Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda w kotle sie gotuje , a wtym czasie grzejniki coraz chłodniejsz

ASKAw

Recommended Posts

Proszę o radę,

Mam jak twierdzi hydraulik obieg otwarty, problem polega na tym, że gdy temperatura na piecu przekracza 80 C przy włączonej pompie to zaczyna się gotować woda w kotle i jednocześnie grzejniki robią się coraz chłodniejsze, tzn zaczyna wypływać gorąca woda ze zbiornika wyrównawczego i w błyskawicznym tempie rośnie temp na kotle. ( Wczoraj doszła do 110 C jedynym ratunkiem było wyjecie płonącego węgla z paleniska, a w tym samym czasie temp grzejników ok 25 C )Hydraulik twierdzi ze mam za mało grzejników ( nie wiem ile jest to w przeliczeniu na KW) ale w sumie jest ich 6m bieżących a piec ( śmieciak) 8KW

Nadmienię że grzejniki nigdy nie robią się max gorące, czyli w mieszkaniu zimno a w kotle ukrop. o grzejniki nie są zapowietrzone.

Teraz Pan hydraulik wpadł na pomysł żeby mi ciągnąc rurki do grzejników pod sufitem.

Proszę co ma zrobić, poza wymiana hydraulika

Edytowane przez ASKAw

Więc najprawdopodobniej tak jak już pisałem cała woda leci przez zbiornik cwu.

Jak hydraulik wstawi tam zawór jakikolwiek i rozsądnie go przymknie to wtedy pójdzie większą ilość wody z kotła na grzejniki.

Na razie woda w tym układzie ma łatwiej iść przez bojler więc na grzejnikach zimno.

Tak na marginesie czy ten dom jest parterowy ?

Rurka z PP do naczynia wyrównawczego to kiepski pomysł.

Tak na szybko co mozesz zrobić, jest niedziela a Ty masz pewnie taka fantazję że chciałbyś mieć ciepło w domu:

Rozkręcić śrubunek na bojlerze i spróbować wsadzć tam cos co ograniczy przepływ. Kawałek rurki. śruba, pręt . Cos co zmniejszy średnice rury ale musisz to zrobić tak że to coś nie poleciało dalej w instalację!!!

Docelowo dwie mozliwości:

1. Droższa i lepsza: osobna pompa ładująca bojler i odpowiedni sterownik

2. Tańsza: zawór przy bojlerze z kryzą. To jest taki którym wyregulujesz opory bojlera tak zeby były podobne jak reszty instalacji.

Dzięki, ale nie dam rady rozkręcić bojlera bo ze zwykłym francuzem raczej nic nie zdziałam. I dlaczego bojler skoro doprowadzenie wody do niego jest powyżej pompy, to rozgałęzienie co jest przed pompą doprowadza wodę do " zbiornika wyrównawczego".

Dziś muszę posiedzieć w zimnicy przy piecu grzejącym na pół gwizdka , a jutro hydraulik przyjedzie to poprawić.

Zobaczę co wymyśli, ponoć konsultował się z innymi i wie co zachrzanił.

czy bojler (oprócz naczynia) jest najwyzszym punktem instalacji? Chodzi o to czy kaloryfery są niżej? Jeśli tak to spuść wodę z instalacji tak by jej poziom sięgał tej kreski:

DSCN0840.jpg

Odetniesz w ten sposób obieg bojlera a cała woda pójdzie na kaloryfery . Bo jak mniemam ta rura w lewo obieg na kaloryfery. Rozwiązanie doraźne żeby Ci tyłek nie zmarzł.;)