Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pruszyński ARAD Premium (ARAD Pru) opinie

magic_zen

Recommended Posts

Witam,

Poszukuje opinii na temat tej konkretnej blachy, watki zbiorcze tematu raczej nie poruszą, a produkt jest już jakiś czas na rynku i trzeba przyznać ze cenowo jak i przede wszystkim wizualnie jest bardzo atrakcyjny.

Czy ma ktoś jakieś uwagi, sugestie, doświadczenia na temat tej blacho-dachówki? Zastanawiają mnie te panele i sposób ich łączenia. Wygląd połaci bez wkrętów bardzo nam się spodobał, ale czy to nie będzie się obluzowywało? Planujemy czarne pokrycie a takie bardzo się nagrzeje latem więc jak z rozszerzaniem się materiału którym jest blacha? Problemem jest że mój wykonawca jeszcze jej nie kładł, ma doświadczenie z Bud-Matowską Venecją ale tam znów wkrętów idzie więcej niż przy zwykłej a i cena wyższa.

Ps. Wiem że tematów co wybrać itp jest pełno ale brakuje inf o tym konkretnym produkcie dlatego nowy wątek poświęcony tylko niej ;)

Faktycznie jest to bardzo fajne że nie widać wkrętów, ale ciekawi mnie to jak sie składa na zamkach. Venecję dociąga sie na zamkach wkrętami i sie ładnie składa, a tu nie ma takiej możliwości. i np jak by się chciało wymienić jeden arkusz gdzieś na dole to trzeba pewnie rozbierać pół dachu od góry żeby sie do niego dostać...

• 8 months później...
Mam ją położoną od listopada zeszłego roku. Dokładnie Arad Premium pure mat czarną. Na razie nie mam zastrzeżeń co do jakości. Krawędzie cięte niblerem bez nalotów rudej, Co do montażu to moi dekrze dali sobie radę bez problemów, ale wcześniej ustaliliśmy długość krokwi i szerokość dachu tak aby strzecha i okapy pokrywały się z panelami (niewielkie korekty w stosunku do planów, ustalone z projektantem i kierbudem). Jeden plus że moduły są podwójne i pojedyncze. Montaż zgodnie z zaleceniami czyli łaty i kontrłaty szerokości 10cm na 3cm. Wygląd super, Warto przeliczyć arkusze wg połaci dachu. Do okuć dekrze brali płaskie blachy i z nich robili obróbki. I teraz najlepsze - miałem stracha przy ostatnich kilku wichurach, ale nic się nie dzieje, panele mocno na siebie zachodzą i trzymają się bez problemów jeden drugiego. Jedynie chrzest gradem wielkości kurzych jaj porobił drobne wgniotki, no ale na to nie ma rady, z ziemi tego nie widać, jedynie z okien dachowych (gdzie również po gradzie są ślady na kołnierzach) widać minimalne wgniotki. Mogę zdjęcia podesłać na maila jak kto chętny.

• 7 months później...
Mam ją położoną od listopada zeszłego roku. Dokładnie Arad Premium pure mat czarną. Na razie nie mam zastrzeżeń co do jakości. Krawędzie cięte niblerem bez nalotów rudej, Co do montażu to moi dekrze dali sobie radę bez problemów, ale wcześniej ustaliliśmy długość krokwi i szerokość dachu tak aby strzecha i okapy pokrywały się z panelami (niewielkie korekty w stosunku do planów, ustalone z projektantem i kierbudem). Jeden plus że moduły są podwójne i pojedyncze. Montaż zgodnie z zaleceniami czyli łaty i kontrłaty szerokości 10cm na 3cm. Wygląd super, Warto przeliczyć arkusze wg połaci dachu. Do okuć dekrze brali płaskie blachy i z nich robili obróbki. I teraz najlepsze - miałem stracha przy ostatnich kilku wichurach, ale nic się nie dzieje, panele mocno na siebie zachodzą i trzymają się bez problemów jeden drugiego. Jedynie chrzest gradem wielkości kurzych jaj porobił drobne wgniotki, no ale na to nie ma rady, z ziemi tego nie widać, jedynie z okien dachowych (gdzie również po gradzie są ślady na kołnierzach) widać minimalne wgniotki. Mogę zdjęcia podesłać na maila jak kto chętny.

Witam,

chętnie obejrzałabym tą Arad czarną w macie, bo sama się do niej przymierzam.

Mój mail

[email protected]

Pozdrawiam

• 3 months później...