Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja MECHANICZNA TYLKO WYWIEWNA kontra GRAWITACYJNA HYBRYDOWA !!!

Recommended Posts

Sorki perm jeżeli porównujesz dom do furmanki to twoja sprawa.

Właśnie WM ( z reku czy bez )zwiększa komfort w domu, rezygnacja z kominka z paleniskiem bezpieczeństwo jego mieszkańców .

Uparłeś się na wentylację wywiewną i otwarte palenisko OK - twój cyrk twoje małpy. Zrób w końcu ,przestań teoretyzować , jak już będziesz miał napisz wrażenia.

Rozumiem twoją pasję otwartego ognia tylko nie pisz głupot że to komfortowe i super bezpieczne bo to g.. o prawda.

PS. z projektem ogrodu zimowego też coś ciężko Ci idzie - jak słusznie napisałeś tego nie da się za 2 PLN zrobić.

Mieliśmy pisać o wentylacji wywiewnej. Napisz jeszcze, że nie zrobiłem POŚ, też planuję zrobić sam.

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sorki perm ale to Ty- teoretyk nie przekonałeś nikogo że to co planujesz zrobić jest bezpieczne i zgodne z prawem.

Ale powtarzam - zrób , pokarz aprobatę kominiarza, opisz wrażenia po roku czy dwu użytkowania a może nas przekonasz. Wtedy czapki z głów panowie.

Ps w razie niepowodzenia twoi spadkobiercy napiszą - to nie był dobry pomysł. :no:

Sorki perm ale to Ty- teoretyk nie przekonałeś nikogo że to co planujesz zrobić jest bezpieczne i zgodne z prawem.

Ale powtarzam - zrób , pokarz aprobatę kominiarza, opisz wrażenia po roku czy dwu użytkowania a może nas przekonasz. Wtedy czapki z głów panowie.

Ps w razie niepowodzenia twoi spadkobiercy napiszą - to nie był dobry pomysł. :no:

Ech... Wybudowałem trzy domy. Na budowach byłem nie zliczę ilu i ty piszesz, że jestem teoretyk... Miałem otwarty kominek w poprzednim domu, wiem o czym piszę a ty niestety nie. Nie jestem dzieckiem, wiem jakie są zagrożenia. Takie same przy każdej WM. Edytowane przez perm

No i tu jesteś w mylnym błędzie bo zdecydowanie większe zagrożenie masz przy wentylacji wywiewnej ale OK - nic cie nie przekona . Wróćmy do dyskusji jak już zbudujesz ten czwarty dom o którym piszesz. Zrobisz , pokażesz , przekonasz niewiernych. Wtedy pierwszy przyznam że błądziłem.
Jeszcze raz, ja wiem czym to grozi. Wentylacja wyciągowa nie może działać przy odpalonym kominku. Niestety, przy każdej innej WM niebezpieczeństwo jest także, mniejsze wprawdzie ale jest. Nie zaryzykowałbym użytkowania wentylacji nawiewnej czy zrównoważonej mimo, że przepisy na to pozwalają. Z kominkiem otwartym różne rzeczy się dzieją, czasem nie ciągnie i koniec. Żadna wentylacja na to nie pomoże.

Sam piszesz o zagrożeniach, mimo tego idziesz w zaparte...

W sumie więcej nie trzeba pisać...

Wszyscy odradzają tego kierunku.

Zetka tak jak dla typowej kotłowni, powinna ułatwić sprawę.

Czy ułatwi? Nie wiem. Nie jestem specem od wentylacji i kominów.

No dobra.

Zmiana tematu.

Jak chcesz sam wykonać oczyszczalnię ścieków?

Daj link do tematu. Poczytam.

Sam piszesz o zagrożeniach, mimo tego idziesz w zaparte...

Może tak oddzielmy w końcu wentylacje wywiewną od otwartego kominka? Chcę tak mieć i koniec. ŻADNA WM się do tego nie nadaje, bo przy każdej istnieje mniejsze lub większe niebezpieczeństwo zatrucia spalinami. Chcecie rozmawiać to rozmawiajcie o wadach i zaletach wentylacji wywiewnej

No dobra.

Zmiana tematu.

Jak chcesz sam wykonać oczyszczalnię ścieków?

Daj link do tematu. Poczytam.

Pisałem o tym w temacie o oczyszczalniach ale dosyć dawno. Oczyszczalnię jestem w stanie zrobić i będzie działać ale problem jest z uzyskaniem odpowiednich certyfikatów. Dla samoróby jest to praktycznie niemożliwe. Pytałem się jak to załatwić ale nikt nic nie wymyślił. Robienie badań dla jednej oczyszczalni to bezsens ze względu na koszty.

wiele i wciąż utwierdza mnie w przekonaniu, że czasami powinno się ludziom prawnie zabronić budowania domu, ale... no cóż- to wolny kraj ;)

a to @perm trzy domy już zbudowałeś i każdy do dupy, że chcesz czwarty stawiać? Jesteś aby pewien, że wyjdzie lepiej od poprzednich?

i tak mimo wszystko życzę powodzenia

wiele i wciąż utwierdza mnie w przekonaniu, że czasami powinno się ludziom prawnie zabronić budowania domu, ale... no cóż- to wolny kraj ;)

a to @perm trzy domy już zbudowałeś i każdy do dupy, że chcesz czwarty stawiać? Jesteś aby pewien, że wyjdzie lepiej od poprzednich?

i tak mimo wszystko życzę powodzenia

Następny obrońca się znalazł. Skąd wiesz, że "do dupy". Całkiem niezłe były, z jednym wyjątkiem. Chcesz zabronić posiadania otwartego kominka? Życzę powodzenia.

Moze uciec z kominkiem do ogrodu?

Chyba planujesz taki zimowy?

Ogród będzie elementem systemu wentylacji, choć pomysł nie jest głupi. Nie musiałbym przejmować się kominiarzem. Trochę zmienia to koncepcję. Kominek miał być na granicy kuchni i pokoju, tzn miał być takim rozgraniczeniem dostępnym z obu stron, z jednej garnki itp z drugiej kwiatki. Dzięki za podsunięcie pomysłu, pomyślę.

• 1 year później...

Dzień dobry wszystkim, to mój pierwszy post na forum.

Skoro to mój pierwszy post a remontujemy od roku to pewnie już wiecie że zaufaliśmy ekipie budowlanej że będzie myśleć za nas- no i wyobraźcie sobie że ... nie myśleli :)

Remontujemy stary dom drewniany. Sytuacja jest taka że większość remontu jest już zakończona, czyli ocieplenia, podłogi itp. Gdybym rok temu miał wiedzę taką jak teraz i cały dom był rozgrzebany to pewnie zdecydowałbym się na rekuperator. No ale teraz już za późno.

W kuchni jest kuchnia kaflowa pod którą teściowa pali bo tak robiła całe życie i tak już zostanie. Z kuchni będzie normalna wentylacja grawitacyjna osobnym przewodem. Na dole i na górze jest po łazience i tutaj również planuję zwykłą wentylację grawitacyjną. Jednak ponieważ ten dom jest drewniany to chciałbym z łazienek przyspieszyć wyciąg wilgoci. Nie chciałbym jednak wiatraczków bo po pierwsze primo są głośne, po drugie primo, gdy nie pracują, w zasadzie utrudniają wentylację grawitacyjną.

Dlatego o ile przy kuchni nie planuję wyciągu bo w pomieszczeniach z otwartym paleniskiem a za takie uznaję kuchnię kaflową- nie powinno się jej stosować o czym było na forum,

O tyle w łazienkach chciałbym wspomóc wyciąg przez zamontowanie na końcu kanału- na dachu wywietrznik czy wentylator dachowy, coś takiego jak to:

http://www.bud-went.com.pl/Pl/produkt/fenko/

lub takie

http://mastervent.pl/product/wentylator-rf/

Z obu łazienek przewody będą się łączyć i wychodzić na dach jedną rurą na którym planuję zamontować taki wywietrznik.

Wywietrznik będzie podłączony do czujki która będzie go włączała tylko gdy ktoś będzie w łazience/ lub w przypadku odpowiedniej, zbyt wysokiej wilgotności ( do ustalenia) więc nie powinno stworzyć podciśnienia które czyniłyby kuchnię jakoś niebezpieczną dla użytkowników.

Co o tym myślicie? Będę wdzięczny za wszelkie merytoryczne opinie i rady