Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewody TV po ścianie zewnętrznej

ElemenT

Recommended Posts

Witam,

Mam małą zagwostkę. Od komina do miejsca, gdzie ma stać tv mam dosyć ciężką trasę do pokonania dla przewodów. O ile poddasze to żaden problem, to przebijanie przez stropy, rowki itd, to już nie mała robota.

Pomyślałem więc, czy by nie można było puścić przewodów (2 koncentryki w peszlu) na zewnątrz. Potem na to pójdzie styropian i elewacja.

Czy takie rozwiązanie jest w ogóle dopuszczalne z fachowego punktu widzenia? Roboty przy tym na 20 min, a normalnie pół dnia.

Dzięki i pozdrawiam.

Co niby ma dać ten peszel ?

Ja miałem od szafy serwerowo/telewizyjnej do salonu minimum z sześć kolan i nie wyobrażam sobie przeciągnąć kiedyś 20m przewodu antenowego przez te łuki nawet łagodne.

Dałem do punktu TV dwa koncentryki i dwie skrętki UTP normalnie pod tynkiem odsunięte dwadzieścia centymetrów od kabli zasilających.

Moim zdaniem za duża średnica - o wymianie zapomnij, chyba że chcesz, żeby ujście tej rury znajdowało się bezpośrednio w pokoju za telewizorem ;)

Właściwie to dlaczego dwa przewody ?

Do nowych tunerów np NC+ (turbodekoder) podłącza się 2 anteny jak w jednym czasie chcesz nagrywać jeden program a oglądać drugi.

Do nowych tunerów np NC+ (turbodekoder) podłącza się 2 anteny jak w jednym czasie chcesz nagrywać jeden program a oglądać drugi.

Pytanie było z gatunku - dlaczego nie 3,4, 5 czy więcej, żeby nakierować zainteresowanego na dyskusję czy jest pewien, że te dwa mu wystarczą ;)

W dzisiejszych czasach rozwiązania są różne - choćby tunery z podwójnymi wejściami o których pisałeś, jednak w tym przypadku obstawiam ;) ze jeden będzie do SAT drugi do TV.

Na dłuższą metę peszel przyda się jako ochrona przed UV - bo zakładam, że zwykłe przewody chciałeś puścić. Jeżeli będą zakryte styropianem - możesz je tak poprowadzić - zaznacz sobie miejsce gdzie idą, żeby ci od elewacji nie zakotwiczyli w nich mocować styropianu.

Przed UV chroni zastosowanie kabli antenowych "czarnych" najlepiej żelowanych przeznaczonych do instalacji na zewnątrz.

Ja stosuję białe instalacyjne pod tynkiem od szafka do punktów TV a czarne żelowane od anteny do szafki TV.