Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sadzenie kukurydzy :)

Recommended Posts

Cześć,

Na wiosnę założyłem na podwórku ogródek z dynią, czerwoną fasolą i kukurydzą. Dynia wyrosła świetnie - do tej pory mamy pełny zamrażalnik i co jakiś czas robimy z niej curry, tartę, lub placki. Fasoli też udało się zebrać porządną michę i był świetny farsz do burrito. A kukurydzy, której zasadziłem czterdzieści parę nasion, wyrosło dziesięć roślin. Przy czym najlepiej wyrosły tam, gdzie zdawałoby się miały gorzej. Glebę mam gliniastą, słabej jakości, więc przed sadzeniem przekopałem cały ogród, mieszając glebę z dużą ilością kompostu. A kukurydza najlepiej wyrosła na krańcu ogródka - tam gleba mieszała się już tą z nieprzekopaną. Do tego w to miejsce właśnie najtrudniej mi było trafić podczas podlewania. Dziwne trochę.

W nadchodzącym roku chciałbym spróbować jeszcze raz. Czy ktoś z Was wie coś o uprawie kukurydzy w ogrodzie (a nie na wielkim polu, po którym jeździ się kombajnem) i mógłby mi poradzić, co zrobić, by tym razem się udało? Jaka gleba jest potrzebna? Może jakiś speclajny środek do nawożenia? Mniej podlewać? Nasypać więcej ziemi, tak by młode rośliny rosły na małym wzniesieniu i przez to miały więcej słońca? ... Zakopać rybę w ogrodzie, jak to Indianie dawno temu robili? ;)

Dzięki z góry.

Ziemia zarówno po orce jak i przekopaniu jest bardzo luźna i trochę osiada,jeśli bezpośrednio po orce/przekopaniu zasieje się zboże albo kukurydze to zaczną kiełkować,puszczać korzonki a osiadająca ziemia będzie je trochę uszkadzać i przeszkadzać w rozwoju dlatego po przekopaniu/orce czeka się z sadzeniem/siewem 5-10 dni.

Przez ten czas skiełkuje trochę chwastów ale nie urosną za duże i wystarczy je tylko trochę przedziabać motyką,do tego warto ziemie przy roślinach obłożyć liścmi,słomą,trawą albo wyrwanymi chwastami żeby mniej wysychała i mniej rosły chwasty.

Z nawozów najlepiej dać dolistnie florovit,małe ryzyko przenawożenia i zerowe ryzyko zakwaszenia ziemi.

Podobno kukurydza świetnie rośnie w uprawie zerowej ale dopiero w przyszłym roku będę sprawdzał jak to z tym jest w praktyce:D