bumar1 28.12.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Witam, od niedawna stałem się posiadaczem mieszkania wyposażonego w dwu funkcyjny piec gazowy Junkers. Niby wszystko jest OK ale mam pewne problemy. Otóż mieszkanie jest w kamienicy na ostatniej kondygnacji. Piec znajduje się w kuchni. W kuchni znajdują się również kratki wentylacyjne i komin. Załączam rysunek całej instalacji w kuchni. Problem polega na tym, że piec potrzebuje powietrza do spalania gazu. Powietrze to dostarczają mu kratki w ścianach. Jednak z tych kratek wieje zimny wiatr (wiem, że to normalne) oraz czuć bardzo mocno dym z innych kominów. Poprzedni właściciel pozaklejał wentylację. Ja wiem, że tak nie można. Chciałbym zmodyfikować dostarczanie powietrza do pieca. Moje pytanie: czy dobrze myślę i czy mogę tak rozwiązać mój problem. Na załączonym rysunku : 1= wyjście z okapu z silnikiem do wentylacji (też dostaje się tamtędy zimny wiatr), 2= kratka dostarczająca powietrze do pieca, 3= wyjście spalin z pieca do komina, Ja chciałbym zamknąć kratkę nr 2 i w zamian za to dostarczać powietrze do pieca poprzez rury PCV (średnica np. 50 mm) zaznaczone na rysunku kolorem czerwonym. Rura ta zasysałaby powietrze z zewnątrz poprzez otwór w ścianie szczytowej nr 4. W drzwiach kuchennych znajdują się pięć otworów o średnicy 40 mm. Bardzo proszę o informację czy mogę tak zrobić. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2015. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 31.12.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Bardzo proszę o informację czy mogę tak zrobić. "Z g..na bata nie ukręcisz" - mówi stare polskie przysłowie Nasi przodkowie wiedzieli, co mówią. Kocioł dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania nadaje się wyłącznie do zainstalowania w wydzielonej kotłowni. Takie zabawy z naprawą rzeczy nienaprawialnych mogą się skończyć co najmniej niepotrzebną stratą pieniędzy. Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumar1 04.01.2015 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Bardzo dziękuję za informację. Sprawa jednak jest trochę skomplikowana, ponieważ nie jestem na etapie budowy mieszkania. Po prostu zastałem taki stan jak opisałem. Szukam więc sposobu na usunięcie problemu. Wiem, że może to nie jest najlepsze rozwiązanie i zgodne ze sztuką budowlaną ale przecież coś muszę zrobić. Pytam więc czy biorąc pod uwagę sytuację, którą opisałem w pierwszym poście mogę zainstalować taką rurę doprowadzającą powietrze z zewnątrz. Przypomnę, że rura ta ma zastąpić nawiew powietrza z komina w ścianie (rysunek).Jeszcze raz proszę o informację czy mogę wykonać taką instalację.Według mnie ta instalacja dostarczy więcej powietrza niż obecna kratka w ścianie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.01.2015 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Taka rura najpewniej spowoduje wychłodzenie pomieszczenia a nie zapewni podstawowego wymogu, jakim jest bezpieczeństwo!!Powietrze można zmusić do odbycia określonej drogi jedynie w szczelnym rurociągu. Gdy mu się pozostawi "wybór", to niekoniecznie pójdzie tą drogą, której się spodziewamy. Jeszcze raz powtórzę - kotły z otwartą komorą spalania nie nadają się do instalowania w pomieszczeniach mieszkalnych!!Takie kotły to niebezpieczny przeżytek! W takim kotle gaz ma możliwość wydostania się do mieszkania z różnych powodów. Statystyki zatruć są nieubłagane!Nawiew wymagany dla kotłowni z takim kotłem, to co najmniej rura fi 200(!) a nie fi 50.Aby taką rurą nie wyziębiać mieszkania, trzeba by zastosować szczelną przepustnicę.A to powoduje znowu zagrożenie, że kiedyś zapomni się o jej otwarciu. Ten opisany przez ciebie powyżej nawiew z kratek świadczy o ogromnym zapotrzebowaniu takiego kotła na powietrze potrzebne do spalania.Reasumując - lepiej kupić kocioł z zamkniętą komorą spalania i mieć spokój (oraz poczucie bezpieczeństwa) na lata. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumar1 05.01.2015 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Bardzo dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie mojego problemu. Teraz wiem już chyba wszystko. Chyba zdecyduję się na zakup pieca z zamkniętą komorą. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.01.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Jeszcze raz dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Nie ma za co - polecam się na przyszłość Aby zmniejszyć straty, postaraj się obecnym kotłem zainteresować kogoś, kto będzie miał wydzieloną kotłownię z odpowiednio dużym nawiewem. Tam on się prędzej sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domdlawroga 06.01.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Witam, polecam 2 dobre artykuły na tematy wentylacji: "wentylacja z odzyskiem ciepła: fakty i mity" , oraz "kiedy nie warto robić wentylacji z odzyskiem ciepła?" http://domdlawroga.pl/category/wentylacja-z-odzyskiem-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumar1 06.01.2015 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Dziękuję bardzo za linki . Ciekawe artykuły ale dotyczą one ogrzewania elektrycznego ja mam piec gazowy (wiem, że sprawa wentylacji domu jest podobna przy ogrzewaniu elektrycznym i gazowym). ja dysponuję tylko mieszkaniem 54 m2. Informowałem się też odnośnie cen nowych pieców gazowych z zamkniętą komorą gazową. Ceny są dla mnie zaporowe. Do tego też pytałem o odsprzedaż mojego Junkersa. Też raczej sprawa bardzo trudna. Może uda mi się odzyskać tylko trochę pieniędzy. Biorąc pod uwagę, że prawie wszystkie pieniądze wydałem na zakup mieszkania moja sytuacja wygląda niezbyt dobrze. Muszę na jakiś czas zdecydować się na jakieś tani, bezpieczne rozwiązanie tego problemu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 06.01.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Ja chciałbym zamknąć(?!!) kratkę nr 2 i w zamian za to dostarczać powietrze do pieca poprzez rury PCV Jeśli w kuchni masz kuchenkę gazową, to zgodnie z przepisami nie wolno Ci tego zrobić!! Tak samo zresztą z powodu istnienia tego "Junkersa" (że nie wspomnę o tym okapie kominowym, który dziwnym trafem kominiarze do tej pory jeszcze nie zakwestionowali ). Piszesz też: "Biorąc pod uwagę, że prawie wszystkie pieniądze wydałem na zakup mieszkania". Muszę Cię zmartwić, że obecny kocioł codziennie także wygania Ci z kieszeni pieniądze, bo "pożera" to powietrze, które sam przed chwilą podgrzał Mówiąc w przenośni - "para" (powietrze) idzie w gwizdek (czyli wraz ze spalinami - w komin). A przecież do ogrzania Twojego małego mieszkania należy brać pod uwagę jakiś najmniejszy i najprostszy kociołek z tą zamkniętą komorą Pozdrawiam Edytowane 6 Stycznia 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumar1 06.01.2015 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Witam ponownie,Kuchenka na całe szczęście jest elektryczna. Ale dobrze, że zwróciłeś mi uwagę na to pożeranie podgrzanego powietrza przez piec i puszczanie go podczas spalania w komin. O tym nie pomyślałem w ogóle. Tak więc w najbliższej przyszłości (jesień) czeka mnie i tak zakup nowego pieca. Duży ale jak widzę wydatek nie do przeskoczenia.Bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim problemem i wyjaśnienie całego zagadnienia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumar1 06.01.2015 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Niestety muszę ponownie zapytać o jeszcze jedną rzecz. Tak jak wspominałem moje nowe mieszkanie jest na trzecim piętrze. Jest to ostatnia zamieszkała kondygnacja. Nade mną tylko strych. Spaliny z obecnego Junkersa odprowadzane są do komina takim metalowym elastycznym przewodem kominowym (dosyć sztywnym). Gdybym zdecydował się na zakup pieca z komorą zamknięta w jaki sposób mógłbym dostarczać mu powietrze niezbędne do spalania ? Czy muszę mieć ten specjalny dwudrożny komin ? Słyszałem, że to też dość droga sprawa.I jak go zainstalować w już istniejącym mieszkaniu. Czy będę mógł "zasysać" powietrze z którejś z już istniejących "kratek" wentylacyjnych ? Bez obaw, nie będę robił tego sam ale chciałbym być przygotowany na związane z tym wydatki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.01.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 http://domdlawroga.pl/category/wenty...yskiem-ciepla/ bardzo ciekawy artykuł .. konkretne argumenty chwilę świeciła mi się lampka, przecież WM to jest podstawa ..ale fakt jeśli dom się wentyluje lewym powietrzem to WM tylko mu dogodzi ... Z grzałką i z podejrzaną sprawnością kiedyś się mierzyłem.. pewnie z 1000 postów temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 06.01.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 (edytowane) ... jak wspominałem moje nowe mieszkanie jest na trzecim piętrze. Jest to ostatnia zamieszkała kondygnacja. Nade mną tylko strych. Spaliny z obecnego Junkersa odprowadzane są do komina takim metalowym elastycznym przewodem kominowym (dosyć sztywnym). Gdybym zdecydował się na zakup pieca z komorą zamknięta w jaki sposób mógłbym dostarczać mu powietrze niezbędne do spalania ? Czy muszę mieć ten specjalny dwudrożny komin ? Słyszałem, że to też dość droga sprawa.I jak go zainstalować w już istniejącym mieszkaniu. W Twoim przypadku najlepiej by było wykorzystać istniejący kanał spalinowy (jakie są jego wymiary poprzeczne?). Koszty komina dwupłaszczowego w Twoim przypadku (mieszkanie pod strychem) nie byłyby aż tak duże - to zapewne kilka metrów. Jeśli masz smykałkę do majsterkowania, to taki komin można wstawić samemu. Można też przeanalizować koszt zakupu oddzielnie obu rur o średnicach podanych przez producenta kotła zapewniając przy tym ich koncentryczność. Ja taki komin sam sobie zmontowałem i uprawniony gazownik odebrał go bez problemu (w razie potrzeby służę dalszą poradą na "priv"). Czy będę mógł "zasysać" powietrze z którejś z już istniejących "kratek" wentylacyjnych ? Kratki powinny służyć jedynie do wywiewu zużytego powietrza a nie nawiewu dla żadnego kotła. Powietrze do spalania dostarcza rura większa (zewnętrzna) a spaliny uchodzą tą mniejszą (wewnętrzną) podgrzewając przy okazji to wchodzące powietrze. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 06.01.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 bardzo ciekawy artykuł .. konkretne argumenty Chciałem go przeczytać, ale chyba "coś" (albo ktoś) go połknęło(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nt_Jun 02.02.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 "od niedawna stałem się posiadaczem mieszkania wyposażonego w dwu funkcyjny piec gazowy Junkers. Niby wszystko jest OK ale mam pewne problemy." Tak jak zauważyli to poprzednicy, w Pana przypadku kocioł pobiera powietrze z otoczenia. Jeśli zechciałby Pan zamknąć kanał nawiewny i eksploatować kocioł niezależnie od powietrza wewnętrznego, należało by przede wszystkim wymienić kocioł na taki, który ma zamkniętą komorę spalania. Pozwoli to przede wszystkim uniknąć efektu wychładzania pomieszczenia. Wszelkie przeróbki istniejącej instalacji we własnym zakresie mogą być niebezpieczne. Zachęcamy także do kontaktu z lokalnym autoryzowanym instalatorem Junkers, który z pewnością będzie mógł dokonać oględzin na miejscu i wykonać kompleksowe doradztwo w tym zakresie. Adres takiego autoryzowanego instalatora znajdzie Pan na stronie junkers.pl. Pozdrawiam,Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumar1 02.02.2015 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Bardzo dziękuję za kolejną pomoc. Jeszcze nic nie robiłem i chyba tak spędzę tę zimę. Co do dostarczenia powietrza osobną rurą z zewnątrz, myślałem o tym, żeby to było dodatkowe powietrze. Nie chcę absolutnie odcinać dotychczasowej drogi dostępu powietrza czyli od dołu pieca z pomieszczenia kuchennego. Zdaję sobie również sprawę z częściowego wychłodzenia mieszkania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nt_Jun 15.04.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Cieszę się, że mogłem pomóc. W razie kolejnych pytań pozostaję do dyspozycji. Zachęcam do korzystania z uług Autoryzowanych Instalatorów, którzy posiadają fachową wiedzę i z pewnością dokonają wszelkich modyfikacji zgodnie ze sztuką budowlaną. Pozdrawiam,Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 15.04.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Cieszę się, że mogłem pomóc. W razie kolejnych pytań pozostaję do dyspozycji. Zachęcam do korzystania z uług Autoryzowanych Instalatorów, którzy posiadają fachową wiedzę i z pewnością dokonają wszelkich modyfikacji zgodnie ze sztuką budowlaną. Pozdrawiam, Konsultant marki Junkers Ocena fachowości np. tutaj Witam, Prosze o porade z sprawie usprawnienia systemu grzewczego domu, bo na fachowcow Junkersa z okolic Krakowa nie ma co liczyc. Przy problemie zalaczajacego sie i wylaczajacego pieca - jeden "specjalista" powiedzial, ze to wina tego ze mam tylko podlogowke:-) a drugi tak ustawil histereze na piecu, ze piec jeszcze szybciej sie zalaczal i wylaczal. Dzieki temu forum bylem w stanie 5 minut ustawic piec na prace ciagla i piecyk smigal az pieknie, z najwiekszym spalaniem 230m3 w jednym z miesiecy - ogrzewanie wody + domu. J. Do czego zresztą się nie odniosłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts