Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja pod OSB

misiek182

Recommended Posts

Witam!

Od niedawna remontuje, w zasadzie chcę skończyć budowę domu, którą rozpoczął około 20 lat temu mój ojciec

Generalnie stan zamknięty, do wykończenia

Trzeba jednak wymienić dach(jest sama papa, planuję blachę lub gonty) - nic nie cieknie, nie leje się, ale wiekowa konstrukcja na pewno wymaga poprawy jeśli będę chciał zamieszkać na dłużej

Chodzi o strych!!!

Dzieli się na jak by 2 części

1 część to znajdująca się nad pokojami gdzie użyto już wełny, od spodu regipsy i na to ostatnio nakręciłem deski podłogowe(na krokwie poziome?) chyba tak to się nazywa;p....tu wszystko jest ok

2 część natomiast znajduje się nad ogromnym pokojem gdzie sufit stanowią deski( dość wiekowe i nie oszukujmy sie niepewne, mimo że impregnowane itd), latam niby po strychu ale deski cały czas ,,chodzą'':wiggle:. Chciał bym na te stare deski do krokwi przykręcić OSB. Moje pytanie brzmi czy coś się powinno dać na IZOLACJĘ pomiędzy deski tworzące sufit, a OSB właśnie. Chodzi przede wszystkim o pewność poruszania się po strychu gdyż nie będzie on zamieszkały, a jedynie ,,moje'' pomieszczenie:) na stare rupiecie, i ewentualnie jakiej grubości OSB użyć???

Gdzieś wyczytałem że można dać pomiędzy deski a OSB XPS STYRODUR 6mm( i czy wiadomo szanownemu gronu ile kosztuje taka przyjemność):rolleyes:

Osb mam po okazyjnej cenie u znajomego ale 15mm i czy wystarczy taka grubość

pozdrawiam fachowców:bye: