ElemenT 28.12.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Witam, Mam małą zagwostkę. Od komina do miejsca, gdzie ma stać tv mam dosyć ciężką trasę do pokonania dla przewodów. O ile poddasze to żaden problem, to przebijanie przez stropy, rowki itd, to już nie mała robota.Pomyślałem więc, czy by nie można było puścić przewodów (2 koncentryki w peszlu) na zewnątrz. Potem na to pójdzie styropian i elewacja. Czy takie rozwiązanie jest w ogóle dopuszczalne z fachowego punktu widzenia? Roboty przy tym na 20 min, a normalnie pół dnia. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 28.12.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 A w jakim stadium jest dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 28.12.2014 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 SSZ.Zabieram się powoli za instalacje elektryczne i tv. O ile elektryki nikt nie robi w peszlach, to Tv raczej jest to sugerowane, stąd pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 28.12.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Co niby ma dać ten peszel ?Ja miałem od szafy serwerowo/telewizyjnej do salonu minimum z sześć kolan i nie wyobrażam sobie przeciągnąć kiedyś 20m przewodu antenowego przez te łuki nawet łagodne.Dałem do punktu TV dwa koncentryki i dwie skrętki UTP normalnie pod tynkiem odsunięte dwadzieścia centymetrów od kabli zasilających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 30.12.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Na dłuższą metę peszel przyda się jako ochrona przed UV - bo zakładam, że zwykłe przewody chciałeś puścić. Jeżeli będą zakryte styropianem - możesz je tak poprowadzić - zaznacz sobie miejsce gdzie idą, żeby ci od elewacji nie zakotwiczyli w nich mocować styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 30.12.2014 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Mam peszel 50tke i w razie czego bym mógł wymienić przewody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 30.12.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Moim zdaniem za duża średnica - o wymianie zapomnij, chyba że chcesz, żeby ujście tej rury znajdowało się bezpośrednio w pokoju za telewizorem Właściwie to dlaczego dwa przewody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 30.12.2014 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Moim zdaniem za duża średnica - o wymianie zapomnij, chyba że chcesz, żeby ujście tej rury znajdowało się bezpośrednio w pokoju za telewizorem Właściwie to dlaczego dwa przewody ? Do nowych tunerów np NC+ (turbodekoder) podłącza się 2 anteny jak w jednym czasie chcesz nagrywać jeden program a oglądać drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 31.12.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Do nowych tunerów np NC+ (turbodekoder) podłącza się 2 anteny jak w jednym czasie chcesz nagrywać jeden program a oglądać drugi. Pytanie było z gatunku - dlaczego nie 3,4, 5 czy więcej, żeby nakierować zainteresowanego na dyskusję czy jest pewien, że te dwa mu wystarczą W dzisiejszych czasach rozwiązania są różne - choćby tunery z podwójnymi wejściami o których pisałeś, jednak w tym przypadku obstawiam ze jeden będzie do SAT drugi do TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 31.12.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Na dłuższą metę peszel przyda się jako ochrona przed UV - bo zakładam, że zwykłe przewody chciałeś puścić. Jeżeli będą zakryte styropianem - możesz je tak poprowadzić - zaznacz sobie miejsce gdzie idą, żeby ci od elewacji nie zakotwiczyli w nich mocować styropianu. Przed UV chroni zastosowanie kabli antenowych "czarnych" najlepiej żelowanych przeznaczonych do instalacji na zewnątrz. Ja stosuję białe instalacyjne pod tynkiem od szafka do punktów TV a czarne żelowane od anteny do szafki TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 31.12.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Mam peszel 50tke i w razie czego bym mógł wymienić przewody. Nie obawiasz się o spory mostek cieplny jeśli pocienisz styropian na elewacji o blisko 5 cm? Kolega "kasprzyk" ma racje wymiana bez zniszczeń nie możliwa. Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Pawlo111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts