ASKAw 28.12.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Proszę o radę,Mam jak twierdzi hydraulik obieg otwarty, problem polega na tym, że gdy temperatura na piecu przekracza 80 C przy włączonej pompie to zaczyna się gotować woda w kotle i jednocześnie grzejniki robią się coraz chłodniejsze, tzn zaczyna wypływać gorąca woda ze zbiornika wyrównawczego i w błyskawicznym tempie rośnie temp na kotle. ( Wczoraj doszła do 110 C jedynym ratunkiem było wyjecie płonącego węgla z paleniska, a w tym samym czasie temp grzejników ok 25 C )Hydraulik twierdzi ze mam za mało grzejników ( nie wiem ile jest to w przeliczeniu na KW) ale w sumie jest ich 6m bieżących a piec ( śmieciak) 8KW Nadmienię że grzejniki nigdy nie robią się max gorące, czyli w mieszkaniu zimno a w kotle ukrop. o grzejniki nie są zapowietrzone.Teraz Pan hydraulik wpadł na pomysł żeby mi ciągnąc rurki do grzejników pod sufitem.Proszę co ma zrobić, poza wymiana hydraulika Edytowane 28 Grudnia 2014 przez ASKAw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.12.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 zrób zdjęcia instalacji - szczególnie przy kotle i wrzuć na forum. Poprawiaj błędy i literówki - wtedy Twoje posty będą bardziej zrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 28.12.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Może pompa za słaba - za wolne przepływy skoro nigdy nie dogrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASKAw 28.12.2014 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dębowy 28.12.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Brak jakichkolwiek zaworów przy zbiorniku cwu więc cała woda z kotła pędzi przez zbiornik zamiast na grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 28.12.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Daj pompę na powrocie ... Pompa tłoczy płyny nie parę wodna ... a podobno się gotuje w tym piecyku.. Zawór pod pompa wygląda na zamknięty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASKAw 28.12.2014 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Ja nic nie przekręcałam to tak ustawił hydraulik. Co do gotowania to masakra, boje się więcej dołożyć węgla.Czyli jest pewnie tak jak myślałam że skopane a nie za mało grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dębowy 28.12.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Jaką masz temperaturę wody w zbiorniku cwu ?? W kranie wrzątek ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASKAw 28.12.2014 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Tak w kranie wrzątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dębowy 28.12.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Więc najprawdopodobniej tak jak już pisałem cała woda leci przez zbiornik cwu. Jak hydraulik wstawi tam zawór jakikolwiek i rozsądnie go przymknie to wtedy pójdzie większą ilość wody z kotła na grzejniki.Na razie woda w tym układzie ma łatwiej iść przez bojler więc na grzejnikach zimno. Tak na marginesie czy ten dom jest parterowy ?Rurka z PP do naczynia wyrównawczego to kiepski pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.12.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 woda krąży tam gdzie ma łatwiej. W twoim przypadku wybrała sobie krótki obieg piec bojler. Zmień hydraulika - to tak na szybko. Druga rzecz - masz jakieś zawory żeby odciąć ten bojler? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 28.12.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Na zbiornik c.wu. ma krótszy obieg, praktycznie podłączenie jest pionowe to i wybór prostszy.. a jeżeli działa bez pompy to grawitacja sama "się robi" ma zasobnik .Przydałby się jakiś zawór automatycznie odcinający grzanie bojlera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASKAw 28.12.2014 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.12.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Tak na szybko co mozesz zrobić, jest niedziela a Ty masz pewnie taka fantazję że chciałbyś mieć ciepło w domu:Rozkręcić śrubunek na bojlerze i spróbować wsadzć tam cos co ograniczy przepływ. Kawałek rurki. śruba, pręt . Cos co zmniejszy średnice rury ale musisz to zrobić tak że to coś nie poleciało dalej w instalację!!! Docelowo dwie mozliwości:1. Droższa i lepsza: osobna pompa ładująca bojler i odpowiedni sterownik2. Tańsza: zawór przy bojlerze z kryzą. To jest taki którym wyregulujesz opory bojlera tak zeby były podobne jak reszty instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASKAw 28.12.2014 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Dzięki, ale nie dam rady rozkręcić bojlera bo ze zwykłym francuzem raczej nic nie zdziałam. I dlaczego bojler skoro doprowadzenie wody do niego jest powyżej pompy, to rozgałęzienie co jest przed pompą doprowadza wodę do " zbiornika wyrównawczego".Dziś muszę posiedzieć w zimnicy przy piecu grzejącym na pół gwizdka , a jutro hydraulik przyjedzie to poprawić.Zobaczę co wymyśli, ponoć konsultował się z innymi i wie co zachrzanił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.12.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 czy bojler (oprócz naczynia) jest najwyzszym punktem instalacji? Chodzi o to czy kaloryfery są niżej? Jeśli tak to spuść wodę z instalacji tak by jej poziom sięgał tej kreski: Odetniesz w ten sposób obieg bojlera a cała woda pójdzie na kaloryfery . Bo jak mniemam ta rura w lewo obieg na kaloryfery. Rozwiązanie doraźne żeby Ci tyłek nie zmarzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 28.12.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Od razu przy kotle rury zgrzewane - odważny monter . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.12.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Od razu przy kotle rury zgrzewane - odważny monter . zamiast odważny użyłbym innego słowa:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.12.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Oj tam... czepiacie się. Toć kasę wziął... a nie on będzie sprzątał. Czy mi się wydaje... calowa na bojler, 3/4 na grzejniki? Tam chyba jest redukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASKAw 28.12.2014 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Czy mi się wydaje... calowa na bojler, 3/4 na grzejniki? Tam chyba jest redukcja. Pooglądałam rurki i niestety to prawda ta na grzejniki jest cieńsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts