Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

regulacja docisku okien

Recommended Posts

Witam w ten mroźny niedzielny poranek

obudził mnie dziś wiatr - albo lepiej brzmiące słowo POWIEW w moim pokoju, a że mam łóżko blisko okna to przez noc nabawiłem się kataru i bólu gardła.

Proszę o pomoc - bo w żaden sposób nie wiem jak wyregulować docisk okna. Na youtube jest wiele filmików pokazujących ten proceder ale moje okno jest chyba nietypowe (tzn. okucie) gdyż nie wiem w którym miejscu jest regulacja docisku? Są tylko śruby - które prawdopodobnie trzymają okucie i nic więcej!!

1.jpg2.jpg

Zgada się jest okna jedne z pierwszych w systemie Panorama produkcji DePlast Wilkonice - interesuje mnie docisk od strony której zdjęcie nie było możliwe czyli po prawej tam widzę że jeszcze można coś wyregulować bo "ta rzecz - docikowa" nie wiem jak to się fachowo nazywa jest w pozycji 3/4 czyli przesuwając o 1/4 uzyskam większy docisk tylko jak? piszesz że klucz i całą rolkę obracać czyli to "coś" co wystaje? może kombinerkami?

Ogólnie okna w pozostałej części dobrze dociskają - boję się tylko żeby czegoś nie złamać bo tak jak słusznie zauważyłeś okna "wiekowe"

ps. dodaje zdjęcie miejsca, o którym mówię

okno77.jpg

Edytowane przez marcin_open

Jeśli dobrze widzę na tej fotce to rolka ześlizguje się z zaczepu (rolka to to ruchome jajo, zaczep jest na ościeżnicy) , za małe zachodzenie skrzydła na ościeżnicę. Albo należy całe skrzydło przesunąć w stronę zawiasów albo wyprzeć na szybie w miejscu rolki. Zaczep też powinien być kilka mm wyżej. Poszukaj kogoś kto się tym zajmuje i to zrobi.