Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja MECHANICZNA TYLKO WYWIEWNA kontra GRAWITACYJNA HYBRYDOWA !!!

Recommended Posts

Tak Panie TB - w/g Pana definicji jestem laikiem ( usłyszeć coś takiego od Pana to komplement w czystej postaci ) , mam styro za ścianą , mam 20cm pod podłogą a mimo tego mam bez klimy i kilometrów kabli w podłodze komfort w 300 m2 domku i latem i zimą w rozsądnej cenie.

Jeżeli może się Pan obejść bez klimy, to dom ma ogromne straty do gruntu. Budownictwo, kończy się na 30kWh/m2 rocznie, bez pomp ciepła i OZE. Także 9000 kWh na rok tragedią na razie nie jest, gorzej za 5 lat jak wejdzie standard zeroenergetyczny.

Kable grzewcze stosuje się w domach izolowanych, nic więc dziwnego, że Pan ich nie posiada. To bardzo komfortowy system utrzymania stałej temperatury.

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdyby była wentylacja grawitacyjna, byłoby super. Grawitacja ma stały strumień i nie da się jej zakłócić. Niestety, tak naprawdę pisze Pan o wentylacji konwekcyjnej. A działa jak jest ciąg konwekcyjny, czyli ogrzewanie. To raz, dwa . musiałby mieć Pan coś takiego, [ATTACH=CONFIG]296172[/ATTACH] z kanałami pionowymi pośrodku, bo wtedy wszystkie sypialnie byłyby równo wentylowane. W innym wypadku, zbyt siny nawiew będzie oknami najbliżej zbyt słaby najdalszymi. Powietrze poleci po najmniejszej linii oporu.

na dole jedna sypialnia, zaraz 2m za drzwiami łazienka z kanałem wywiewnym, u góry 3 sypialnie w podobnej odległości do górnej łazienki z kanałem wywiewnym

Jeżeli może się Pan obejść bez klimy, to dom ma ogromne straty do gruntu. Budownictwo, kończy się na 30kWh/m2 rocznie, bez pomp ciepła i OZE. Także 9000 kWh na rok tragedią na razie nie jest, gorzej za 5 lat jak wejdzie standard zeroenergetyczny.

Kable grzewcze stosuje się w domach izolowanych, nic więc dziwnego, że Pan ich nie posiada. To bardzo komfortowy system utrzymania stałej temperatury.

Może to jednak szerokie okapy , taras od południa , rolety w oknach , PC do CWU na nieużytkowym strychu , GGWC z reku , i sporadyczne chłodzenie podłogi w lecie daje ten komfort a nie pana fiksum dyrdum ,, ogromne straty do gruntu '' - ale ja jestem tylko laikiem i się nie znam.

Sorki ale błądzisz jeżeli nie rozumiesz tego co adam mk napisał Ci łopatologicznie to sorki ale nic nie zrozumiesz. PS daj dokładne namiary na kominiarza który klepnie ci kominek przy wentylacji wywiewnej (w razie nieszczęścia prokurator nie będzie długo szukał winnego ).
A przy nawiewnej klepnie? Przy zrównoważonej klepnie? Doskonale rozumiem o co Adamowi chodzi i co więcej zgadzam się z nim z jednym wyjątkiem. Nie tylko przy wentylacji wywiewnej kominek może stanowić zagrożenie. Przy każdej innej mechanicznej również, może z tym wyjątkiem, że przy nawiewnej będzie komin nie planowanym kanałem wyrzutowym więc zagrożenie maleje. Nawet i tu jednak można wyobrazić sobie sytuację, gdzie, przy przymkniętym szybrze spaliny powędrują do pomieszczeń gdzie znajdują się wywiewy. Przy wentylacji wyciągowej szansy na to, że spaliny będę miał w sypialniach nie ma. Przy nawiewnej centralnej taka szansa jest. Przy zrównoważonej jest inny problem, bo wentylatory nawiewny i wyciągowy nie są ze sobą sprężone. Kominek może równie dobrze stać się nie planowanym nawiewem jak i wywiewem.

Przy każdej WM trzeba ostrożnie z kominkiem. Wyciągowa nie jest tu wyjątkiem. Jest za to najbardziej zbliżona do naturalnej. Mogę otworzyć okno i cieszyć się śpiewem ptaszków. Mogę zostawić otwarte drzwi na taras. Przy zrównoważonej to zakłóca jej działanie. Wiadomo, że nie chcę stwarzać zagrożenia dla siebie i swojej rodziny ale nikt tu nie wysunął argumentów które dyskwalifikowałyby wentylację wyciągową na tle innych mechanicznych. Przy każdej problemy są podobne.

Wentylator może przestać działać również w WM nawiewno-wywiewnej. Co wtedy? Trzeba mieć "zapasową" wentylację grawitacyjną?

Tylko, ze to się nazywa "awaria"

Awaria ma to do siebie, że moze sie zdazyć, ale nie musi, a jeśli już, to mozna ja usunąć.

I ryzyko wystapienia "konfliktu" z kominkiem jest relatywnie niewielkie

A Ty planujesz u siebie permanentną awarię. I znaczne zwiekszasz ryzyko.

Tylko, ze to się nazywa "awaria"

Awaria ma to do siebie, że moze sie zdazyć, ale nie musi, a jeśli już, to mozna ja usunąć.

I ryzyko wystapienia "konfliktu" z kominkiem jest relatywnie niewielkie

A Ty planujesz u siebie permanentną awarię. I znaczne zwiekszasz ryzyko.

Taką samą "permanentną awarię" planuje NIBE dla PC z funkcją wentylacji jak i wszyscy inni producenci podobnych rozwiązań:

NIBE.jpg

Kominiarz klepnie WM pod jednym warunkiem : oswiadczenia firmy montującej WM, że została ona wykonana jako nawiewno- wywiewna zrównowazona, lub nawiewno- wywiewna nadciśnieniowa.

Ponieważ wykonywałem WM sam siłą rzeczy nie mogłem tego oswiadczenia okazać musiałem poszukać kominiarza posiadającego stosowne uprawniena, który za pomocą balometru sprawdził instalację.

Do wywiewnej nawet by nie przyjechał.

Taką samą "permanentną awarię" planuje NIBE dla PC z funkcją wentylacji jak i wszyscy inni producenci podobnych rozwiązań:

[ATTACH=CONFIG]296175[/ATTACH]

Nie widzę tam kominka.

Byłoby przykro wybulić kupę kasy na Nibe o marnych parametrach ( w stosunku do pompy i reku oddzielnie) i za kominek i nie dostać odbioru kominiarskiego.

Nie widzę tam kominka.

Byłoby przykro wybulić kupę kasy na Nibe o marnych parametrach ( w stosunku do pompy i reku oddzielnie) i za kominek i nie dostać odbioru kominiarskiego.

Kiedyś były pompy ciepła, co musiały mieć wyższą temperaturę dolnego źródła, więc w Szwecji jakiś "myśliciel" inaczej wykombinował, że zimne powietrze przechodząc przez pokoje ogrzeje się a ciepło odda pompie ciepła exhaust_air.jpg Był to już wtedy dość durny pomysł, wychładzał pokoje. Ale w czasach gdy nie ma znaczenia, dla pompy, czy DZ ma +20 czy -5 taki system jest zupełnie pozbawiony sensu.

" Przy wentylacji wyciągowej szansy na to, że spaliny będę miał w sypialniach nie ma. "

NAPRAWDĘ nie wiesz co to wentylacja i z jaka intensywnością powinna działać?

BARDZO się mylisz!

Poczytaj co o "ruchach Browna".

Trup w takiej sypialni to tylko funkcja czasu i pogody.

Jest pewny, nawet jak trzeba trochę poczekać.

CZEMU tego nie chcesz zrozumieć?

Jak zrobisz tak, jak planujesz - nie zamieszkasz w takim domu nigdy!

Kominiarz Ci nie pozwoli...

A jak pozwoli - pójdzie siedzieć!

No, jak kogoś wyniosą z tego "domu".

Adam M.

Nie widzę tam kominka.

Są stosowane kominki. Rozwiązanie z PC służącą do wentylacji jest coraz powszechniejsze za Bałtykiem. Kominek musi być szczelny, co oczywiste. Taki też musi być przy innych rodzajach WM. Wentylacja wyciągowa nie jest tu wyjątkiem. OK, zostawmy kominek. Nie ma kominka. Co z wentylacją wyciągową jest nie tak?

" Przy wentylacji wyciągowej szansy na to, że spaliny będę miał w sypialniach nie ma. "

NAPRAWDĘ nie wiesz co to wentylacja i z jaka intensywnością powinna działać?

BARDZO się mylisz!

Poczytaj co o "ruchach Browna".

Trup w takiej sypialni to tylko funkcja czasu i pogody.

Jest pewny, nawet jak trzeba trochę poczekać.

CZEMU tego nie chcesz zrozumieć?

Jak zrobisz tak, jak planujesz - nie zamieszkasz w takim domu nigdy!

Kominiarz Ci nie pozwoli...

A jak pozwoli - pójdzie siedzieć!

No, jak kogoś wyniosą z tego "domu".

Adam M.

Ja sobie zdaję sprawę z zagrożenia. Nie widzę jednak czemu miałoby być mniejsze przy innej WM. Otwarty kominek zawsze zakłóci pracę WM niezależnie od tego jaka jest. Nie powiesz z czystym sumieniem, że przy zrównoważonej czy nawiewnej to co opisujesz jest niemożliwe.

Są stosowane kominki. Rozwiązanie z PC służącą do wentylacji jest coraz powszechniejsze za Bałtykiem. Kominek musi być szczelny, co oczywiste. Taki też musi być przy innych rodzajach WM. Wentylacja wyciągowa nie jest tu wyjątkiem. OK, zostawmy kominek. Nie ma kominka. Co z wentylacją wyciągową jest nie tak?

Życzę powodzenia przy przepychaniu się z kominiarzem argumentem "mam szczelny kominek "

:lol:

Co do pozostałych minusow, to mnie wystarczyloby to, na co zwrócil uwage surgi

Najczęściej tak się zdarza, gdy dom buduje laik i nie da od gruntu izolacji. [ATTACH=CONFIG]296171[/ATTACH] Np. tak izoluje ktoś kto na izolowaniu się nie zna, lub kończył szkoły w Arabii Saudyjskiej . Ściana odprowadza ciepło z domu do gruntu a styropian chroni przed zyskami słonecznymi.

Zna Pan może w Wh ile to ucieka przez m2(styk ściany z posadzką) przy gradiencie,np 4oC( posadzka 19 a ściana 23oC pod sufitem) ? Ile jest w stanie odprowadzić ciepła na godzinę?Wdzięczny będę za ewentualne źródło.

Ja sobie zdaję sprawę z zagrożenia. Nie widzę jednak czemu miałoby być mniejsze przy innej WM.

Cały czas piszęę. Podciśnienie jest wrogiem kominka.

Przy WW masz je cały czas, przy WM zrównowazowej tylko wtedy, kiedy ulegnie awarii wentylator nawiewny.

Jesli awarii dozna wklad kominkowy i się rozszczelni, to w przypadku WW masz problem natychmiast, w przypadku wentylacji zrownoważonej tylko wtedy, kiedy jednocześnie awarii ulegnie wentylator nawiewny.

Jakie jest tego prawdopodobieństwo ?

Edytowane przez fotohobby
G

Czyli to.

Ciekawe czemu koledzy tak się napalają na wentylacje wywiewną ? Toż to ciągłe podciśnienie w domu - zaciągają w ziemie każdą szczeliną zimne powietrze do domu ( im zimniej tym więcej ) , latem przy upałach znowu zaciągają nagrzane ( cieplejsze niż w domu ) powietrze do środka a wraz z nim kurz , brud itp. Sorki ale nie pojmuję. :no:

" Nie widzę jednak czemu miałoby być mniejsze przy innej WM."

I to właśnie jest tragedia...

"Nie powiesz z czystym sumieniem, że przy zrównoważonej czy nawiewnej to co opisujesz jest niemożliwe. "

Przy nawiewnej, nadciśnieniowej - POWIEM!

Przy dobrze wykonanej zrównoważonej - TEŻ POWIEM!

Adam M.