parapet23 29.12.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Witam. Mieszkam w starym poniemieckim domu, jedną ze scian chciałbym ocieplić od środka, w takiej kolejności powinno się to zrobić stelaż>folia paroizolacyjna>wełna>płyty kartonowo-gipsowe ?. Dodam, że na ścianie widać kropelki wody od zawilgocenia, i czy na ociepleniu nie wyjdzie wilgoć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Problem CO NAJMNIEJ bardzo trudny!Realizacja praktyczna też.Szukaj wiedzy o nim, czytaj.Zrobisz źle, będzie ładnie wyglądało, tyle, że krótko i zniszczysz chałupę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Zimą sweterek połykasz zamiast założyć na grzbiet?Bo coś takiego rozważasz.. Czy się nie da?Da się!Ale jest to trudne! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 29.12.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 ocieplisz mokrą ścianę od wewnątrz - woda będzie się skraplać pomiędzy izolacją a murem. Po jakimś czasie może wyjść grzyb. może Ci pomóc sprawna wentylacja mechaniczna ale gwarancji nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parapet23 29.12.2014 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Trochę lipa bo izolacji od zewnatrz tez nie ma jak zrobic, dlatego się zastanawiam jak zrobić to sciane bo wychodzi wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 NIE WYCHODZI!Para wodna z powietrza skrapla się na zimnej ścianie.Jakby wychodziła wilgoć to rynna by była do wymiany. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 29.12.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 (edytowane) dlatego pomysł z postawieniem stelażu jest dobry tylko!- drewniany stelaż zakotwiony w stropach 5 cm od ściany i wypełniony wełną ( zabezpieczone tak by wełna nie opadała na ścianę i zrobione otwory wentylacyjne w górnej części ściany , nie za wielkie ) wtedy między ścianką a murem mamy przepływ powietrza który pozwoli odprowadzić nadmiar wilgoci .- stelaż , wełna , folia paroizolacyjna i Płyta Gipsowa tylko zrób to latem gdy ściana będzie sucha - lub zastosuj osuszacz powietrza by tą wilgoć którą masz wyeliminować . Edytowane 29 Grudnia 2014 przez mariober Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 29.12.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Z tego co napisałeś wnioskuję, że nie masz sprawnej wentylacji. Trzeba osuszyć ścianę np dmuchawą. Przyklej później na piankę( po obwodzie i punktowo w środku) styropian 5 cm. Na to siatkę na klej. pomaluj 2 x farbą lateksową,( by nie dopuścić do dyfuzji pary wodnej) Ja tak mam zrobione i ok. W łazience jeszcze na to płytki. Jesli chcesz żeby ściana była twardsza daj 2x siatkę. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parapet23 29.12.2014 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Czyli para wodna osiada na sciane zimną, jezeli ją ocielpe nie powinno byc tego problemu? Dobrze rozumuje?? Ale czy znowu od ściany wilgoć nie przejdzie na ocieplenie? A co do szczelności to jak z tym, bo niektórzy twierdzą ze ma być przepływ powietrza i kratka wentylacyjna, inni mówią, że ma być zrobione to bardzo szczelnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.12.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 dlatego pomysł z postawieniem stelażu jest dobry tylko! - drewniany stelaż zakotwiony w stropach 5 cm od ściany i wypełniony wełną ( zabezpieczone tak by wełna nie opadała na ścianę i zrobione otwory wentylacyjne w górnej części ściany , nie za wielkie ) wtedy między ścianką a murem mamy przepływ powietrza który pozwoli odprowadzić nadmiar wilgoci . - stelaż , wełna , folia paroizolacyjna i Płyta Gipsowa tylko zrób to latem gdy ściana będzie sucha - lub zastosuj osuszacz powietrza by tą wilgoć którą masz wyeliminować . no i dzięki temu zamiast mieć mniejszy problem, będziemy mieć większy, bo czemu ma służyć omiatanie ciepłym powietrzem ? w takim miejscu ? to powietrze które z wewnątrz zasunie pod izolację dopiero zrobi powódź, był już tu na forum przypadek .. zalania sąsiada na dole .. właśnie przez takie wynalazki .. Z tego co napisałeś wnioskuję, że nie masz sprawnej wentylacji. Trzeba osuszyć ścianę np dmuchawą tak można ją z powierzchni przesuszyć ... w środku tynku grzyb nie grozi, to tam woda może dłużej siedzieć .. ważne aby powierzchnia była ok .. Aby ta izolacja zadziałała musi być wykonana z EPS'a lub lepiej z XPS"a bardzo szczelnie zatkanego od strony wnętrza domu, siatka klej na to farba 2x lateksówa szorowlana np śnieżka satynka ..czy inne podobne coś .. teraz przy -5 powietrze prawie na zewnątrz nie ma wilgoci .. nawet mając 99% i tak jest suche .. w porównaniu do 20% wewnątrz i +20 .. tak to już jest.. bo niektórzy twierdzą ze ma być przepływ powietrza i kratka wentylacyjna, inni mówią, że ma być zrobione to bardzo szczelnie bo przepływ powietrza jest od rzopy strony, nie od ciepłego do zimnego, tylko od zimnego do ciepłego .. powietrze które ma -5 krzywdy nie zrobi .. ponieważ nie ma w sobie pary wodnej ... nic a nic ... ale powietrze o temp +20 i 60% wilgotności niesie blisko 600% tego co ma powietrze przy -5.. stąd różnice ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parapet23 29.12.2014 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Ściana jest skuta do czystej cegły. Czyli tak: ściane oszuszyc, na sciane szczelnie styropian, na to siatka, klej i farba. A ten styropian to jak do sciany przymocowac? żeby mi to potem się nie rozleciało bo rozumie że sciana pod ociapleniem bedzie nadal wilgotna. A folię paroizolacyjną dawać czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 29.12.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 no i dzięki temu zamiast mieć mniejszy problem, będziemy mieć większy, bo czemu ma służyć omiatanie ciepłym powietrzem ? w takim miejscu ? to powietrze które z wewnątrz zasunie pod izolację dopiero zrobi powódź, był już tu na forum przypadek .. zalania sąsiada na dole .. właśnie przez takie wynalazki .. . wentylacja ma być na zewnątrz a nie do wewnątrz - wpadać będzie chłodniejsze powietrze - czytaj ze zrozumieniem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.12.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 no to właśnie wyczytałem .. i jest źle .. po to się robi np paroizolację ..a by "wentylację od wewnątrz na zewnątrz zablokować"oraz opóźnić dyfuzję pary wodnej .. aby cały czas woda była w stanie gazowym .. zaciągamy zimne powietrze do domu .. a nie wypychamy ciepłe z domu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 29.12.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 zimne wpadnie między ściany ( nie do domu i nie w ilościach które by wychłodziły przegrodę ) zimne powietrze nie przenosi wilgoci ! więc gdy się ogrzeje w tej przegrodzie różnica ciśnień ( ciepłe powietrze powiększa swoją objętość i zabiera wilgoć _) wypycha na zewnątrz to powietrze wraz z wilgocią ! oczywiście wszystko dzieje się między przegrodami a nie ma nic wspólnego z wnętrzem domu! Trzeba tylko dopasować średnicę otworów do m3 powietrza , bo robiąc za duże otwory wychłodzimy mur - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.12.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 wypycha na zewnątrz to powietrze wraz z wilgocią ! oczywiście wszystko dzieje się między przegrodami a nie ma nic wspólnego z wnętrzem domu! Trzeba tylko dopasować średnicę otworów do m3 powietrza , bo robiąc za duże otwory wychłodzimy mur - dużo lepiej zabierać do powietrze do środka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parapet23 29.12.2014 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 To jak robić tą kratke wentylacji czy szczelnie to zrobić w końcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.12.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Zrobił bym XPS'em szczelnie tak aby ciepłe powietrze nie przenikało pod izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 29.12.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Zrób porządną wentylację POMIESZCZENIA a nie izolacji. Napisałem wyraźnie - przyklej na piankę- Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 30.12.2014 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 A folię paroizolacyjną dawać czy nie? NIE do styropianu użyjesz farby lateksowej wysoko-paroszczelnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamarmarek 03.01.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Sratytaty aparaty tyle mogę powiedzieć czytając wasze posty.Ja wam opowiem moją historie, jaką miałem z grzybem i przemarzającą ścianą.Mieszkam w bloku z cegły i w jednym z pomieszczeń gdzie widocznie z braku dobrej wentylacjiZaczęła się zbierać wilgoć na jednej ze ścian a co za tym idzie pokazał się grzyb. Parę lat walki z wiatrakami ( odgrzybiania malowania) i tak na okrągło.Aż pewnego dnia napatoczyłem się na artykuł ocieplanie korkiem (dom korkowy) Postanowiłem i ja spróbować i wykorzystać naturalne właściwości korka na swojej ścianie. Latem jak ściana była naturalnie sucha, przeszlifowałem grzyba, zaimpregnowałem ścianę preparatem anty grzybowym, pomalowałem całą mleczkiem wapiennym i po wyschnięciu przyklejałem korek ozdobny według instrukcji na specjalny klej.I ty sposobem od 20 lat jak chcę zobaczyć grzyba idę do lasu. Dodatkowo spadły mi opłaty za ogrzewanie, bo pomieszczenie stało się cieplejsze i bardziej przyjazne. A i Tobie przyjacieluproponuję zastosuj to u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts