Crisiano 03.01.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Buty na nogach gospodarza witajacego gosci swiadcza ze podloga nie jest na tyle czysta aby chodzic w skarpetkach.A jak sie ma psa w domu to faktycznie tylko w butach wlazic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orchii 03.01.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 co do zaszłości historycznych to tak, nie zdejmowali nasi pradziadowie butow często nawet do spania:))a tak poważnie.. wystarczy porownac dzisiejszy dom czy mieszkanie z tymi w skansenach. Jeśli ktoś nie zauwaza roznicy - trudno. Oczywiście jeśli kogoś stać na całodobowy serwis sprzątający po nim, jego dzieciach, psach, kotach i znajomych - tylko pozazdrościć poziomu życia. Sądze jednak że większość z nas to osoby które same sprzataja po sobie i wymagają szacunku do wlasnej pracy od domownikow. Dlaczego jako gość nie okazac szacunku gospodyni i nie pakowac się w buciorach na salony? staram się mieć czyste nogi i świeże skarpetki:) nie odraza mnie widok moich skarpetek ani zadnych innych tez nie. i ludzie inni tez nie są dla mnie odrazajacy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.01.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Porównanie obyczajów Polski i Japonii jest zabawne. Tam to wynika wielowiekowej tradycji i kultury, u nas takiej nie było. I osobiście mam wielką nadzieję, że nie będzie :) A szkoda... i jednego, i drugiego by się przydało, oj, przydało... i niekoniecznie w temacie butów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 03.01.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Polska to może mały kraj ale różnorodny kulturowo ale kultura wymaga żeby szanować poglądy innych a tego niestety brakuje. Zapewne wiec że w pewnych rejonach naszego kraju po prostu się przyjęło ze chodzi się w butach i chodzenie w nich po domu nikogo nie dziwi, tak samo w niektórych regionach jest to nie do przyjęcia. Ja nie znam naprawdę ludzi do których chodzę żeby byli zadowolenie z tego jak ktoś butów nie ściąga, czasami słyszałem żeby nie ściągać butów w domu ale tylko dlatego ze np w domu były brudne podłogi, w moim rejonie jest tak przyjęte ze chodzi się bez butów i nikogo to nie dziwi, tak samo jak zapewne w innym rejonie kraju chodzenie w gości w butach to normalne. Dlatego uważam że idąc w gości trzeba szanować gospodarza i uwzględnić jego poglądy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.01.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Od chodzenia w butach przeszliśmy do szacunku dla ciężkiej pracy gospodarzy i śmierci najbliższych. Come on ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 03.01.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Oczywiście jeśli kogoś stać na całodobowy serwis sprzątający po nim, jego dzieciach, psach, kotach i znajomych - tylko pozazdrościć poziomu życia. Sądze jednak że większość z nas to osoby które same sprzataja po sobie i wymagają szacunku do wlasnej pracy od domownikow. Dlaczego jako gość nie okazac szacunku gospodyni i nie pakowac się w buciorach na salony?! Mam 4 wielkie psy i sprzątam po nich sama. Jednak goście okazują mi szacunek NIE ŚCIĄGAJĄC butów, kiedy proszę ich aby tego nie robili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 03.01.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 A szkoda... i jednego, i drugiego by się przydało, oj, przydało... i niekoniecznie w temacie butów.... Zastanawiałam się, kiedy taki wpis się pojawi. Czujesz się lepiej? :) Dobre samopoczucie wrosło? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.01.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Dziękuję. Ale to już nie temat wątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 03.01.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Oczywiście, że goście chodzą w moim domu w butach i ja nie spotkałam się z tym aby ktoś mnie prosił o ich zdjęcie. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. To nie jest kwestia poglądów, to jest kwestia kultury. Zwolennicy zmuszania gości do ściągania butów zastanówcie się, czy jeżeli ktoś przyjechał do was tramwajem lub autobusem i siedział na siedzeniu, na którym mógł siedzieć pies lub dziecko w butach, to każecie mu ściągać spodnie? A jeżeli odmówi ściągnięcia spodni, to waszym zdaniem dlatego, że ma brudne lub dziurawe majtki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 03.01.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Pies w butach to nie wiem... ale kota w butach bym wpuscil.... Jak ktos ma ochote zdjac buty.... to zabronisz mu wejsc do domu? Czy Ciebie tez brzydzi ogladanie czystych , skarpetek? PS. Czy znajdujesz na siedzeniach w tramwaju i autobusach to co mozna napotkac na chodnikach? Własnie sobie uświadomiłem ze nigdy w życiu nie jechałem tramwajem prawdopodobnie dużo straciłem. Z czy m pijecie metaxę bo sama cięzko wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 03.01.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Mam 4 wielkie psy i sprzątam po nich sama. Jednak goście okazują mi szacunek NIE ŚCIĄGAJĄC butów, kiedy proszę ich aby tego nie robili Leo - oj brakuje mi tu sławetnego "Lubię to" ja mam 2 psy + kota + 3 małych dzieci i też sprzątam sama, codziennie, w tym również podłogi. Traktuję to jak codzienne ścieranie blatów w kuchni. Nie narzekam i proszę ludzi o nieściąganie butów (nawet jak sama śmigam w crocsach). Ale jak ktoś bardzo chce, to oczywiście może. Zwolennicy zmuszania gości do ściągania butów zastanówcie się, czy jeżeli ktoś przyjechał do was tramwajem lub autobusem i siedział na siedzeniu, na którym mógł siedzieć pies lub dziecko w butach, to każecie mu ściągać spodnie? A jeżeli odmówi ściągnięcia spodni, to waszym zdaniem dlatego, że ma brudne lub dziurawe majtki? Gabi - cudownie mnie rozbawiłaś tym wpisem:D Zastanawiam się tylko, dlaczego nikt z Was - proszących o ściąganie butów nie odpowiedział na moje pytanie dotyczące zachowania latem - kiedy to na balerinkach i innych japonkach jest ten sam brud i piasek i bakterie z chodnika - czy również prosicie o zdjęcie butów? A imprezy w ogrodzie również urządzacie? I również znajomi w progu ściągają buty? I dzieci na boso nie biegają po ogrodzie i nie wchodzą potem tymi bosymi nogami do domu? Jak to u Was jest słoneczną wiosną i pięknym latem? Bo u mnie wtedy chyba taki sam brud na podłodze zostaje i taki sam brud codziennie sprzątam;) (i od razu uprzedzam kolejny wpis - nie mówmy o ekstremalnym błocie, śniegu czy glinie - wszak mówimy o brudzie z chodnika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 03.01.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Panie ktore tak propaguja obuwie w domu.... Czy zawsze nosicie pelne obuwie? Latem? przecież na codzień nie chodzę po domu w butach;) i czemu mam nosić latem pełne obuwie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 03.01.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Panie ktore tak propaguja obuwie w domu.... Czy zawsze nosicie pelne obuwie? Latem? Odpowiadam uprzejmie: latem nie noszę pełnego obuwia. Tyko w związku z czym takie pytanie? Ja też mam pytanie, do tych przyjmujących kolędę, bo naprawdę mnie to zaintrygowało. Ksiądz też dostaje kapcie? Edit Pisaliśmy w tym samym czasie. Värmepumpsägare, Ty jednak nie bardzo rozumiesz w czym rzecz. I może niech tak zostanie, bo, powórzę, zwolenników ściągania obuwia ta dyskusja nie przekona. Jest ktoś lub coś, co wpłynęłoby na zmianę zdania? Edytowane 3 Stycznia 2015 przez martahp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 03.01.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 ooo tak, jak w gości to w pełnym obuwiu;) Kultura pisze również o rajstopce wówczas. Ale niestosuję...o ja niekulturalna;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 03.01.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 U mnie ksiądz po kolędzie wchodzi w butach, goście raczej bez butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 03.01.2015 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Dlaczego ksiądz może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 03.01.2015 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Jak ktos ma ochote zdjac buty.... to zabronisz mu wejsc do domu? Czy Ciebie tez brzydzi ogladanie czystych , skarpetek? http://forum.muratordom.pl/images/smilies/biggrin-2.gif Jeżeli ktoś chce koniecznie zdjąć buty, to mu nie zabronię. Tu nie chodzi o fakt oglądania czyichś skarpetek, tylko o to, że uważam za źle wychowaną osobę, która ściąga buty przychodząc w gości. Czy znajdujesz na siedzeniach w tramwaju i autobusach to co mozna napotkac na chodnikach? Skoro to coś można napotkać na chodniku, to jeżeli ktoś położy buty na siedzeniu w tramwaju lub autobusie, to to coś się tam też znajdzie czy nie? Jak sądzisz? Panie ktore tak propaguja obuwie w domu.... Czy zawsze nosicie pelne obuwie? Latem? Nie zawsze, ale przeważnie tak. Dlaczego pytasz? Edytowane 3 Stycznia 2015 przez Gabi.gg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.01.2015 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Ja nie wpuszczam księdza to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 04.01.2015 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Ja nie wpuszczam księdza to nie wiem Nefer mam podobnie ale osobiscie mam traumę przed kolędą bo Proboszcz na kolędzie w 2010 roku kazał mi się Żenić a my bez ślubu juz 10 lat. Kasiędza wpuszczałem w butach bo juz ma w miarę czyste po odwiedzinach w innych domostwach. Metaxę pije w tej chwili z sokiem bananowym polecam sprwdzcie - wchodzi jak woda. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 04.01.2015 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 1. to dobrze 2.Ktos bedzie ciebie uwazal za niewychowana ghdy ich nie sciagniesz... Osoba dobrze wychowana wie, że idąc w gości butów się nie ściąga. Co uważa osoba źle wychowana nie interesuje mnie. 3.Jezeli sie zaklada ze sie nie sciaga butow w domu to dlaczego sie zaklada ze ktos wyklada brudne buty na siedzenie w tramwaju lub autobusie.... robisz tak? Co jedno ma wspólnego z drugim? Ja tak nie robię, ale wielokrotnie widzę dzieci stojące w butach na siedzeniu w tramwaju lub w autobusie. 4. Jak wyzej... Kultura jest narazac innych na ogladanie twoich stop...? Gdy trauma dla niektorych sa skarpetki.... Przecież napisałam powyżej, że przeważnie chodzę latem w pełnym obuwiu, więc o co ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts