baltazarrr 28.12.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Witam.Stoję właśnie przed problemem wymiany całkowicie instalacji elektrycznej w starym budynku.Obecna jest co prawda miedziana,ale zrobiona ze 30 lat temu.Chcę mieć instalację nowoczesną-z wydzielonymi obwodami,bezpiecznikami itp..Mam w rodzinie osobę która pracuje w firmie elektroinstalacyjnej,która zaproponowała mi,że jak rozrysuje sobie wszystko-tzn.gdzie i ile gniazdek,oświetlenia i obwodów itp to położy mi taką instalację za 20 zł od punktu.Oczywiście pomiary,zawiązanie skrzynki,ewentualne poprawki itp.zrobi uprawniony elektryk,tak żeby instalacja była bezpieczna.W zeszłym roku rozmawiałem z elektrykiem ,który odbierał starą instalcję i powiedział ,że teoretycznie da sie to zrobić.Wystarczy potem zglosić w załadzie energetycznym że przepalił się kabel,rozplombować licznik i podpiąć nową instalcje w miejsce starej.Wydaje mi się jednak to zbyt uproszczone myślenie.Czy nikt się nie doczepi (np pan z energetyki spisujący licznik) ,że nagle jest nowa szafa z bezpiecznikami itp.?Czy lepiej nie kombinować i robić projekt,zgłoszenia,pozwolenia ?Ważny jest dla mnie czas i nie ukrywam-pieniądze.No i raz już zakład energetyczny próbował mnie naciągnąć na wymianę przyłącza na mój koszt na warkoczowe,a po kilku miesiącach zrobił to sam "zapominając " wspomnieć,że taką inwestycję planuje w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 28.12.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Witam. Stoję właśnie przed problemem wymiany całkowicie instalacji elektrycznej w starym budynku ..... Wydaje mi się jednak to zbyt uproszczone myślenie.Czy nikt się nie doczepi (np pan z energetyki spisujący licznik) ,że nagle jest nowa szafa z bezpiecznikami itp.? .... Możesz tak zrobić. Nikt się nie doczepi, a już napewno nie "pan od licznika". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazarrr 28.12.2014 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 No ok.Ale jak jest z legalnością takiego rozwiązania? Gdzieś wyczytałem ,że to co za licznikiem to moja sprawa,zwłaszcza jak jest odbiór na papierze podpisany przez elektryka..tylko ile w tym prawdy? I znając życie czegoś nie wziąłem pod uwagę...liczę na jakieś podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 29.12.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Ale jak jest z legalnością takiego rozwiązania? Różnie. Teoretycznie przebudowa instalacji elektrycznej nie wymaga pozwolenia na budowę ale wymaga zgłoszenia. W praktyce jeżeli mówimy o własności, to robisz remont(nie przebudowę), czyli odtworzenie do stanu pierwotnego. A jaki tam był stan pierwotny, to kto może wiedzieć. Oczywiście musisz zadbać, we własnym interesie, żeby "wyremontowana" instalacja nadawała się do eksploatacji. Nikt z ZE się do tego nie doczepi. Jeżeli mówimy o przebudowach w kamienicy, gdzie wynajmujesz mieszkania ludziom, to lepiej trzymać się zasad, czyli zgłosić i mieć projekt klepnięty przez projektanta z uprawnieniami. Szczególnie jeżeli modernizacja obejmie jakieś systemy związane z bezpieczeństwem pożarowym. Jeżeli mowa o lokalu bez prawa własności (np. mieszkanie komunalne), to teoretycznie nawet wymiana drzwi wymaga zgody jednostki właścicielskiej. I tu różnie bywa w różnych miastach, musisz się zorientować lokalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazarrr 29.12.2014 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 (edytowane) Dom jest mój.Jak robiłem zgłoszenie remontowe w urzędzie to pan mi doradził,że skoro robię remont generalny to żebym wpisał co mi tylko przyjdzie do głowy,żeby nie płacić dwa razy.Dużo tego było,nie pamiętam czy elektryka też.Gdzieś mam kopię to sobie sprawdzę.Jak już wcześniej wspomniałem-pomiary,zawiązanie skrzynki zrobi fachowiec.Oszczędność,oszczędnością ale martwy pieniędzy nie wydam:) Dziękuję w każdym razie za rozjaśnienie sytuacji Edytowane 30 Grudnia 2014 przez baltazarrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts