Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa Sauny - konsultacja projektowa; tania;

a3872217drdrb.net

Recommended Posts

Dzień dobry,

Zacznę od tego iż dwa dni nic innego nie robię jak czytam o saunach na tym forum. I nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania :)

Najpierw przedstawię założenia:

- użytkowanie osobiste

- rodzaj: sauna fińska

- użytkowanie: raz/dwa razy na tydzień

- maksymalnie 2 osoby

- sauna znajdować się będzie w piwnicy

- dom kostka gierka : )

I teraz projekt: http://take.ms/VYOS7

Nurtujące mnie pytania:

1) Pomieszczenie ma tylko 188 CM! jeszcze nie jest nic położone na ziemi więc zapewne odejdą te 3 cm = mamy 185 - 15 (sufit sauny) = 170 CM ;(

Teraz jak dobrać piec? słyszałem że wielu producentów ma magiczną*granicę 100 - 110 cm od góry czyli zostaje 60- 70 cm na piec i jeszcze pod piece musi być*wysokość X -> możecie coś polecić? powinienem szukać pieca 4-5 kw dobrze wyliczyłem? piec bez sterownika, bez pary coś dobrego i sprawdzonego.

2) deski hmmm przeczytałem jakie drewno powinno być, ale czy są Polskie tanie zamienniki? czy mogę np kupić sosnę poprzebierać w tartaku by nie było przebarwień? wiem ryzykowane, ale mam do wyboru czekać dwa lata aż odłożę, albo coś kombinować już własnym sumptem. chodzi mi jaki byłby najtańszy i zarazem najlepszy odpowiednik (biorąc pod uwagę że drzewo może puszczać soki) (chociaż jeden user z forum twierdzi że 20 lat temu jego dziadek zrobił saune ze sosny i działa ;-) <- jak znajdę wpis to podrzucę

3) drzwi wysokości... ;/ znacie jakiegoś producenta co ma drzwi na 170 ? :> samemu kombinować? najgorsze chyba z wyjść. czegoś nie uwzględniłem w planach?

4) Ściany to golizna: wiem o wełnie, wiem o sreberku, wiem o sile, wiem o kablach w izolacji silikonowej ogólnie wszystko z forum. Musi być dylatacja? od ścian? czy mogę stelarz od razu na kołkach walić w mur? tak jak ten pan z linka: http://www.pictraco.com/StainedGlass/SaunaP2.htm

5) proszę o ogólne uwagi na co mam jeszcze zwrócić uwagę... aha wiem o klatce ściekowej nie robię jej bo nie mam możliwości i wiem o tym że prysznic ma być ;-) ale dam beczkę. Lecz może ktoś zobaczy jakiś błąd w moich planach? oprócz moich wątpliwości?

• 1 month później...

1. Z piecem nie pomogę. Wolę opalany na drewno niż elektryczny.

2. Co do drewna.... w skanynawii stosuje się sosnę i świerk... zdziwiony? To powiedz mi jak 300 lat temu miał mieć drewno abchai z afryki... Więc spokojnie się nada, a róznica w cenie kosmiczna. Konstrukcja sprawdzona doświadczalnie.

Drewno sosnowe oraz świerkowe w saunie ciemnieje. Jeśli nie chcesz tego zjawiska trzeba zabezpieczyć olejem parafinowym (albo kupisz olej do sauny havria 400ml za 80 zł, albo 5 litrów parafinowego za 40 zł ;) - jest to dokładnie to samo)

3. Chyba samemu kombinować. Ja w domu mam drzwi (nie do sauny) 1,6 (więcej się nie dało) i albo dawano mi kosmicznie drogą ofertę albo "nie da się". Więc zrobiłem sam.

PS. Ze szkła hartowanego szklarz zrobi doskonałe drzwi na wymiar. nie wiem jak z kosztami.

4. Łaty możesz walić do muru. Ale jak wełnę masz np. 10 cm to łaty daj 12 cm. I dylatacja gotowa....

5. Ze sreberkiem to kwestia poglądów... jedni dają inni nie.

Co do beczki jest ona... lepsza niż prysznic... po saunie nie wolno lać sobie zimną wodą najpierw na głowę... powinno zacząc się od nóg i iść w kierunku serca.

PS. Jestem praktykiem.

Moją wycenili na 12000 bez pieca... Trochę materiału miałem (trochę desek, które służyły jako kontrłaty) i wyszło sporo poniżej 2000 z piecem (piec też częsciwo własnej roboty)....

Co do pieca też opłaca się samemu zrobić.... projektowałem już i elektryczny i na drewno (polecam ten drugi)...

Co do wymiarów i mocy pieca zazwyczaj liczę 1 kW na 1m3 sauny.

Nie mam zbytnio czasu żeby uporządkować zdjęcia z budowy oraz projekty do których się dokopałem kiedy szukałem informacji, ale chętnie moge pomóc... zwłaszcza, że mam trochę "patentów" ograniczajacych koszty ....

PS. Wiesz, że żarówka do sauny musi być w ceramicznej oprawce (a nie platik), najlepiej cięki gwint, bo... żarówki do piekarnika (wytrzymujące 300 stopni) są na cięki gwint - do znalezienia za grosze w sklepach (oprawka 1,50, żarówka 5 zł)

Co do termometru polecam to... http://www.jula.pl/catalog/gospodarstwo-domowe/artykuly-gospodarstwa-domowego/przyrzadzanie-potraw/domowe-termometry-i-wylaczniki-czasowe/termometr-do-pieczenia-943108/

Ustawiasz temperaturę przy jakiej ma piszczeć... świetne ekonomiczne (ja kupiłem po 14,99) rozwiazanie.

Drzwi polecam drewniane. Ja kupowałem zawsze na allegro (nie będę robić reklamy firmie) drewniane drzewi sosnowe, sęczne (nie ma co się bać sęków w drzwiach) z ościeżnicą.

Wiesz, że na podłogę układa się płytki, a potem robi taką drewnianą nakładkę. To po pierwsze chroni pod piecem (piec stoi tylko na płytkach - tylko komunikacja jest z tą nakładką), a po drugie nakładkę zawsze można podnieść i.... pozamiatać...

Aha... co do kamieni do sauny... można stosować te z napisem do sauny (popularny producent piecy na H) za 100zł za 20kg... lub granit.... 270 zł za tonę.... ja mam 50kg granitu i 20 kilo kamienii firmy H.

Jak dam moje materiały to pewinie w tym wątku... więc warto zaglądać http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102543-Budowa-sauny-krok-po-kroku/page14

Aha... jeszcze zapomniałem... Używaj klamr montażowych a nie gwoździ z odciętym łepkiem...

Warto zajrzeć też tu (dla obcojęzycznych)

http://www.pictraco.com/StainedGlass/Sauna.htm

Edytowane przez marcink1207

• 1 month później...

Nie ukrywam że mnie zainspirowałeś. Mam garaż obok domu i zmieniam koncepcję z piwnicy na garaż. Niestety garaż jest nieocieplony. Stare budownictwo. Ściana chyba na jedną*cegłę bądź jeden bloczek żwirowy.

Teraz pytania:

1) ile cm wełny?

2) robić dylatację między ścianą*a wełną? (nie chcę podnosić kosztów)

3) pomieszczenie to kwadrat czyli musiałbym zrobić ściankę od frontu pytanie z płyt osb? i na to błazerię? czy dobrą konstrukcję i z jednej i z drugiej błazerie?

4) zdecydowałem się na żeliwny piec... pytanie jak uszczelnić wyjście na dwór? cement? jakiś uszczelniacz? pytam w miejscu styku rury z cegłą

5) sosna? wszystko sosna? ławki też? (proszę podeślij nazwę firmy drzwi na pm)

6) teraz wysokość nie jest problemem i pytanie jak wysoka? a jak sufit bym chciał obniżyć to z czego sufit? osb?

• 3 weeks później...

Zachęcam do wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102543-Budowa-sauny-krok-po-kroku/page14

Tam też są moje zdjecia z realizacji i trochę projektów. Co do odpowiedzi:

1. W garażu daj 10, jak masz miejsce. Nie zbiedniejesz jak wydasz więcej 60 zł. Ja tyle mam. Choć mówią, że 5 cm wystarcza - ale skoro pojedyńcza cegła...

2. Z dylatacjami są różne opinie. Jeśli możesz do daj troszkę grubszą kantówkę niż grubość wełny. Patrz pkt 3.

3. Żadnej OSB. Konstrukcja (jak wełna 5 cm to kantórka 8x4 jak wełna 10 cm to 10x5 + z jednej strony dobita calówka).

4. Wyjście kominowe masz na myśli? Jeśli tak to dookoła wejścia kominowego nie robisz deseczek tylko blachę. Przejrzyj moje zdjęcia. A Uszczelniać przy wlocie w komin możesz wełną mineralną (komin i tak zasysa, więc nawet jak będą nieszczelności nic się nie stanie - a wełna dotknięta do gorącej rury dobrze uszczelnia). Możesz też uszczelnić zaprawą szamotową (do kupienia w marketach budowlanych).

5. Ja robiłem sosnę i świerk (świerk na ławkach). Można nawet egzotyki... pytanie o ekonomiczność. Moim zdaniem świerk to dobre rozwiązanie, sosna tanie, egzotyki jak masz dużo gotówki... PM - wysłałem

6. Wysokość do 210-230 (230 przy 3 poziomach). Sufit. Z jedej boazeria, wełna no i dalej co chcesz. Moim zdaniem najlepiej deski podłogowe. Możesz OSB- ale po co.

Ja naoglądałem się realizacji na http://sauna.net.pl/galeria.html i coraz częściej myślę o budowie własnej...

Przestań myśleć, zacznij planować i robić... bo ja odkładałem robotę i potem robiłem w grudniu w nieogrzewanym pomieszczaniu zamiast od września ogrzewać się w saunie. Latem będzie to przyjemna robota...

Edytowane przez marcink1207