nowekonto 28.12.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 witam mam za kilka dni rozmowę z deweloperem na temat mieszkania które chcemy kupić.chciałam się poradzić o co powinnam zapytać i co sprawdzić?.czy powinnam mieć udział w gruncie?itp itd. i co będzie w przyszłości z tym związane dla mnie najlepsze.(jaka własność,dzierżawa itp)czy powinnam dostać jakiś szczegółowy plan mieszkania z rozpiską co będzie i jakie to będzie w mieszkaniu, jakie drzwi zewnętrzne jakie okna i instalacje itp itd??wylewki?ściany z czego?jakiś plan budowy z terminami?będzie to moje pierwsze mieszkanie kupowane od dewelopera i nie wiem kompletnie co i jak sprawdzić. deweloper niby sprawdzony i buduje dla spółdzielni mieszkaniowej tez sprawdzonej i są razem jakoś tam powiązani.proszę o jakieś porady . pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/196431-kupno-mieszkania-od-dewelopera-rozmowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 28.12.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Masz prawo w siedzibie dewelopera zapoznania się z takimi dokumentami jak:a) projekt architektoniczno-budowlanyb) sprawozdanie finansowe deweloperac) dokument stanowiący pozwolenie na budowęd) odpis Krajowego Rejestru Sądowego e) aktualny stan KWf) warto zapytać o doświadczenie dewelopera, o zrealizowane inwestycje, przedsięwzięcia ( a potem sprawdzić je w terenie jak wyglądają, może znajomi tam mieszkają i oni coś więcej powiedzą?),g) koniecznie zapytaj o informacje dotyczące interesującej Ciebie nieruchomości takie jak:- informacje dotyczące gruntu ( nr KW, czy jest obciążony grunt)- plan zagospodarowania przestrzennego dla sąsiadujących działek (może planowane jest poszerzenie drogi?, budowa oczyszczalni ścieków)- ale warto te informacje sprawdzić jeszcze bodajże w urzędzie- czy jest pozwolenie na budowę nieruchomości, czy jest ono ostateczne i nie jest z zaskarżone,- rozpoczecie i zakończenie prac budowlanych- jakie są środki ochrony kupującego mieszkania- czy jest to Otwarty czy zamknięty Rachunek powierniczyPodczas rozmowy poproś tez o rzut budynku i mieszkania, garażu/ miejsca parkingowego, dopytaj o odległości między Twoim budynkiem a sąsiednimi (jeśli takowe budynki są), zapytaj też czy budynek będzie zarządzany przez spółdzielnię mieszkaniową czy wspólnotę, jaki planowany jest czynsz.Zapytaj jaki stan będzie mieszkania po oddaniu- czy będą parkiety/panele/ terakota (na balkonie), czy będzie wanna, drzwi wewnętrzne do pokoi. Oglądając rzut mieszkania spójrz na wystawę okien - chodzi o kierunki świata. Pamiętaj o tym, aby zapytać się o partycypację dewelopera w kosztach przy I akcie notarialnym.Najlepiej by było gdyby to była Twoja własność mieszkania z udziałem w gruncie. Gdybym musiała dokonać wyboru dewelopera wybrałabym takiego co jedną inwestycję kończy zanim zabiera się za następną.Dopytaj się także o to z czego budowany jest budynek, jaka cegła ( zdania są podzielone która lepsza czy biała czy czerwona,piszę o tym bo są tacy dla których to ma znaczenie).Życzę owocnej rozmowy. Powodzenia! Edytowane 28 Grudnia 2014 przez Sylw. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/196431-kupno-mieszkania-od-dewelopera-rozmowa/#findComment-6686372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowekonto 28.12.2014 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 dziękuje na pewno to jakoś mi pomoże w przygotowaniu do rozmowy z deweloperem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/196431-kupno-mieszkania-od-dewelopera-rozmowa/#findComment-6686513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts