarować rurę i taka skrzynka zachowa sztywność. Jak myślicie ma to sens ? Jeżeli tak to jaką dać pianę ? Ceny widzę że są od 14 do 30zł /750ml, ale mało który z producentów podaje wsp. przenikania. Niby na niektórych jest napisane że do termoizolacji, a na niektórych że to pianka montażowa, ale większość to i tak poliuretan o ok 80% kom zamkniętych.Chciałbym dać pianki ok 10cm w najcieńszym miejscu + 5cm styro.Myślałem, żeby owijać tą wełną ze sreberkiem, ale raz że musiałbym ją kupić (a styro mam), dwa że dawać po kilka warstw, trzy że nie wszędzie dam rady, bo rury często są pod skosami że ledwo na czworaka się dojdzie, z pianką byłoby łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.12.2014 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 ja takie rury schowałem w warstwie styropianu 30cm i zalałem wylewką. W Twoim przypadku jeśli strop jest z drewna - pomysł który mowisz wydaje się całkiem ok - skrzynka ze styro+piana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 29.12.2014 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Wczoraj posiedziałem trochę na strychu i docinanie i pianowanie styro jest dużo przyjemniejsze niż zabawa z wełną. NIestety pianką którą zastosowałem Ceresit White 750ml starcza na obrobienie rury 1m (śr 150) z jednej strony, warstwa ok 3cm. Dlatego postanowaiłem że będe wrzucał kawałki styro, bo inaczej to z 10 puszek pójdzie na metr rury (a mam z 40m) Nadal nie doszukałem się nigdzie porównania czy podania parametrów termicznych pianki, wszyscy jedynie piszą że ma super parametry termiczne i nadaje sie do wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 29.12.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 wystarczy, że zamkniesz tam powietrze w bezruchu, nie musi być wszystko super dokładnie zapianowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 29.12.2014 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 wystarczy, że zamkniesz tam powietrze w bezruchu, nie musi być wszystko super dokładnie zapianowane Tak, wiem, ale nawet jeżeli jest to dość przestrzenne i trochę trzeba tego napsikać. Teraz pluje sobie w brodę po co ja 1,5 kontenera odpadów ze styro wyrzuciłem, teraz część by się przydała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 29.12.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 My obwijaliśmy rury normalnie wełną 15-ką Knaufa 044. Myślę, że wyjdzie szybciej i taniej, nawet jeśli brać pod uwagę konieczność bawienia się z wełną. U nas część rur biegła w ociepleniu w posadzkach, a część w nieużytkowym ocieplonym na całości poddaszu (i te rury jeszcze docieplaliśmy). Skraplać się będzie, do czasu docieplenia rur rzeczywiście zbierała się woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 29.12.2014 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 My obwijaliśmy rury normalnie wełną 15-ką Knaufa 044. Myślę, że wyjdzie szybciej i taniej, nawet jeśli brać pod uwagę konieczność bawienia się z wełną. U nas część rur biegła w ociepleniu w posadzkach, a część w nieużytkowym ocieplonym na całości poddaszu (i te rury jeszcze docieplaliśmy). Skraplać się będzie, do czasu docieplenia rur rzeczywiście zbierała się woda. Tzn wełną obwijaliście + sznurek ? Daliście coś od zewn, imho bez tego będzie się syfić i pylic ta wełna. Dużo tej wody leciało przed ociepleniem ? Sprawdzaliście może temp nawiewów przed i po ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 30.12.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Tak - wełna i sznurek. Nie sprawdzaliśmy temperatury, w momencie jak ocieplaliśmy rury, nie było jeszcze reku - powietrze stało w rurach, a na dworze było ok. 10 stopni. po ruszeniu rury na poddaszu przy ocieplaniu całego poddasza woda po prostu chlustała nam na posadzkę. Co do pylenia się - bez problemu można owinąć jakąś folią, myślę że i tak będzie szybciej i taniej, niż bawienie się w skrzynki i piankę. U nas na razie rury nie są obwinięte folią, ale docelowo i wełnę i styropian trzeba by czymś zabezpieczyć, chyba że jesteś pewien, że do Twojego domu nie zawita żadna mysz. Poddasze też mamy na razie w samej wełnie, folia leży i czeka, bo teraz trzeba się z robotami do kredytu wyrobić jak będziemy wyklejać folią skosy, to pewnie i rury obwiniemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 30.12.2014 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Tak - wełna i sznurek. Nie sprawdzaliśmy temperatury, w momencie jak ocieplaliśmy rury, nie było jeszcze reku - powietrze stało w rurach, a na dworze było ok. 10 stopni. po ruszeniu rury na poddaszu przy ocieplaniu całego poddasza woda po prostu chlustała nam na posadzkę. Co do pylenia się - bez problemu można owinąć jakąś folią, myślę że i tak będzie szybciej i taniej, niż bawienie się w skrzynki i piankę. U nas na razie rury nie są obwinięte folią, ale docelowo i wełnę i styropian trzeba by czymś zabezpieczyć, chyba że jesteś pewien, że do Twojego domu nie zawita żadna mysz. Poddasze też mamy na razie w samej wełnie, folia leży i czeka, bo teraz trzeba się z robotami do kredytu wyrobić jak będziemy wyklejać folią skosy, to pewnie i rury obwiniemy. Ja swoj strych czasami uzytkuje, tzn wrzucam jakies graty, wystarczy ze wejde, a mam kawalem rur nie owinietej i juz kicham na maxa. Przy owijaniu robilismy w 3 i kazdy ledwno mowil, tak pylila. U was z tego co piszesz woda mogla poleciec, bo kanaly nie byly uzywane i woda mogla sie tam zebrac. Musze troche poczytac i policzyc kiedy u mnie sie poleje , na razie nawiewy maja +11C a na strychu -1C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 30.12.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Kwestia też tego, jaką masz wełnę, u nas moim zdaniem Knauf był gorszy i rzeczywiście praca z nim była straszna, dlatego też jest tylko na nieużytkowym poddaszu, a docelowo będzie obklejony folią. Poddasze u nas też będzie tylko składzikiem, na razie trzymamy tam nadwyżki wełny, styropianu i rur wszelkiego rodzaju. Jednak moim zdaniem zwykła wełna będzie lepsza od bawienia się w skrzynki, styropiany i pianki. Za dużo roboty, efekt ten sam. Nam wełna po prostu została, więc ją zużyliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts