nydar 30.12.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 60m3/h ciepłego powietrza? (pod warunkiem, że całe przeleci przez wymiennik) Przy wymaganych do pracy około 1000m3? Bez względu na temp.zewnętrzną,będziesz wprowadzał dodatkowo co godzinę 600g wody ,więc zwiększysz częstotliwość rozmrażania DZ. Czy to ma sens ,skoro podniesiesz temp. powietrza o +/- 2oC? Z energetycznego pkt. widzenia da to nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xgrzegorz 30.12.2014 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 a co powiecie na coś takiego: wentylacja wywiewna + koza z zamkniętą komorą spalania + nasada na komin spalinowy kozy wspomagająca ciąg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Zrób nawiewną lub grawitacyjną to sobie krzywdy nie zrobisz.Uparłeś się i kombinujesz skomplikowane i niebezpieczne rozwiązania.Poczytaj co z fizyki i o wentylacji.Postaraj się zrozumieć o co w tym chodzi.Ludzkość ma wiele wieków doświadczenia w tej dziedzinie.Korzystaj z tej wiedzy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xgrzegorz 30.12.2014 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 nawiewnej nie chce, grawitacyjnej raczej też nie ze względu na kominy, koze mogę sobie odpuścić ze względu na to że i tak miałem zamiar korzystać z niej kilka razy w roku, ale kuchenka gazowa mu być i z niej nie zrezygnujeczy wywiewna z kanałem wywiewnym w kuchni i kuchenka gazowa to złe rozwiązanie i dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 To dopuszczalne rozwiązanie przy takiej konstrukcji wentylacji, że przy wyłączonym wentylatorze zachowany jest szczątkowy wywiew grawitacyjnie.Tak się da.Tylko wtedy - ŻADNYCH palenisk stałopalnych w domu!Piece, kozy, kominki - odpadają! Mało doskonałą wentylację planujesz.Ale to Twoje, to rób jak chcesz, byle z głową. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xgrzegorz 30.12.2014 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 ale dlaczego jest mi potrzebny szczątkowy wywiew grawitacyjny jeśli centralny wentylator będzie cały czas działał a poza tym z tego co czytałem to przy wywiewnej nie może myć wywiewów grawitacyjnychdoskonała wentylacja po pewnie z rekuperatorem ale ta odpada (z różnych powodów - temat zamknięty) i chcę właśnie zrobić inną najlepszą możliwą tylko jaką i jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.12.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Ciekawe czemu koledzy tak się napalają na wentylacje wywiewną ? Toż to ciągłe podciśnienie w domu - zaciągają w ziemie każdą szczeliną zimne powietrze do domu ( im zimniej tym więcej ) , latem przy upałach znowu zaciągają nagrzane ( cieplejsze niż w domu ) powietrze do środka a wraz z nim kurz , brud itp. Sorki ale nie pojmuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xgrzegorz 30.12.2014 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 to odpowiedz mi jaką wentylację zastosować poza nawiewno-wywiewną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.12.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Sorki ale uważam że aktualnie dom bez WM ( najlepiej z rekuperacją ) to jak auto bez klimy - owszem można ale komfort żaden . Lepiej zrezygnować z ,,wypasionego '' wyposażenia a zainwestować w coś czego nie widać ale daje komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xgrzegorz 30.12.2014 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 może masz rację ale jak już pisałem wielokrotnie nie interesuje mnie to, i nadal nie mam odpowiedzi to jaka poza mechaniczną z rekuperacją ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.12.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 to odpowiedz mi jaką wentylację zastosować poza nawiewno-wywiewną ? Nie ma innej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.12.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Sorki ale uważam że aktualnie dom bez WM ( najlepiej z rekuperacją ) to jak auto bez klimy - owszem można ale komfort żaden . Lepiej zrezygnować z ,,wypasionego '' wyposażenia a zainwestować w coś czego nie widać ale daje komfort. Dom bez klimy, to jak auto bez klimy. Dom bez wentylacji to jak auto bez wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.12.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Panie TB to jest pana zdanie. Ja w domu nie mam klimatyzacji a latem przy 38C mam 23-24 C - ciekawe dlaczego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.12.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 może masz rację ale jak już pisałem wielokrotnie nie interesuje mnie to, i nadal nie mam odpowiedzi to jaka poza mechaniczną z rekuperacją ???Wywiewna. Nikt tego nie pisze ale zasadą działania nie różni się od wentylacji grawitacyjnej z tą różnicą, że działa również w lecie. Można mieć kominek i gaz przy grawitacyjnej która, de-facto nie działa? Można. Może to być niebezpieczne? Może. Wentylator może przestać działać również w WM nawiewno-wywiewnej. Co wtedy? Trzeba mieć "zapasową" wentylację grawitacyjną? Można przy wyciągowej zastosować filtry? Można. Kominek który nie jest superszczelny zakłóci pracę każdej WM. Nawiewnej, bo część powietrza będzie uciekać przez niego. Zrównoważonej przy której najważniejsza jest szczelność domu może stanowić nieplanowany nawiew lub wywiew, w zależności od różnicy ciśnień. Przy każdej WM kominek to problem i ewentualne zagrożenie. Czemu akurat wywiewna ma być w tym względzie gorsza nie rozumiem. Nie ma za to wymiennika, który, chcąc nie chcąc może być siedliskiem bakterii i grzybów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 A o wentylacji mechanicznej, zrównoważonej BEZ rekuperacji słyszeliście?Bo taka jest teraz coraz częściej budowana. Wentylacja wywiewna jest jednym z najgorszych pomysłów na wentylację.Tak było, jest i będzie niezależnie od tego, co kto na ten temat sądzi. Zbuduj sobie taką, jak lubisz, bo to Twój dom i Twoja kasa.Ale, na szczęście, to nie ja, a TY tam potem zamieszkasz i przez całe lata będziesz doznawał rozkoszy jej posiadania.Przykre, że rodzinę do tego zmuszasz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xgrzegorz 30.12.2014 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Wywiewna. Nikt tego nie pisze ale zasadą działania nie różni się od wentylacji grawitacyjnej z tą różnicą, że działa również w lecie. Można mieć kominek i gaz przy grawitacyjnej która, de-facto nie działa? Można. Może to być niebezpieczne? Może. Wentylator może przestać działać również w WM nawiewno-wywiewnej. Co wtedy? Trzeba mieć "zapasową" wentylację grawitacyjną? Można przy wyciągowej zastosować filtry? Można. Kominek który nie jest superszczelny zakłóci pracę każdej WM. Nawiewnej, bo część powietrza będzie uciekać przez niego. Zrównoważonej przy której najważniejsza jest szczelność domu może stanowić nieplanowany nawiew lub wywiew, w zależności od różnicy ciśnień. Przy każdej WM kominek to problem i ewentualne zagrożenie. Czemu akurat wywiewna ma być w tym względzie gorsza nie rozumiem. Nie ma za to wymiennika, który, chcąc nie chcąc może być siedliskiem bakterii i grzybów. Moje rozumowanie jest właśnie takie, ma ktoś jakieś konkretne argumenty przeciw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 "nadal nie mam odpowiedzi to jaka poza mechaniczną z rekuperacją ??? "Nie ma alternatywy! Namiot postaw zamiast domu, kozę tam wstaw, bo się da.Wtedy będzie i tanio i bezpiecznie a z wentylacją nie będzie kłopotów.Fakt!Komfortu też nie będzie.Ale w tym co budujesz komfortu też nie planujesz - to jaka różnica? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xgrzegorz 30.12.2014 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 A o wentylacji mechanicznej, zrównoważonej BEZ rekuperacji słyszeliście? Bo taka jest teraz coraz częściej budowana. Wentylacja wywiewna jest jednym z najgorszych pomysłów na wentylację. Tak było, jest i będzie niezależnie od tego, co kto na ten temat sądzi. Zbuduj sobie taką, jak lubisz, bo to Twój dom i Twoja kasa. Ale, na szczęście, to nie ja, a TY tam potem zamieszkasz i przez całe lata będziesz doznawał rozkoszy jej posiadania. Przykre, że rodzinę do tego zmuszasz. Adam M. zrównoważonej BEZ rekuperacji to mija się całkowicie z celem, jeśli już zrównoważona to tylko z rekuperacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xgrzegorz 30.12.2014 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 "nadal nie mam odpowiedzi to jaka poza mechaniczną z rekuperacją ??? " Nie ma alternatywy! Namiot postaw zamiast domu, kozę tam wstaw, bo się da. Wtedy będzie i tanio i bezpiecznie a z wentylacją nie będzie kłopotów. Fakt! Komfortu też nie będzie. Ale w tym co budujesz komfortu też nie planujesz - to jaka różnica? Adam M. po co mi namiot jak ma tej chwili mieszkanie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.12.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Wywiewna. Nikt tego nie pisze ale zasadą działania nie różni się od wentylacji grawitacyjnej z tą różnicą, że działa również w lecie. Można mieć kominek i gaz przy grawitacyjnej która, de-facto nie działa? Można. Może to być niebezpieczne? Może. Wentylator może przestać działać również w WM nawiewno-wywiewnej. Co wtedy? Trzeba mieć "zapasową" wentylację grawitacyjną? Można przy wyciągowej zastosować filtry? Można. Kominek który nie jest superszczelny zakłóci pracę każdej WM. Nawiewnej, bo część powietrza będzie uciekać przez niego. Zrównoważonej przy której najważniejsza jest szczelność domu może stanowić nieplanowany nawiew lub wywiew, w zależności od różnicy ciśnień. Przy każdej WM kominek to problem i ewentualne zagrożenie. Czemu akurat wywiewna ma być w tym względzie gorsza nie rozumiem. Nie ma za to wymiennika, który, chcąc nie chcąc może być siedliskiem bakterii i grzybów. Sorki ale błądzisz jeżeli nie rozumiesz tego co adam mk napisał Ci łopatologicznie to sorki ale nic nie zrozumiesz. PS daj dokładne namiary na kominiarza który klepnie ci kominek przy wentylacji wywiewnej (w razie nieszczęścia prokurator nie będzie długo szukał winnego ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts