przemo1 30.12.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Nie pisze, że nie wolno tylko, że zabrania stosowania się. Nie będę stosował, jak już pisałem. Tu już nie do końca się zgodzimy, bo przepis wymaga lub też zabrania stosowania określonego typu wentylacji (jako instalacji, a nie wentylowania jako czynności), natomiast stosowanie wg przepisu to nie użytkowanie (włącz/wyłącz) tylko zainstalowanie. Jeśli zainstalujesz WM wyciągową w pomieszczeniu z kominkiem, to już jest niezgodne z prawem - możesz jej nigdy nie uruchamiać, nie ma to żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.12.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Jeżeli są takie kominki. Dam ci też swój przykład: najmniejsza Tarnava (12 kW) Professional Max. Nie ma szybra, ale za to ma dwa pokrętła do regulacji dolotu powietrza do spalania. Dodatkowo coś dodam jako argument na "NIE" dla tej wentylacji wywiewnej. Bywają (szczególnie zimą) takie pogody, gdy dym z kominów "ściele się" po dachu i za cholerę nie chce z niego spłynąć. Przy takiej pogodzie gdy występuje "cofka" - na okrągło w domu czuć spaliny . A w przypadku tej wentylacji wywiewnej zaciąganie brakującego powietrza prosto z kratek - to nic innego, jak tylko ... "cofka" Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.12.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Uwierz lub nie. Zwisa mi to .Dom w środku biały. Kominek używany od trzech lat.Ściany są białe. Może to też tajemnica,czym palisz i jak? Uwierz mi nie każdemu zwisa czy ma u..ne ściany i syfi palonym drewnem w domu . Nie dla każdego estetyka palacza czy eko miłośnika puszcz czy stepów jest cool. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.12.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Dam ci też swój przykład: najmniejsza Tarnava (12 kW) Professional Max. Nie ma szybra, ale za to ma dwa pokrętła do regulacji dolotu powietrza do spalania. Dodatkowo coś dodam jako argument na "NIE" dla tej wentylacji wywiewnej. Bywają (szczególnie zimą) takie pogody, gdy dym z kominów "ściele się" po dachu i za cholerę nie chce z niego spłynąć. Przy takiej pogodzie gdy występuje "cofka" - na okrągło w domu czuć spaliny . A w przypadku tej wentylacji wywiewnej zaciąganie brakującego powietrza prosto z kratek - to nic innego, jak tylko ... "cofka" Wiem to wszystko ale ja też będę miał filtry. By skrócić tę wymianę zdań, choć całkiem przyjemną napalę w kominku może raz, może dwa razy w tygodniu. Może raz na dwa tygodnie. Może w lecie, może w zimie. Jak będzie "cofka" czy też brak cugu to nie będę palił. Wentylacja wywiewna jednak działać będzie (z wyjątkiem dni w których będę palił). Nic jej zarzucić nie można a ceną i funkcjonalnością wygrywa ze wszystkim co znam. Jak nie będę zadowolony to dołożę wentylator nawiewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.12.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Uwierz mi nie każdemu zwisa czy ma u..ne ściany i syfi palonym drewnem w domu . Nie dla każdego estetyka palacza czy eko miłośnika puszcz czy stepów jest cool.E tam. Kominek, lampka wina, i każda ulegnie. Nawet żona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.12.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Wg przepisów aby kominek uruchomić musi być wentylacja po staremu, lub po nowemu nadciśnieniowa /zrównoważona ..i wszytko gra §150 punkt 10. WT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.12.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Tu już nie do końca się zgodzimy, bo przepis wymaga lub też zabrania stosowania określonego typu wentylacji (jako instalacji, a nie wentylowania jako czynności), natomiast stosowanie wg przepisu to nie użytkowanie (włącz/wyłącz) tylko zainstalowanie. Jeśli zainstalujesz WM wyciągową w pomieszczeniu z kominkiem, to już jest niezgodne z prawem - możesz jej nigdy nie uruchamiać, nie ma to żadnego znaczenia.No właśnie nie do końca. Stosowanie czyli zainstalowanie i użytkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.12.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 E tam. Kominek, lampka wina, i każda ulegnie. Nawet żona. Znaczy każda ,czy własna/ Dym i syf to kwestia czym . Kupujesz i palisz to syf. Kupujesz i dopieszczasz rok-dwa to bajka. Drewno o wilg. 10-12% a takim powinno się palić nie zrobi syfu w nieskazitelnie białym salonie( takie kupuję lub mam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.12.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Wg przepisów aby kominek uruchomić musi być wentylacja po staremu, lub po nowemu nadciśnieniowa /zrównoważona .. i wszytko gra §150 punkt 10. WT.No właśnie. Uruchomić. Wybudować można bez tego warunku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xgrzegorz 30.12.2014 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Dam ci też swój przykład: najmniejsza Tarnava (12 kW) Professional Max. Nie ma szybra, ale za to ma dwa pokrętła do regulacji dolotu powietrza do spalania. Dodatkowo coś dodam jako argument na "NIE" dla tej wentylacji wywiewnej. Bywają (szczególnie zimą) takie pogody, gdy dym z kominów "ściele się" po dachu i za cholerę nie chce z niego spłynąć. Przy takiej pogodzie gdy występuje "cofka" - na okrągło w domu czuć spaliny . A w przypadku tej wentylacji wywiewnej zaciąganie brakującego powietrza prosto z kratek - to nic innego, jak tylko ... "cofka" a gdyby zamontować na przewód kominowy nasadę w stylu turbowent- do kominka z zamkniętą komorą spalania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.12.