Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja MECHANICZNA TYLKO WYWIEWNA kontra GRAWITACYJNA HYBRYDOWA !!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewnie masz rację - może Adamowi chodzi o to, że wentylator ten czad będzie wyciągał wywiewem w kuchni lub łazience (przynajmniej tam one powinny się znaleźć) a koza/kominek to raczej w salonie - pytanie czy zdąży, i kto stanie "po drodze"? Ja bym u siebie nie sprawdzał.
Z wentylacją zrównoważoną będzie podobnie.

Wyobraźcie sobie kominek, kozę czy inne palenisko stałopalne z kanałem dymowym umieszczone w pudełku, z którego wysysacie powietrze.

Wtedy powstaje "korek" w kanale dymowym bo ciąg kominowy (wymuszony strata kominową ) jest równoważony podciśnieniem w domu.

A paleniska są bardzo żarłoczne na powietrze....

Żar jest zalewany spalinami (bezbarwne gazy) i dochodzi do REDUKCJI CO2 na rozżarzonym węglu.

W przemyśle nazywa się to "czadnica" i bywało CZĘSTO stosowane jako generator gazu palnego, CO, czadu.

Prstidigitator-ekwilibrysta-kaskader MOŻE tak wyregulować wywiew, aby został kominowy ciąg minimalny - dochodzi wtedy do podtruwania czadem, bo jest go mało... Palenisko produkuje DUŻO spalin...

Nie wymagajcie TAKICH umiejętności od żony i dzieci!

Włączenie wyciągu okapu z kanałem "za ścianę" o wydajności 2-3 kubatur to już klasyczna egzekucja!

Wsteczny ciąg kominowy poprzez żar - wystarczy kilka minut...

TAK! MASZ RACJĘ!!!

Zostanie to usunięte z domu wywiewem!

Tyle, że pomiędzy kominkiem/kozą a wywiewne jesteś Ty i rodzina.

A wystarczą DWA wdechy!!!

Brak wiedzy to straszne kalectwo...

Jest dostępna.

Da się ją posiąść, ale... To oznacza trochę potu.

Czytać trzeba i... MYŚLEĆ!

A do tego - k.u.r.w.a. - SAMODZIELNIE!!!!

Wiedzę zdobywa się etapami.

To irytuje, trwa... ale nie boli!

Nie da się "wskoczyć" od razu na SETNĄ stronę traktatu o czymkolwiek.

Istna Chińszczyzna z tego wychodzi.

No i - PRETENSJE!

- NIE GADAJĄ ZROZUMIALE NA TEMAT A JA PYTAM I CHCĘ WIEDZIEĆ!

Było...

Wiele razy już było...

Radzić można tylko mądremu księciu.

Nikt mądry się nie rodzi. Zdobywanie mądrości, co uważam za największą powinność dorosłego człowieka, trwa.

Nie wszystkim się chce.... Szkoda...

A płacić za cudzą wiedzę jakoś nie chcą.

Za cegłę - tak, bo da się ją w garść wziąć.

Adam M.

Z wentylacją zrównoważoną będzie podobnie.

Jesteś pewien? :) Jest przecież "zrównoważona", czyli (w uproszczeniu) ile wyciąga wywiew tyle nawiew nawiewa. Kominek/koza w przypadku niezbyt precyzyjnego uszczelnienia nie staje się "nawiewem", jak może być w przypadku wentylacji mechanicznej wywiewnej, która w pewnym stopniu wywołuje w budynku podciśnienie - powietrze wlatuje do środka tędy, którędy ma łatwiej. Tak przynajmniej mi się wydaje.

Jesteś pewien? :) Jest przecież "zrównoważona", czyli (w uproszczeniu) ile wyciąga wywiew tyle nawiew nawiewa. Kominek/koza w przypadku niezbyt precyzyjnego uszczelnienia nie staje się "nawiewem", jak może być w przypadku wentylacji mechanicznej wywiewnej, która w pewnym stopniu wywołuje w budynku podciśnienie - powietrze wlatuje do środka tędy, którędy ma łatwiej. Tak przynajmniej mi się wydaje.
Na przymknięty szyber w kominku WM zrównoważona nic nie poradzi. Zagrożenie jest równie duże. To trochę teoretyzowanie. Nawet przy wentylacji grawitacyjnej czy też jej braku może zdarzyć się, że spaliny pójdą nie tam gdzie tego oczekujemy.

perm

Palenie ognia w domu to SZTUKA!!!

Pogadaj z Forest-Natura.

Spaliny NIE MOGĄ pójść tam, gdzie im nie pozwalamy!

Ogień dobrze służy, ale źle PANUJE!

To jeden z ŻYWIOŁÓW!!!

Panuj nad nim W PEŁNI albo... nie zapraszaj do domu...

Adam M.

Na przymknięty szyber w kominku WM zrównoważona nic nie poradzi. Zagrożenie jest równie duże. To trochę teoretyzowanie. Nawet przy wentylacji grawitacyjnej czy też jej braku może zdarzyć się, że spaliny pójdą nie tam gdzie tego oczekujemy.

Mówimy o kominku szczelnym - "szybra" nie powinno tam być. Spaliny to mniejszy problem - zasmrodzą i tyle (wyjdziesz albo wywietrzysz :) ), to "zdarzyć" się może jedynie przy rozpalaniu w niekorzystnych warunkach (zimny komin, niskie ciśnienie, silny wiatr itp) lub nieumiejętnym otwieraniu kominka. Czadu nie czuć - przede wszystkim nie możemy dopuszczać do jego powstania (o wypływie do budynku nie wspomnę), a to może właśnie powodować układ wentylacji o którym tu rozmawiamy .

Oczywiście, że trochę "teoretyzujemy", ale tak to w budowaniu jest (i chyba powinno być) - najpierw teoria, potem wykonanie. Po co ciągle sprawdzać błędy na własnej skórze?

Edytowane przez przemo1

perm

Palenie ognia w domu to SZTUKA!!!

Pogadaj z Forest-Natura.

Spaliny NIE MOGĄ pójść tam, gdzie im nie pozwalamy!

Ogień dobrze służy, ale źle PANUJE!

To jeden z ŻYWIOŁÓW!!!

Panuj nad nim W PEŁNI albo... nie zapraszaj do domu...

Adam M.

No tak. Nie da się temu zaprzeczyć. Myślę jednak, że zagrożenie jest podobne, niezależnie od tego jaką wentylację mamy.

widziałem ten przepis ale też i różne jego interpretacje, moim zdaniem nie wynika z niego że nie może być kuchenki gazowej

Tak - masz rację. Dotyczy urządzeń gazowych z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin. Dalej jest wykluczenie kuchenek: ..."Ograniczenie to jednak nie dotyczy urządzeń gazowych bez odprowadzania spalin (na przykład kuchenki gazowej) oraz urządzeń z zamkniętą komorą spalania".

http://termodom.pl/buduj/wentylacja_i_klimatyzacja/przepisowa_wentylacja

Tylko jak określić granicę między otwartą na salon kuchnią a salonem jeśli:

.... "I tak w przypadku wszelkich palenisk na paliwo stałe, kominków, gazowych podgrzewaczy wody z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin może być stosowana tylko wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna wentylacja nawiewno-wywiewna (zrównoważona) - zapis z polskiej normy PN-83 B-03430."

Znowu teoretyzowanie.... :)

Edytowane przez przemo1