Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja PC - Galmet

golytm

Recommended Posts

Witam.

Podłamany trochę wczorajszą dyskusją w wątku postanowiłem trochę pomierzyć temperatury. Nie skupiałem się na temp zasilania i powrotu, bo to już stwierdzone że są za wysokie. Śledziłem za to temperaturę posadzki, wskazywaną przez termometr w salonie, oraz odczytywaną przez czujnik pokojowy PC.

Przed przystąpieniem do testów, zgodnie z sugestią kolegi ferrita zaślepiłem wentylację - dokładnie tą moją rurę 200mm, która tymczasowo spełnia rolę wentylacji. Średnia temperatura posadzki wyznaczona była na podstawie dwóch termometrów przyklejonych do podłogi w dwóch subiektywnie dobranych miejscach - najcieplejszym i najchłodniejszym. Nie udało mi się zachować równych odstępów próbkowania pomiarów (między 4:00 a 6:00 rano brak pomiarów - usnąłem :) co widać na wykresie). PC ustawiłem aby dogrzewała w przedziałach w których jest II taryfa - czyli 22:00-6:00 oraz 13:00-15:00. Histereza na PC: 21,8-22,2 *C

Wyniki liczbowe wraz z wykresem załączone poniżej.

Wg mnie dają mi trochę optymizmu, bo temp w domu nie spadła tak jak ostatnio i oscylowała wokół zadanej temp na PC. Czy na tej podstawie mogę wierzyć, że mam chociaż trochę akumulacyjności w budynku (podłodze) ?

Mam do dyspozycji jeszcze około 24 m^2 niezatynkowanych ścian w łazienkach i zastanawiam się czy jeżeli położyłbym na nich ogrzewanie ścienne + 2 drabinki, to zwiększyłoby pojemność GZ i przez to zmniejszyło temp zasilania i powrotu?

Proszę o wszelkie sugestie.

temperatura_2.jpg

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wykres wyglada tak,jak sie tego mozna bylo spodziewac. Mala masa wylewki powoduje jej nagrzanie sie do sporej temperatury. U mnie taka temperatura posadzki zadana jest dla -20*C i temp wewnetrznej nie nizszej niz 22*C (wylewka cemantowa 8-9cm i rurki co 10-15cm).

Oczywiscie akumulacyjnosc jest, ale byc moze bedziesz dla komfortu musial pompe w chlodniejsze dni puscic np na 2h dodatkowo w drogim pradzie, zeby nie bylo znacznych wahan temperatury powietrza.

Ogrzewanie scienne nieco poprawi sytuacje, ale zagrzeje raczej same tylko lazienki, co w sumie nie jest glupim pomyslem. Ja bym teraz u siebie w lazienkach bardzo mocno zastanowil sie nad orurowaniem jednej sciany. Drabinki mam i swietnie sie sprawdzaja jako suszarka na reczniki. Dogrzewaja raczej symbolicznie, ale tez zawsze cos.

Dzięki Pyxis za odpowiedź.

Generalnie na chwilę obecną to dla nas nawet trochę za ciepło :) Liczę się z tym, że grzanie w przytoczonych godzinach może nie wystarczyć, no ale już trudno - nie zmienię płyty pod nogami. Co do ogrzewania ściennego, to pomyślałem o jego założeniu przede wszystkim w celu obniżenia temperatury zasilania (zakładam że to pomoże - mam rację ?), bo 41 pod koniec taryfy to zdecydowanie za dużo.

Przyszedł też czas zdaje się na rekuperację, bo ta tymczasowa wentylacja, to mi dom na drugą stronę przekręci :)

A tak swoją drogą... te drabinki to lepiej byłoby wpiąć w szereg z ogrzewaniem ściennym czy równolegle ?

Edytowane przez golytm

Pewnie nieco Tz obnizy, ale to nie beda zadne cuda. No i oczywiscie w lazienkach bedzie znacznie cieplej. Jesli na podwyzszaniu tam temperatury Ci nie zalezy, to nie wiem czy jest sens. Szkoda ladowac kase w cos, czego nie bedziesz uzywal.

Ja bym wpial drabinki rownolegle jako osobna sekcje na rozdzielczu. Bedzie wieksza mozliwosc regulacji. Niezaleznie.

Ja też mam wylewkę 5 cm i jakoś sobie radzi. Jak radzi Pyxis drabinki jako osobne obwody do rozdzielcza. Też tak mam. Daj jak najwięcej ściennego. Może warto dołożyć dodatkowy rozdzielacz np z jakiegoś trójnika z głównej rury zasilające od PC i d oniego tylko obwody ściennego ogrzewania.

Dzięki ferrit za podtrzymywanie na duchu :)

Generalnie wydaje mi się że jak wszystko będzie wyregulowane - nie będzie źle. Dołożę na razie pętle w łązienkach, bo tam nie mam nic na ścianach i może obniży mi się temp zasilania.

Tak czy inaczej po ustawieniu jej na II taryfę i poregulowaniu wstępnym temperatur, od 30.12.2014 zżarła mi 123kWh - więc jest całkiem dobrze. Myślę że jak dodam rekuperator, to ustabilizuje mi trochę różnice temperatur.

Tak swoją drogą ferrit, widze że masz założony ciepłomierz - nie stawia Ci zbytniego oporu w przepływie ? bo rozumiem, że masz go na rurach podłączonych do rozdzielaczy... u mnie to są rury 28, a standardowy ciepłomierz zadaje się ma mniejszy przekrój...

Dla porównania u mnie do dziś ponad 70 kWh. Mam założony ciepłomierz 3/4' o przepływie 2,5m3. Tak wzrosły opory instalacji tak, że delta GZ wzrosła mi o 1K. To niewiele. Ciepłomierz mam na zasilaniu, nie montowałem redukcji powrotu aby nie zwiększać oporu instalacji. Rury też mam CU28. Mam też małą pompę obiegową CO 25/6.

No szukam, szukam - w weekend powinienem mieć kamerę termowizyjna...

Swoja droga mam wrażenie że mimo wszystko podłoga zbyt szybko oddaje ciepło - i tutaj wpadł mi do głowy bufor - obracał by wodę w I taryfie, podgrzewany byłby w II.

Pompę mam 6,8 kWh - więc pewnie za mała, żeby taki bufor miał wystarczająco energi do oddania.

Powiem tak: nawet vieśman jej nie dorównuje pod względem hałasu...

Gąbki tłumiące na nic się zdają bo zupełnie nie w tym problem, ale skąd mieli wiedzieć Panowie Inżynierowie...

:(

Bardzo zły PR dla polskiej myśli technicznej, czym jestem bardzo zasmucony bo kładzie się cieniem na całej Polsce. Nie tylko na Głubczycach...

Zgodze się z Tobą... Ja ją kupiłem, bo miałem ją dostępną po naprawdę niskiej cenie... co nie zmienia faktu że jest mało kulturalna...

Ja osobiście nie wiem z czego to może wynikać, bo z tego co wiem, to te sprężarki które Galmet pakuje, są dość popularne wśród innych producentów...

Fakt też że jakiekolwiek pytanie (przynajmniej w moim przypadku) stosowane do Galmetu kończyło się bardzo lakonicznymi odpowiedziami, typu "powinno działać". A instrukcja od urządzenia to w zasadzie temat dla kabaretu....

No ale nie narzekam - bo ją mam ;)