Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja MECHANICZNA TYLKO WYWIEWNA kontra GRAWITACYJNA HYBRYDOWA !!!

Recommended Posts

"Moje rozumowanie jest właśnie takie, ma ktoś jakieś konkretne argumenty przeciw ? "

Ma.

Sporo.

Poczytasz te kilka wątków po stokilkadziesiąt stron na temat wentylacji to ze szczegółami doczytasz wszystkie!

Na tę chwilę to nie wiesz co to jest wentylacja, nie wiesz jak działa i czemu akurat tak...

Fizyki tego procesu nie znasz.

W wentylacji mechanicznej poprawnie zbudowanej to, czego się obawiasz, co mniemasz - NIE ISTNIEJE!

Ale Ty i tak wiesz lepiej... co jest smutne...

Adam M.

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panie TB to jest pana zdanie. Ja w domu nie mam klimatyzacji a latem przy 38C mam 23-24 C - ciekawe dlaczego .

Widocznie dom nie izolowany. W domach izolowanych, gdy się w dzień przebywa i pracuje jest znacznie gorzej. Poza tym, tolerancja na upały, maleje z wiekiem. Trzecia kwestia to wilgotność, czasem łatwiej wytrzymać upał, przy niższej wilgotności, u Pana co odprowadza wodę latem i odbiera ciepło bytowe?

Moje rozumowanie jest właśnie takie, ma ktoś jakieś konkretne argumenty przeciw ?

A przeczytałeś post Adama jak może skończyć się użytkowanie kominka przy wentylacji wywiewnej ? czego nie rozumiesz? tego że CO może Ciebie i Twoją rodzinę usunąć z tego świata ?? Myśl - nie bój się to nie boli. Przeczytałeś mój post co daje ciągłe podciśnienie w domu - zaciągasz cały syf z zewnątrz każdą szczeliną ( latem gorące , zimą mrożne powietrze ) , gdzie tu komfort ??

Sorki ale prościej nie potrafię.

Widocznie dom nie izolowany. W domach izolowanych, gdy się w dzień przebywa i pracuje jest znacznie gorzej. Poza tym, tolerancja na upały, maleje z wiekiem. Trzecia kwestia to wilgotność, czasem łatwiej wytrzymać upał, przy niższej wilgotności, u Pana co odprowadza wodę latem i odbiera ciepło bytowe?

Niech pan pomyśli szanowny Panie TB - jakim cudem przy nieizolowanym domu mam przy 38 c na zewnątrz 23-24 C w środku w wilgotność max 50% - cuda panie , cuda.

Wentylacja wywiewna jest jednym z najgorszych pomysłów na wentylację.

Tak było, jest i będzie niezależnie od tego, co kto na ten temat sądzi.

Masz 100% racji. Ktoś kto wymyślił wentylator na wywiewie powinien dostać nagrodę "Plastikowego Pogrzebacza".

Dla człowieka dużo ważniejsze jest skąd bierze powietrze a nie gdzie wyrzuca, najważniejsza jest wentylacja w sypialniach.

Sorki ale błądzisz jeżeli nie rozumiesz tego co adam mk napisał Ci łopatologicznie to sorki ale nic nie zrozumiesz. PS daj dokładne namiary na kominiarza który klepnie ci kominek przy wentylacji wywiewnej (w razie nieszczęścia prokurator nie będzie długo szukał winnego ).

napisałem już wcześniej że mogę zrezygnować z kominka czy kozy, uważasz że grawitacyjna jest lepsza niż mech wywiewna , dlaczego ?

zakładam że nie będzie kominka

"zrównoważonej BEZ rekuperacji to mija się całkowicie z celem, jeśli już zrównoważona to tylko z rekuperacją "

Kolejne mniemanie zamiast odrobiny wiedzy...

Czasem - czysta głupota!

Jak masz bardzo tani nośnik energii (ciepła) np. kawał własnego lasu, to budowa rekuperacji, która (jak ma być DOBRA) podwaja koszt wentylacji (inwestycyjny) aby zaoszczędzić w skali roku jakieś 200zł przy odzysku wentylacyjnym, realnym, około 65% - to czysty absurd ekonomiczny!

Adam M.

Masz 100% racji. Ktoś kto wymyślił wentylator na wywiewie powinien dostać nagrodę "Plastikowego Pogrzebacza".

Dla człowieka dużo ważniejsze jest skąd bierze powietrze a nie gdzie wyrzuca, najważniejsza jest wentylacja w sypialniach.

w sypialni mają być przecież nawiewniki, w jak dostaje się powietrze do sypialni przy grawitacyjnej ?

Niech pan pomyśli szanowny Panie TB - jakim cudem przy nieizolowanym domu mam przy 38 c na zewnątrz 23-24 C w środku w wilgotność max 50% - cuda panie , cuda.

Najczęściej tak się zdarza, gdy dom buduje laik i nie da od gruntu izolacji. to nie jest izolacja.jpg Np. tak izoluje ktoś kto na izolowaniu się nie zna, lub kończył szkoły w Arabii Saudyjskiej . Ściana odprowadza ciepło z domu do gruntu a styropian chroni przed zyskami słonecznymi.

napisałem już wcześniej że mogę zrezygnować z kominka czy kozy, uważasz że grawitacyjna jest lepsza niż mech wywiewna , dlaczego ?

zakładam że nie będzie kominka

Tak uważam że grawitacyjna dobrze pomyślana jest bezpieczniejsz a niż wywiewna. Jeżeli chcesz mieć mechaniczna to zrób jak pisze adam - zrównoważoną bez rekuperacji .

"że grawitacyjna jest lepsza niż mech wywiewna , dlaczego ?"

BO NIE WPROWADZA ZAGROŻENIA ŻYCIA!

Dlatego.

Jak napalisz w kominku to z kratek zamiast wywiewać - będzie nawiewało - ale żadnego niebezpieczeństwa w tym nie ma.

Jak napalisz w kominku przy wentylacji wywiewnej, to jest PEWNY pogrzeb.

Całej rodziny, lub tylko części.

Adam M.

Najczęściej tak się zdarza, gdy dom buduje laik i nie da od gruntu izolacji. [ATTACH=CONFIG]296171[/ATTACH] Np. tak izoluje ktoś kto na izolowaniu się nie zna, lub kończył szkoły w Arabii Saudyjskiej . Ściana odprowadza ciepło z domu do gruntu a styropian chroni przed zyskami słonecznymi.

Pudło Panie TB niech Pan dalej kombinuje . PS nie mam styropianu w oknach który by mnie izolował od zysków słonecznych ( w ścianach i dachu owszem ).

Jak masz bardzo tani nośnik energii (ciepła) np. kawał własnego lasu, to budowa rekuperacji, która (jak ma być DOBRA) podwaja koszt wentylacji (inwestycyjny) aby zaoszczędzić w skali roku jakieś 200zł przy odzysku wentylacyjnym, realnym, około 65% - to czysty absurd ekonomiczny!

Adam M.

Z tym, że 65% rekuperacja na dom 120m2 to koszt 2000zł brutto, więc trudno wiele taniej kupić wentylator, nawiewniki itp.

Pudło Panie TB niech Pan dalej kombinuje . PS nie mam styropianu w oknach który by mnie izolował od zysków słonecznych ( w ścianach i dachu owszem ).

Pisałem o laikach nieznających się na izolowaniu, co dają styropian za ścianą na zewnątrz. Ściana odprowadza wtedy ciepło do gruntu a styropian chroni ją przed zyskami słonecznymi.

Drugim źródłem odbieranie zysków bytowych jest grunt. W domach nieizolowanych jest tam tylko 20 cm styropianu.

Kiedyś ciepło odbierało się jeszcze grc, ale ponieważ jest to mało skuteczne i działa równo na wszystkie pomieszczenia, a nie każde wymaga chłodzenia, to zastąpiono gwc tańszą i skuteczniejszą klimatyzacją.

"że grawitacyjna jest lepsza niż mech wywiewna , dlaczego ?"

BO NIE WPROWADZA ZAGROŻENIA ŻYCIA!

Dlatego.

Jak napalisz w kominku to z kratek zamiast wywiewać - będzie nawiewało - ale żadnego niebezpieczeństwa w tym nie ma.

Jak napalisz w kominku przy wentylacji wywiewnej, to jest PEWNY pogrzeb.

Całej rodziny, lub tylko części.

Adam M.

pisałem już kilkakrotnie że z kominka czy kozy mogę zrezygnować, w tym przypadku grawitacyjna nadal lepsza? również w takim przypadku występuje niebezpieczeństwo?

Pisałem o laikach nieznających się na izolowaniu, co dają styropian za ścianą na zewnątrz. Ściana odprowadza wtedy ciepło do gruntu a styropian chroni ją przed zyskami słonecznymi.

Drugim źródłem odbieranie zysków bytowych jest grunt. W domach nieizolowanych jest tam tylko 20 cm styropianu.

Kiedyś ciepło odbierało się jeszcze grc, ale ponieważ jest to mało skuteczne i działa równo na wszystkie pomieszczenia, a nie każde wymaga chłodzenia, to zastąpiono gwc tańszą i skuteczniejszą klimatyzacją.

Tak Panie TB - w/g Pana definicji jestem laikiem ( usłyszeć coś takiego od Pana to komplement w czystej postaci ) , mam styro za ścianą , mam 20cm pod podłogą a mimo tego mam bez klimy i kilometrów kabli w podłodze komfort w 300 m2 domku i latem i zimą w rozsądnej cenie.

i mimo to grawitacyjna jest lepsza, w grawitacyjnej będzie nawiewać w wywiewnej nie ?

Gdyby była wentylacja grawitacyjna, byłoby super. Grawitacja ma stały strumień i nie da się jej zakłócić. Niestety, tak naprawdę pisze Pan o wentylacji konwekcyjnej. A działa jak jest ciąg konwekcyjny, czyli ogrzewanie. To raz, dwa . musiałby mieć Pan coś takiego, typowy_3.jpg z kanałami pionowymi pośrodku, bo wtedy wszystkie sypialnie byłyby równo wentylowane. W innym wypadku, zbyt siny nawiew będzie oknami najbliżej zbyt słaby najdalszymi. Powietrze poleci po najmniejszej linii oporu.