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 a gdyby zamontować na przewód kominowy nasadę w stylu turbowent- do kominka z zamkniętą komorą spalania ? Można, tylko PO CO Odpowiednia temperatura i prawidłowy ciąg kominowy same wyciągną spaliny z komina Gdy nie ma ciągu, to coś jest do d...py (nie będę tego rozwijał). Te "turbowenty" to "wynalazek" dla frajerów - działają (trochę ) i tylko wtedy, gdy wieje wiatr. Gdy wiatru nie ma, to tylko przeszkadzają w swobodnym wypływie spalin. Niektórzy stosują je do rzekomego wspomagania wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xgrzegorz 30.12.2014 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Można, tylko PO CO Odpowiednia temperatura i prawidłowy ciąg kominowy same wyciągną spaliny z komina Gdy nie ma ciągu, to coś jest do d...py (nie będę tego rozwijał). Te "turbowenty" to "wynalazek" dla frajerów - działają (trochę ) i tylko wtedy, gdy wieje wiatr. Gdy wiatru nie ma, to tylko przeszkadzają w swobodnym wypływie spalin. Niektórzy stosują je do rzekomego wspomagania wentylacji to był odnośnik do tego co napisałeś wcześniej "Dodatkowo coś dodam jako argument na "NIE" dla tej wentylacji wywiewnej. Bywają (szczególnie zimą) takie pogody, gdy dym z kominów "ściele się" po dachu i za cholerę nie chce z niego spłynąć. Przy takiej pogodzie gdy występuje "cofka" - na okrągło w domu czuć spaliny . A w przypadku tej wentylacji wywiewnej zaciąganie brakującego powietrza prosto z kratek - to nic innego, jak tylko ... "cofka" " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.12.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Jak będzie "cofka" czy też brak cugu to nie będę palił. . Czyli w domu to Ty jesteś przeszkolonym palaczem(?) A jak będziesz w delegacji a żonie (lub dzieciom) się zachce, to sobie...nie zapalą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) No właśnie nie do końca. Stosowanie czyli zainstalowanie i użytkowanie. Jesteś mądrzejszy od kury. Kurą jest kominiarz, a on ma pieczątkę. Chciałbym widzieć jego reakcję na "paaanie, ale przecież ją wyłączę !" Edytowane 30 Grudnia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.12.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 to był odnośnik do tego co napisałeś wcześniej Przy prawidłowym ciągu kominowym i prawidłowej wentylacji (nawet "WG") taki problem (nawet w przypadku opisanego zjawiska) nie wystąpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 No właśnie. Uruchomić. Wybudować można bez tego warunku.. Wybudować mozesz sobie wszystko, nie baczac na warunki. Tylko, ze później ktoś musi to odebrać, żebyś mógl się tym nacieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.12.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Wybudować mozesz sobie wszystko, nie baczac na warunki. Tylko, ze później ktoś musi to odebrać, żebyś mógl się tym nacieszyć.Myślisz, że to wielki problem? Ja myślę, że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.12.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Raz jeden coś się wydarzy. Co wtedy?Pozamykają okna, wywietrzniki na off, zetki brak. Ile potrzeba? A w tv o zatruciu CO (tlenkiem węgla) to co mówią?Wadliwa instalacja? A może wszystko szczelnie pozamykane? Posta usunę najpóźniej jutro.Nie będę się naprzykrzał. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Myślisz, że to wielki problem? Ja myślę, że nie. Mój kominiarz nie odebral WM bez badań, że jest nadciśnieniowa, czy tez zrównowazona. Zadzwoniłem do innego - to samo. W końcu znalazjem takiego z uprawnieniami - przyjechał, przemierzył, podbił. Powtarzam - do WW nawet by się nie fatygował. Moze znajdziesz lachudrę, co za dwie stówki to klepnie... Ale musisz tez znależc podobnego kierownika budowy, bo zdrowomyślacy dziennika przy czymś takim nie zamknie. Chyba, ze znajdziesz łachudrę, co za.... Niektórzy tak buduję, wiem. Nie sadziłem i Ty chcesz taki styl wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.12.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Raz jeden coś się wydarzy. Co wtedy? Pozamykają okna, wywietrzniki na off, zetki brak. Ile potrzeba? A w tv o zatruciu CO (tlenkiem węgla) to co mówią? Wadliwa instalacja? A może wszystko szczelnie pozamykane? Posta usunę najpóźniej jutro. Nie będę się naprzykrzał.Czemu chcesz usuwać? Pisz, po to te forum. Wszystko może się zdarzyć. Przy WM zrównoważonej wystarczy, że przestanie działać wentylator nawiewny i masz podobny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts