marcin_open 28.12.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Witam w ten mroźny niedzielny poranek obudził mnie dziś wiatr - albo lepiej brzmiące słowo POWIEW w moim pokoju, a że mam łóżko blisko okna to przez noc nabawiłem się kataru i bólu gardła. Proszę o pomoc - bo w żaden sposób nie wiem jak wyregulować docisk okna. Na youtube jest wiele filmików pokazujących ten proceder ale moje okno jest chyba nietypowe (tzn. okucie) gdyż nie wiem w którym miejscu jest regulacja docisku? Są tylko śruby - które prawdopodobnie trzymają okucie i nic więcej!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 28.12.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Okna masz już niemłode, ok. 20 lat. Te okucia to stary Romb Złotów. Rolka jest obracana jak w Maco. Klucz chyba 10 i obracasz całą rolkę. Ta nad klamką ma ustawiony już max. docisk. Nie wiem czy regulacja docisku tu pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 28.12.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Uszczelki posmaruj. może jak będą bardziej elastyczne to jeszcze uszczelnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_open 28.12.2014 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Zgada się jest okna jedne z pierwszych w systemie Panorama produkcji DePlast Wilkonice - interesuje mnie docisk od strony której zdjęcie nie było możliwe czyli po prawej tam widzę że jeszcze można coś wyregulować bo "ta rzecz - docikowa" nie wiem jak to się fachowo nazywa jest w pozycji 3/4 czyli przesuwając o 1/4 uzyskam większy docisk tylko jak? piszesz że klucz i całą rolkę obracać czyli to "coś" co wystaje? może kombinerkami? Ogólnie okna w pozostałej części dobrze dociskają - boję się tylko żeby czegoś nie złamać bo tak jak słusznie zauważyłeś okna "wiekowe" ps. dodaje zdjęcie miejsca, o którym mówię Edytowane 28 Grudnia 2014 przez marcin_open Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_open 28.12.2014 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Ok zrobiłem nie da się docisnąć jest zbyt duża szpara - czyli stosuje plan B - zasilikonuje prawą stronę okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 28.12.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Jeśli dobrze widzę na tej fotce to rolka ześlizguje się z zaczepu (rolka to to ruchome jajo, zaczep jest na ościeżnicy) , za małe zachodzenie skrzydła na ościeżnicę. Albo należy całe skrzydło przesunąć w stronę zawiasów albo wyprzeć na szybie w miejscu rolki. Zaczep też powinien być kilka mm wyżej. Poszukaj kogoś kto się tym zajmuje i to zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_open 28.12.2014 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Zastosowałem ostatnia poradę i jest lepiej dziekuje. Zobaczymy nad ranem czy bedzie ciagnąć wiatrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 29.12.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Daleko nie trzeba szukać. Zobacz jak Stary z forum reguluje i naprawia okna:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224904-Konserwacja-i-naprawa-2-filmy-o-oknach-plastikowych-z-udzia%C5%82em-Starego-z-forum!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts