Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja MECHANICZNA TYLKO WYWIEWNA kontra GRAWITACYJNA HYBRYDOWA !!!

Recommended Posts

Nie pisze, że nie wolno tylko, że zabrania stosowania się. Nie będę stosował, jak już pisałem.

Tu już nie do końca się zgodzimy, bo przepis wymaga lub też zabrania stosowania określonego typu wentylacji (jako instalacji, a nie wentylowania jako czynności), natomiast stosowanie wg przepisu to nie użytkowanie (włącz/wyłącz) tylko zainstalowanie. Jeśli zainstalujesz WM wyciągową w pomieszczeniu z kominkiem, to już jest niezgodne z prawem - możesz jej nigdy nie uruchamiać, nie ma to żadnego znaczenia.:yes:

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Konto usunięte_12*
Jeżeli są takie kominki.

Dam ci też swój przykład: najmniejsza Tarnava (12 kW) Professional Max.

Nie ma szybra, ale za to ma dwa pokrętła do regulacji dolotu powietrza do spalania.

Dodatkowo coś dodam jako argument na "NIE" dla tej wentylacji wywiewnej.

Bywają (szczególnie zimą) takie pogody, gdy dym z kominów "ściele się" po dachu i za cholerę nie chce z niego spłynąć. Przy takiej pogodzie gdy występuje "cofka" - na okrągło w domu czuć spaliny :sick:. A w przypadku tej wentylacji wywiewnej zaciąganie brakującego powietrza prosto z kratek - to nic innego, jak tylko ... "cofka" :(

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Uwierz lub nie. Zwisa mi to .Dom w środku biały. Kominek używany od trzech lat.Ściany są białe. Może to też tajemnica,czym palisz i jak?

Uwierz mi nie każdemu zwisa czy ma u..ne ściany i syfi palonym drewnem w domu . Nie dla każdego estetyka palacza czy eko miłośnika puszcz czy stepów jest cool.

Nie ma szybra, ale za to ma dwa pokrętła do regulacji dolotu powietrza do spalania.

Bywają (szczególnie zimą) takie pogody, gdy dym z kominów "ściele się" po dachu i za cholerę nie chce z niego spłynąć. Przy takiej pogodzie gdy występuje "cofka" - na okrągło w domu czuć spaliny :sick:. A w przypadku tej wentylacji wywiewnej zaciąganie brakującego powietrza prosto z kratek - to nic innego, jak tylko ... "cofka" :(

Wiem to wszystko ale ja też będę miał filtry. By skrócić tę wymianę zdań, choć całkiem przyjemną :) napalę w kominku może raz, może dwa razy w tygodniu. Może raz na dwa tygodnie. Może w lecie, może w zimie. Jak będzie "cofka" czy też brak cugu to nie będę palił. Wentylacja wywiewna jednak działać będzie (z wyjątkiem dni w których będę palił). Nic jej zarzucić nie można a ceną i funkcjonalnością wygrywa ze wszystkim co znam. Jak nie będę zadowolony to dołożę wentylator nawiewny.

Tu już nie do końca się zgodzimy, bo przepis wymaga lub też zabrania stosowania określonego typu wentylacji (jako instalacji, a nie wentylowania jako czynności), natomiast stosowanie wg przepisu to nie użytkowanie (włącz/wyłącz) tylko zainstalowanie. Jeśli zainstalujesz WM wyciągową w pomieszczeniu z kominkiem, to już jest niezgodne z prawem - możesz jej nigdy nie uruchamiać, nie ma to żadnego znaczenia.:yes:
No właśnie nie do końca. Stosowanie czyli zainstalowanie i użytkowanie.

E tam. Kominek, lampka wina, i każda ulegnie. Nawet żona. :)

Znaczy każda ,czy własna/ Dym i syf to kwestia czym . Kupujesz i palisz to syf. Kupujesz i dopieszczasz rok-dwa to bajka. Drewno o wilg. 10-12% a takim powinno się palić nie zrobi syfu w nieskazitelnie białym salonie( takie kupuję lub mam).

a gdyby zamontować na przewód kominowy nasadę w stylu turbowent- do kominka z zamkniętą komorą spalania ?

Gość Konto usunięte_12*
a gdyby zamontować na przewód kominowy nasadę w stylu turbowent- do kominka z zamkniętą komorą spalania ?

Można, tylko PO CO:confused:

Odpowiednia temperatura i prawidłowy ciąg kominowy same wyciągną spaliny z komina :)

Gdy nie ma ciągu, to coś jest do d...py (nie będę tego rozwijał).

Te "turbowenty" to "wynalazek" dla frajerów - działają (trochę ;)) i tylko wtedy, gdy wieje wiatr. Gdy wiatru nie ma, to tylko przeszkadzają

w swobodnym wypływie spalin. Niektórzy stosują je do rzekomego wspomagania wentylacji ;)

Można, tylko PO CO:confused:

Odpowiednia temperatura i prawidłowy ciąg kominowy same wyciągną spaliny z komina :)

Gdy nie ma ciągu, to coś jest do d...py (nie będę tego rozwijał).

Te "turbowenty" to "wynalazek" dla frajerów - działają (trochę ;)) i tylko wtedy, gdy wieje wiatr. Gdy wiatru nie ma, to tylko przeszkadzają

w swobodnym wypływie spalin. Niektórzy stosują je do rzekomego wspomagania wentylacji ;)

to był odnośnik do tego co napisałeś wcześniej

"Dodatkowo coś dodam jako argument na "NIE" dla tej wentylacji wywiewnej.

Bywają (szczególnie zimą) takie pogody, gdy dym z kominów "ściele się" po dachu i za cholerę nie chce z niego spłynąć. Przy takiej pogodzie gdy występuje "cofka" - na okrągło w domu czuć spaliny . A w przypadku tej wentylacji wywiewnej zaciąganie brakującego powietrza prosto z kratek - to nic innego, jak tylko ... "cofka" "

Gość Konto usunięte_12*
Jak będzie "cofka" czy też brak cugu to nie będę palił. .

Czyli w domu to Ty jesteś przeszkolonym palaczem(?)

A jak będziesz w delegacji a żonie (lub dzieciom) się zachce, to sobie...nie zapalą?

No właśnie nie do końca. Stosowanie czyli zainstalowanie i użytkowanie.

Jesteś mądrzejszy od kury.

Kurą jest kominiarz, a on ma pieczątkę.

Chciałbym widzieć jego reakcję na "paaanie, ale przecież ją wyłączę !"

:lol:

Edytowane przez fotohobby

Gość Konto usunięte_12*
to był odnośnik do tego co napisałeś wcześniej

Przy prawidłowym ciągu kominowym i prawidłowej wentylacji (nawet "WG") taki problem (nawet w przypadku opisanego zjawiska) nie wystąpi :no:

Raz jeden coś się wydarzy. Co wtedy?

Pozamykają okna, wywietrzniki na off, zetki brak. Ile potrzeba?

A w tv o zatruciu CO (tlenkiem węgla) to co mówią?

Wadliwa instalacja? A może wszystko szczelnie pozamykane?

Posta usunę najpóźniej jutro.

Nie będę się naprzykrzał.

Edytowane przez klaudiusz_x

Myślisz, że to wielki problem? Ja myślę, że nie.

Mój kominiarz nie odebral WM bez badań, że jest nadciśnieniowa, czy tez zrównowazona.

Zadzwoniłem do innego - to samo.

W końcu znalazjem takiego z uprawnieniami - przyjechał, przemierzył, podbił.

Powtarzam - do WW nawet by się nie fatygował.

Moze znajdziesz lachudrę, co za dwie stówki to klepnie...

Ale musisz tez znależc podobnego kierownika budowy, bo zdrowomyślacy dziennika przy czymś takim nie zamknie.

Chyba, ze znajdziesz łachudrę, co za....

Niektórzy tak buduję, wiem. Nie sadziłem i Ty chcesz taki styl wybrać.

Raz jeden coś się wydarzy. Co wtedy?

Pozamykają okna, wywietrzniki na off, zetki brak. Ile potrzeba?

A w tv o zatruciu CO (tlenkiem węgla) to co mówią?

Wadliwa instalacja? A może wszystko szczelnie pozamykane?

Posta usunę najpóźniej jutro.

Nie będę się naprzykrzał.

Czemu chcesz usuwać? Pisz, po to te forum. Wszystko może się zdarzyć. Przy WM zrównoważonej wystarczy, że przestanie działać wentylator nawiewny i masz podobny problem.