xgrzegorz 28.12.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Witam wszystkich forumowiczów. Jestem na etapie projektu domu i nadszedł czas żeby podjąć decyzję na temat rodzaju wentylacji. Przejrzałem już trochę materiałów na ten temat i zastanawiam się nad WENTYLACJĄ GRAWITACYJNĄ HYBRYDOWĄ z nasadami np. Turbowent wspomaganymi silniczkami lub MECHANICZNĄ TYLKO WYWIEWNĄ z centralnym wentylatorem. MECHANICZNĄ Z REKUPERACJĄ ODRZUCIŁEM I PROSZĘ MNIE DO NIEJ NIE PRZEKONYWAĆ !!! – dziękuję W mojej wstępnej analizy wydaje mi się że Mechaniczna Wywiewna będzie lepsza od Grawitacyjnej Hybrydowej ponieważ: - będzie tańsza w zakupie i montażu (centralny wentylator ok 1500-2000zł + przewody, kratki, czujniki) - odchodzą mi dodatkowe dwa kominy które musiałbym specjalnie budować dla wentylacji kuchni, spiżarni i łazienek - kominy dodatkowo bywają często kłopotliwe na ze względu na to że mogą cieknąć, zatykać się i itp - koszty utrzymania nie będą większe niż grawitacyjnej z turbowentem Podsumowują c wydaje mi się że mechaniczna wywiewna z centralnym wentylatorem wygrywa zdecydowanie z grawitacyjną hybrydową np. z turbowentem. Jedyne co mnie nurtuje czy Mechaniczna Wywiewna nie będzie wyrzucać zbyt dużo ciepłego powietrza ale chyba można to dobrze wyregulować poprzez ustawienie odpowiedniego biegu czy też poprzez czujniki wilgotności na wlotach kanałów. Bardzo proszę o opinie i porady. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.12.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Witam wszystkich forumowiczów. Jestem na etapie projektu domu i nadszedł czas żeby podjąć decyzję na temat rodzaju wentylacji. Przejrzałem już trochę materiałów na ten temat i zastanawiam się nad WENTYLACJĄ GRAWITACYJNĄ HYBRYDOWĄ z nasadami np. Turbowent wspomaganymi silniczkami lub MECHANICZNĄ TYLKO WYWIEWNĄ z centralnym wentylatorem. MECHANICZNĄ Z REKUPERACJĄ ODRZUCIŁEM I PROSZĘ MNIE DO NIEJ NIE PRZEKONYWAĆ !!! – dziękuję W mojej wstępnej analizy wydaje mi się że Mechaniczna Wywiewna będzie lepsza od Grawitacyjnej Hybrydowej ponieważ: - będzie tańsza w zakupie i montażu (centralny wentylator ok 1500-2000zł + przewody, kratki, czujniki) - odchodzą mi dodatkowe dwa kominy które musiałbym specjalnie budować dla wentylacji kuchni, spiżarni i łazienek - kominy dodatkowo bywają często kłopotliwe na ze względu na to że mogą cieknąć, zatykać się i itp - koszty utrzymania nie będą większe niż grawitacyjnej z turbowentem Podsumowują c wydaje mi się że mechaniczna wywiewna z centralnym wentylatorem wygrywa zdecydowanie z grawitacyjną hybrydową np. z turbowentem. Jedyne co mnie nurtuje czy Mechaniczna Wywiewna nie będzie wyrzucać zbyt dużo ciepłego powietrza ale chyba można to dobrze wyregulować poprzez ustawienie odpowiedniego biegu czy też poprzez czujniki wilgotności na wlotach kanałów. Bardzo proszę o opinie i porady. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Grzegorz To już lepiej nawiewną (wentylację plus) zrobić. Najważniejsza jest wentylacja tam gdzie przebywamy najdłużej. Poza tym ważniejsze jest skąd powietrze czerpiemy niż gdzie wyrzucamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xgrzegorz 28.12.2014 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Raczej nie biorę pod uwagę nawiewnej ponieważ myślę do nawiewu wystarczą nawietrzniki okienne ale chodzi mi najbardziej o sprawne pozbycie się zużytego powietrze (również z poddasza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.12.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Raczej nie biorę pod uwagę nawiewnej ponieważ myślę do nawiewu wystarczą nawietrzniki okienne ale chodzi mi najbardziej o sprawne pozbycie się zużytego powietrze (również z poddasza) Jak nawietrzniki, to taniej wyjdzie rekuperacja. Za lunę i kanały zapłaci Pan 2000zł. Minimalna wentylacja to 100m3/h czyli 3000kWh jak Pan odzyska 60-70% to się zwróci po dwóch sezonach a kosztuje tyle co wywiewna. Raczej nie biorę pod uwagę nawiewnej ponieważ myślę do nawiewu wystarczą nawietrzniki Powitrze idzie po najmniejszej linii oporu, więc nawietrznik najbliżej będzie działał za mocno najdalej za słabo . Po zamknięciu drzwi w sypialni, może wcale. Edytowane 28 Grudnia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.12.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 (edytowane) ... Minimalna wentylacja to 100m3/h czyli 3000kWh jak Pan odzyska 60-70% to się zwróci po dwóch sezonach a kosztuje tyle co wywiewna... Nie kłam Brzęczkowski albo naucz się wreszcie liczyć. Przy takim przepływie to około 1300 kWh. Odzysk 60 - 70 % czyli oszczędność do 1000 kWh. Przy ogrzewaniu PC zwróci się (może) po 20 latach, nawet ta najtańsza Luna. Do: Grzegorz. Ja mam właśnie zamiar zamontować wentylację wywiewną z tym, że wzorowałem się na pomyśle PC P/W z funkcją wentylacji. Wentylator wywiewny centralny z pobieraniem powietrza kanałami z kuchni, łazienki Salon i sypialnie nawiew przez kratki. Wentylator będzie wydmuchiwał na wymiennik PC P/W która będzie służyła do ogrzewania i CWU więc część ciepła zostanie odzyskana. Sterowanie przepływu wentylatorem i przymykaniem kratek. W dzień otwarte w salonie, w nocy w sypialni. Będę starał się utrzymać stały przepływ dla dwóch osób na poziomie 60m3/h nie przejmując się kubaturą. Prościej się chyba nie da. Tanio i skutecznie. Edytowane 29 Grudnia 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 29.12.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 masz już jakiś konkretny model PC pod to rozwiązanie? Bo wydaje mi się to dość ciekawe i logiczne, aczkolwiek ceny tych pomp są astronomiczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 29.12.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Będę starał się utrzymać stały przepływ dla dwóch osób na poziomie 60m3/h nie przejmując się kubaturą. Że nieśmiało zapytam: latem też I drugie pytanie: jakie to będą kanały nawiewne - z tworzywa (rury), czy murowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 29.12.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Jedyne co mnie nurtuje czy Mechaniczna Wywiewna nie będzie wyrzucać zbyt dużo ciepłego powietrza ale chyba można to dobrze wyregulować poprzez ustawienie odpowiedniego biegu czy też poprzez czujniki wilgotności na wlotach kanałów. A gdzie będą usytuowane te "wloty"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.12.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Że nieśmiało zapytam: latem też I drugie pytanie: jakie to będą kanały nawiewne - z tworzywa (rury), czy murowane? Latem też, czemu nie? Co do nawiewników to kwestia otwarta. W zimie powietrze będzie zasysane z ogrodu zimowego. Wszystkie pomieszczenia z nawiewem będą z nim dzieliły ścianę. Raczej temperatur ujemnych na wlocie nie przewiduję. W lecie być może zrobię jakieś dojście bezpośrednio z zewnątrz w zimie odłączane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.12.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 masz już jakiś konkretny model PC pod to rozwiązanie? Bo wydaje mi się to dość ciekawe i logiczne, aczkolwiek ceny tych pomp są astronomiczne...Pompa tania do podłogówki plus CWU. PC z funkcją wentylacji są bardzo drogie a ich skuteczność w odzysku ciepła stoi pod znakiem zapytania w związku z tym, że PC nie działa cały czas a wentylacja tak. Ja wymyśliłem coś podobnego, z tym, że wyciąg powietrza z domu będzie skierowany na wymiennik PC P/W. Będzie bardzo blisko. Część ciepła uda się odzyskać, część nie z czego zdaję sobie sprawę. Przy PC do ogrzewania straty jednak nie będą duże tym bardziej, że jakaś ich część zostanie uzupełniona przez ogród zimowy. Proste to i myślę, że będzie skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 29.12.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Do: Grzegorz. Ja mam właśnie zamiar zamontować wentylację wywiewną z tym, że wzorowałem się na pomyśle PC P/W z funkcją wentylacji. Wentylator wywiewny centralny z pobieraniem powietrza kanałami z kuchni, łazienki Salon i sypialnie nawiew przez kratki. Wentylator będzie wydmuchiwał na wymiennik PC P/W która będzie służyła do ogrzewania i CWU więc część ciepła zostanie odzyskana. Sterowanie przepływu wentylatorem i przymykaniem kratek. W dzień otwarte w salonie, w nocy w sypialni. Będę starał się utrzymać stały przepływ dla dwóch osób na poziomie 60m3/h nie przejmując się kubaturą. Prościej się chyba nie da. Tanio i skutecznie. Ciepłe i wilgotne powietrze na wymiennik zwykłej sprężarkowej pompy ciepła? W temperaturach ujemnych momentalnie zalodzi cały wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.12.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Ciepłe i wilgotne powietrze na wymiennik zwykłej sprężarkowej pompy ciepła? W temperaturach ujemnych momentalnie zalodzi cały wymiennik.60m3/h ciepłego powietrza? (pod warunkiem, że całe przeleci przez wymiennik) Przy wymaganych do pracy około 1000m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.12.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Ciepłe i wilgotne powietrze na wymiennik zwykłej sprężarkowej pompy ciepła? W temperaturach ujemnych momentalnie zalodzi cały wymiennik. Niech kombinują, potem się fizyki na sobie nauczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.12.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Niech kombinują, potem się fizyki na sobie nauczą.Fizyki uczy się z książek a nie "na sobie". Kup sobie jakąś, przestaniesz się ośmieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 29.12.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Latem też, czemu nie? ...W lecie być może zrobię jakieś dojście bezpośrednio z zewnątrz w zimie odłączane. To latem do domu gorące powietrze będziesz wciągał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 O! Dom bez kominka jest planowany! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.12.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 (edytowane) To latem do domu gorące powietrze będziesz wciągał No jakieś muszę. Nie chcę GWC, nie chcę reku. Nie mam za bardzo wyjścia. Będę jednak miał dużo akumulacji, będę miał rurki w podłodze, będę miał okna bez dostępu słońca, sporo izolacji Nie powinno być gorąco. Rozważałem nagrzewnicę/chłodnicę na wlotach zasilaną PC ale nie wiem czy ma to sens. Na razie zrobię bez ale pozostawię sobie taką możliwość. Kanał i rurki będą czekały. Edytowane 29 Grudnia 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.12.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 O! Dom bez kominka jest planowany! Adam M.Jeżeli piszesz o moim to kominek będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 29.12.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Na razie zrobię bez ale pozostawię sobie taką możliwość. Kanał i rurki będą czekały. Nie chcę "krakać", ale "na bank" ci się to skomplikuje i w końcowym efekcie wyjdzie jakaś "proteza" nie mniej kosztowna, niż reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.12.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Nie chcę "krakać", ale "na bank" ci się to skomplikuje i w końcowym efekcie wyjdzie jakaś "proteza" nie mniej kosztowna, niż reku Jest taka możliwość. To koncepcja. Kusi podłączenie nawiewów przez kanał do grzałki podłączonej do PC a w lecie chłodzącej ale to komplikuje i podraża całą instalację. No i będzie po drodze wymiennik którego chcę uniknąć. W sumie chciałem by było jak najbardziej "naturalnie". Wentylator być musi, bo inaczej w lecie wentylacja nie zadziała. Rekuperator to już dla mnie coś nienaturalnego. Niby zapewnia oszczędność tyle, że sam też kosztuje więc o oszczędnościach trudno mówić. Chyba jednak pozostanę przy pierwotnym pomyśle, czyli wentylator, wyciąg w kuchni i łazience a w pokojach kratki nawiewne z ogrodu zimowego z możliwością obejścia w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts