Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja PC - Galmet

golytm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zamiast wymiany rozdzielaczy czeka Cie zakup

http://allegro.pl/pirometr-termometr-na-podczerwien-od-33c-do-220c-i4946436526.html

lub czegoś podobnego.

Nie wiem jak mial by wyregulowac za pomoca tego czegos. To ma dokladnosc 2K (jak kazdy pirometr do 1500 zl). Chyba dokladniej "na macanke" rury powrotu to ustawi. :)

Hehe :)

Generalnie zaklepaną mam na następny weekend kamerę termowizyjną więc za jej pomocą może uda mi się to wyregulować. Rozdzielacze i tak muszą być do wymiany, bo jakiekolwiek "skręcenie" tych zaworków powoduje huk pod podłogą.

Z pomocą kolegi ferrita udało mi się zaprogramować w PC czasy - odpowiadające II taryfie, i PC dogrzała mi dom do zadanych 22*C (co prawda zasilanie dalej wysokie, bo parametry były 39,5/36, ale i tak lepiej niż było), ale okazalo się że przez około 5 godz, temp spadła o jakies 1,5 *C. Trochę dużo, więc musze poszukać którędy mi to ucieka - stąd pożyczona kamera termowizyjna na przyszły weekend.

Ja zrobił bym to tak:

- rozkręcić rotametry na pełny przepływ

- przykręcać po 0,1-0,3 l/min w pomieszczeniach, w których jest za ciepło aby mniej więcej temperatura się wyrównała lub osiągła wymagane wstazanie.

Warto mieć chociaż ze 2-3 zwykłe termometry ale z dużą podziałką, postawić obok siebie i zobaczyć czy pokazują to samo bo termometr termometrowi nierówny. Potem przelecieć po pomieszczeniach i pomierzyć temperatury. Taka regulacja pewnie potrwa kilka dni ale potem będziesz miał spokój.

Jeżeli komuś się taka metoda nie podoba to niech nie rzuca bluzgów tylko poda swoją. Obrzucanie się błotem widzę, że jest dość popularne. Ja nie szukam zwady tylko ewentualnej konstruktywnej krytyki, wymiany poglądów i doświadczeń. Życzę wszystkim aby 2014 rok był gorszy od 2015 :D

@egz2014 - jeszcze jedno - gdzie odczytałeś swoją temperaturę zasilania?

Instalator powiedział mi, że temp. na sterowniku to temp. zasilania. Ale po dyskusji w tym wątku zacząłem czytać instrukcję i tam jest napisane, że to temp. wody w obiegu. Więc sam już nie wiem. Dzwoniłem do instalatora , a on że już nie pamięta itp. Przyjedzie do mnie w innej sprawie w przyszłym tygodniu to sprawdzimy.

Moje pompa przy temp. zewn. -7 -10 st. pracowała 7-8 godz. na dobę.

Witam w nowym roku - wszystkiego najlepszego dla wszystkich...

Goście już pojechali, więc mogłem przystąpić do pomiarów i regulacji.

Zacząłem od ustawienia przedziałów w których PC może się uruchamiać (II taryfa - jeszcze jej nie mam, ale wkrótce powinna być) - tak aby stwierdzić czy praca tylko w II taryfie będzie wystarczała na utrzymanie w budynku 22*C. Rozdzielacze pootwierane na maksa - wszystkie obiegi i całe rozdzielacze bez jakichkolwiek "przydławień".

Pomiary robiłem przez dwie godziny pomiędzy 13:00 a 15:00 z próbką co 15 min. Poniższy wykres pokazuje wzrost temp wody w podłogówce. Jak widać w końcowej fazie delta trochę spada, ale i tak wszystko "goni" do 40*C. To tylko 2 godziny. Kiedy pompa pracuje przez całą noc (22-6), to temp zasilania są powyżej 40*C. Macie jakichś pomysł co z tym zrobić? Dodatkowy problem, to fakt, że o 6 rano miałem w salonie (z którego PC zczytuje temperaturę) ok 22,2*C Około godziny 12:00 było już 20,5 *C. Czyli budynek stracił ponad 1,5*C przez 6 godzin - czy to wg Was nie jest za dużo?

temperatury.jpg

temperatury.jpg

Co do temperatury zasilania, to dosyc wysoka. Masz odpowiedni przeplyw na skraplaczu, bo delta niska (to, ze spada wraz ze wzrostem Tz to normalne), ale chyba za malo rurek w podlodze. Jak gesto masz rozlozona podlogowke i ile w sumie mb rury zalane? Jaka grubosc wylewki, bo spadek temperatury o 1,5K przez 6h to baaardzo duzo? Nie doczytalem parametrow ocieplenia i wentylacji jakie masz?

Co do podłogówki, to położona z pexy wavinowskiej 16mm - kładziona co 20 cm. Łączna długość położonej rury to około 400 mb. Pod podłogówką jest 15 cm styro, na 70% podłóg gdzie jest podłogówka, położony jest gres grubości 10mm + klej do płytek. wylewka była robiona na 5cm. Co do ocieplenia to jest 12 cm styro. Wentylacja... problem polega na tym, że w projekcie jest rekuperator, który ze względów finansowych nie został jeszcze zamontowany. Obecnie wentylacja obsługiwana jest przez kratki nad kominkiem podłączone rurą 200m do szachtu kominowego + kominki w łazienkach i kuchni.

Co do podłogówki, to położona z pexy wavinowskiej 16mm - kładziona co 20 cm. Łączna długość położonej rury to około 400 mb. Pod podłogówką jest 15 cm styro, na 70% podłóg gdzie jest podłogówka, położony jest gres grubości 10mm + klej do płytek. wylewka była robiona na 5cm. Co do ocieplenia to jest 12 cm styro. Wentylacja... problem polega na tym, że w projekcie jest rekuperator, który ze względów finansowych nie został jeszcze zamontowany. Obecnie wentylacja obsługiwana jest przez kratki nad kominkiem podłączone rurą 200m do szachtu kominowego + kominki w łazienkach i kuchni.

Czyli "zgadlem". Masz za malo rury w wylewce i niestety Tzasilania musi byc wysoka. Na taka powierzchnie i moc pompy powinienes tej rury w wylewce miec praktycznie 2x wiecej i wtedy mial bys max 31-32*C. Z tym nic juz nie zrobisz.

"Zagadlem" tez z gruboscia wylewki. Jest za cienka na grzanie akumulacyjne, tym bardziej, ze ocieplenie masz takie sobie (nie daj Boze jeszcze na scianach z jakiegos Porothermu) i prowizoryczna wntylacje. To daje w efekcie duze wahania temperatury. Ona szybko rosnie po wlaczeniu pompy (co widac na wykresie), ale jeszcze szybciej spada. I pewnie tym szybciej im wiecej czasu minelo od wylaczenia CO.

Jak duży masz dom ? Jaką dużą mas PC ? 400 mb w sumie podłogówki, to dość mało. Może taka mała ilość się szybko nagrzewa, PC jest dość mocna a woda w rurkach nie nadążą oddać ciepła do posadzki. Spróbuj na 1 dzień zamknąć wszystkie wywiewy wentylacji i zobacz czy wolniej schładza się dom. Czy po wyłączeniu PC po tych 2 godzinach grzania temp w domu dalej rosła ? Większość osób co nie miała liczonej OZC i rozstawu rurek w podłogach dla świętego spokoju dawała rozstaw w pokojach co 15 cm a w łazienkach co 10 cm. To w Twoim wypadku prawie podwoiłoby ilość rurek w podłogówce no i obniżyło temp zasilania jej. Edytowane przez ferrit

No to dobre wieści na nowy rok :/

Co do ubytków temperatury w budynku to podobne są jak podgrzeję się grzejnikami (podłączone do kominka z PW). Więc taki szybki spadek temperatury moze wynikać z tej wentylacji, plus mostków itp - na przyszły weekend będę miał kamerę termowizyjną i będę dokładnie wiedział.

A co do pojemności podłogówki itp. czy wg Ciebie sytuacje mogłoby polepszyć włączenie w obieg grzania ściennego w dwóch łazienkach (nie są jeszcze wykończone i mogę zamontować rury w ścianach). Jest jakieś możliwe wyjście z tej sytuacji ?

Podłogówki pewnie do dołożysz już ale możesz w pokojach, gdzie jest chłodniej dołożyć ścienne zwiększając ilość rurek. Przy okazji zmiany rozdzielaczy na nowe z rotametrami. Przemyśl to. Ja też mam 2 ściany z ogrzewaniem ściennym - tam w pokojach są panele i dlatego dodatkowo dołożyłem ścienne. Te pętle oraz grzejniki teraz też odkręć.