dbartek 27.12.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Witam! Niebawem zaczynamy remont kuchni i zastanawiamy się nad zmianą na indukcję..Mieszkamy w bloku z 'wielkiej płyty' z lat 80 więc w grę wchodzi jedynie instalacja jednofazowa. Poszperałem w internecie na ten temat ale fajnie było by poznać opinie osób które faktycznie korzystają a nie wypowiadają się na podstawie parametrów.. W związku z powyższym mam kilka pytań do posiadaczy takich płyt (i najlepiej mieszkających w podobnych blokach):1. Jak sprawdza się taka płyta podczas codziennego użytkowania - czy nie wywala korków? Nie wyłącza się? Nie ma zbyt małej mocy? Nadal gotuje szybko jak podczas używania jednego pola? Czy podczas gotowania na małym ogniu na 2-3 polach nie ma jakiś dużych spadków mocy/ problemów?2. Jak wygląda eksploatacja? Czy faktycznie nie ma wielkiej różnicy w porównaniu do gazu? Na internecie można się spotkać z opiniami ze płyty na 230V pobierają więcej prądu.. 3. Wiadomo ze płyta musi być podłączona na osobnym obwodzie ale czy mimo to nie wpływa na np włączony piekarnik? Powiedzmy używając piekarnika i indukcji jednocześnie? Nie powoduje to spadków mocy?4. Może polecicie jakieś płyty? Zastanawiam się nad modelem Amica PI6501TU http://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/amica-pi6501tu.bhtml Ma bardzo dobre opinie i jest w bardzo dobrej cenie.. Z góry bardzo dziękuje za wszystkie informacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.12.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Mieszkamy w bloku z 'wielkiej płyty' z lat 80 więc w grę wchodzi jedynie instalacja jednofazowa. Po pierwsze - masz zapas mocy dla tych 7 kW ? Po drugie - masz zabezpieczenie przedlicznikowe > 32 A ? Jeżeli nie, to w grę wchodzi tylko zasilanie 3-fazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbartek 27.12.2014 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Po pierwsze - masz zapas mocy dla tych 7 kW ? Po drugie - masz zabezpieczenie przedlicznikowe > 32 A ? Jeżeli nie, to w grę wchodzi tylko zasilanie 3-fazowe. I właśnie tej technicznej rozmowy chciałem uniknąć... Zasilanie 3-fazowe raczej nie wchodzi w grę bo to pewnie wiązało by się z wymiana instalacji do mieszkania -> czyli wielkie koszty, zgody, pozwolenia.. Co do mocy to z tego co czytałem to ta płyta na zasilaniu jednofazowym wykorzystuje max 3700W (a 7000 przy 3-fazowym) wiec zapas jest - ok 6kW mocy przylaczeniowej jest w mieszkaniu (muszę to ustalić dokładnie) Bardzo bym prosił o skupienie się na pytaniach - dokładnych parametrów sieci w tej chwili nie znam więc nie ma się co nad tym rozwodzić.. Edit: znalazlem tez taka plyte (z maxymalna moca 3700W): http://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/amica-pi6509ln.bhtml Edytowane 27 Grudnia 2014 przez dbartek uzupelnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.12.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Co do mocy to z tego co czytałem to ta płyta na zasilaniu jednofazowym wykorzystuje max 3700W (a 7000 przy 3-fazowym) wiec zapas jest - ok 6kW mocy przylaczeniowej jest w mieszkaniu (muszę to ustalić dokładnie) To proszę to ustalić, i dopiero wtedy możemy dyskutować.Bo ja w cuda nie wierzę. Edytowane 27 Grudnia 2014 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbartek 27.12.2014 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 OK, moze troche pomieszalem, ale jest tez taka:http://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/amica-pi6509ln.bhtmlktora ma nizsza moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.12.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Jak się ma podanie mocy przyłączeniowej 3,7 kW do tych danych : Wystarczy dodać i ... rachunek nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbartek 27.12.2014 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Widzę ze temat zawisł na liczbach.. Tak rachunek nie wychodzi bo w płyta po prostu nie pozwala zwiększyć mocy kiedy maksymalna jest już osiągnięta ( ) Dzieki za chec pomocy ale jestem przed remontem i chcialem jedynie wybadac sprawe - zaczerpnac opini osob uzytkujacych podobny sprzet w podobnych budynkach - aby podjac wybor i co za tym idzie odpowiednie kroki.. Tak wiec jeszcze raz bardzo bym prosil o opinie (na porady remontowe przyjdzie jeszcze czas) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.12.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Po raz ostatni odpiszę : opinia jest jednoznacznie negatywna.Na święta to cudo się nie nadaje, a i gospodyni będzie pomstować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.12.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Ja jestem przeciwnego zdania. Żona już nigdy nie wróci do gazu odkąd przesiadła się na indukcję.Na indukcji zdecydowanie szybciej się gotuje, nie psioczysz jak jest kiepski gaz (u nas w bloku nierzadko płomień był pomarańczowy), nie masz spalin powstałych w wyniku spalania gazu które osadzają się na szafkach. Można by długo wymieniać. Wada to nie wszystkie garnki na niej działają. Odnośnie przyłącza to bez przesadyzmu. Po pierwsze moja płyta Bosha ma możliwość zaprogramowania mocy maksymalnej i jak zechcę to nigdy nie przekroczę powiedzmy mocy 3000W choć może pojechać na grubo ponad 7kW.Druga sprawa to że kuchenka ma 7kW to nie znaczy, że zawsze będziesz używasz wszystkich 4 palników w jednym czasie na pełnej mocy.Przez pół roku miałem prąd budowlany jak mieszkałem z zabezpieczeniem w domu B20A 1 faza. Normalnie żyliśmy, praliśmy, odkurzaliśmy i ani razu es nie wywalił z przeciążenia. To się chyba nazywa współczynnik jednoczesności, albo zapotrzebowania, więc nie popadajcie w paranoję... Nie znam osoby co by do indukcji była zmuszona zanłożyć 3x32A. Ja w tej chwili na cały dom, dwie rodziny mam 3x20A i daje radę bez problemu. A jak bym teoretycznie zsumował 2 automaty, 2 zmywarki, indukcję na pełnej mocy, 2 mikrofalówki, odkurzacz centralny, lodówki, piłę w szopie to wg waszej zasady powinienem mieć ze 63A na wejściu. Mam 3x20A i to w zupełności wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 27.12.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Kolego nie doradzaj skoro Twój wzrok nie sięga poza czubek Twego nosa.Ty masz dom, autor wątku mieszka w bloku.U ciebie zwiększenie mocy (ewentualne) będzie polegało na wypełnieniu papierków, zaś autor ma zamiar wykonać remont.Więc poniesione koszty nie powinny być za jakiś czas ponoszone od nowa bo pomylił się w obliczeniach a kuchenka nie zostanie w pełni wykorzystana gdyż przekroje przewodów i wartości zabezpieczeń okażą się za małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.12.2014 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Po raz ostatni odpiszę : opinia jest jednoznacznie negatywna. Na święta to cudo się nie nadaje, a i gospodyni będzie pomstować. Sprawdza się, szczególnie jak jest dużo gości. Dlaczego gospodyni ma pomstować - że szybciej ugotuje potrawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.12.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Kolego nie doradzaj skoro Twój wzrok nie sięga poza czubek Twego nosa. Ty masz dom, autor wątku mieszka w bloku. U ciebie zwiększenie mocy (ewentualne) będzie polegało na wypełnieniu papierków, zaś autor ma zamiar wykonać remont. Więc poniesione koszty nie powinny być za jakiś czas ponoszone od nowa bo pomylił się w obliczeniach a kuchenka nie zostanie w pełni wykorzystana gdyż przekroje przewodów i wartości zabezpieczeń okażą się za małe. Ja mam przewody 2,5mm2. Jak zaczynałem mieszkać to też korzystałem z 1 fazy. Jak se koleś cieńsze przewody ułoży niż norma przewiduje no to sorry... Mam kolegę co mieszka w bloku i też ma płytę indukcyjną i sobie chwali - chcesz adres? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.12.2014 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Kolego yaiba83, mylisz pojęcia. Co innego jest moc 3 x 4 kW, co innego 1 x 6 kW.Ty masz możliwość obciążenia trzech faz i poboru ciągłego 20 A na każdej, autor musi zmieścić się w 25 A na jednej.Widzisz różnicę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.12.2014 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Kolego yaiba83, mylisz pojęcia. Co innego jest moc 3 x 4 kW, co innego 1 x 6 kW. Ty masz możliwość obciążenia trzech faz i poboru ciągłego 20 A na każdej, autor musi zmieścić się w 25 A na jednej. Widzisz różnicę ? Teraz mam taką możliwość i płyta idzie po 2 fazach. Ale zaczynałem od 1 fazy - 2 sekcje grzejne zrównoleglone. O ile mnie pamięć nie zawodzi to w instrukcji jest napisane, że dla takiego przypadku zabezpieczenie powinno być 63A. Często gotujemy a i tak nie zdarza się mieć więcej niż 2 palników jednocześnie na maksa uruchomionych. No ale spoko - mi tam nie zależy, ja jestem mega zadowolony i z junkersa jak wysiądzie (pewnie za 15lat) też zrezygnuję na rzecz jakiejś pompy ciepła do wspomagania kolektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 27.12.2014 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Jak se koleś cieńsze przewody ułoży niż norma przewiduje no to sorry...Właśnie czytając Twe posty może w dobrej wierze tak zrobić i nawet 2,5 mu nie pomoże. A wątek nie dotyczy Ciebie i Twoich znajomych lecz opiera się na konkretnym pytaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 29.12.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 zaczynałem od 1 fazy - 2 sekcje grzejne zrównoleglone. O ile mnie pamięć nie zawodzi to w instrukcji jest napisane, że dla takiego przypadku zabezpieczenie powinno być 63A. Często gotujemy a i tak nie zdarza się mieć więcej niż 2 palników jednocześnie na maksa uruchomionych. No to masz bartku odpowiedź. Możesz sobie tą płytę zamontować, ale możesz korzystać tylko z dwu palników jednocześnie i nie możesz używać pralki lub zmywarki , bo na zabezpieczenia 63A raczej Ci nie pozwolą w bloku z lat 80-tych. A marudziłeś w ZE? może jednak są szanse na 3 fazy po 20A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 02.01.2015 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Ja się na szczegółach technicznych podłączenia za bardzo nie znam więc nie będę głosu zabierał. Powiem tylko że od trzech lat gotuję na indukcji (wcześniej na płycie ceramicznej i kilka ładnych lat na gazie) i powiem jedno - nie zamienił bym indukcji na nic innego nawet jakby prąd był dwukrotnie droższy. Płyta kupiona w Ikea, chwalę sobie, trzy lata śmiga, była możliwość podpięcia na 230V albo 400V. Jako że mam "siłę" w kuchni to elektryk podpiął na 400V. Także jeśli tylko możesz to polecam indukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts