Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robić sprzęgło  

9 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy robić sprzęgło

• Tak zrobić sprzęgło
      3
    • Nie nie robić sprzęgła
      4
    • Robić sprzęgło i dwumasę
      2

Recommended Posts

Dom piętrowy, na obydwu piętrach 100% podłogówki (poza garażem). Do tego asekuracyjnie oraz na potrzeby łazienek - zrobione wyprowadzenia pod grzejniki

Pytania:

1. Czy robić osobny obieg grzewczy piętra i osobny parteru tzn osobne pompy i osobne sterowanie podłogowego?

2. Czy stosować sprzęgło czy na wprost z kotła?

Kocioł 1F Buderus GB072 - kondensacyjny. Myślę na początku zrobić bez mieszacza tzn niska temperatura na kotle i z tego zasilanie podłogówki i kaloryfera (garaż)

Będę wdzięczny za wszelkie opinie - równiez co do założeń które przyjąłem

Są około 3000m rurki w podłodze więc jedna pompa moze nie pociagnac

te rurki to masz co 5-7cm w całym domu...???

tak normalnie to taki dom bez problemu ciągnie pompa w kotle, masz kondensata a więc modulacje palnika i sterowanie pogodowe więc tego się trzymaj i nie kombinuj bo nie ma sensu ...

regulacje poprzez krzywą grzewczą i rotametry na rozdzielaczach, żadne układy mieszające nie są potrzebne...

To może coś pomieszałem. Rurki mam co 10 do co 15cm, Średnio co 12,5cm.

Oki to zrobimy bez mieszacza. Ale moze na osobnych pompach góra i dół aby jakoś sterować tym?

Pompy elektroniczne czy zwykłe?

I czy sprzęgło dawać aby oddzielić dwa piętra podłogówki i trzeci obieg kaloryferowy (niskotemperaturowy?)

mpoplaw, chcę sterować na wypadek gdyby się okazało ze na górze mam 23 a na dole 19 przy tym samym grzaniu. Wiem ze zmniejszanie przepływu polegajace na skreceniu zaworu nie bedzie wtedy efektywne (wzrost oporów dla pomp). Dlatego mysle ze moze lepiej miec osobne pompy na góre i dół i tu sterować mocą pomp siłę grzania?

Oczywiscie moge sie mylic bo sie nie znam dlatego rady są cenne.

Oczywiscie chce miec kondensacje z tego wzgledu bedzie obieg bez podmieszania i kaloryfery nie beda pedzone wysoką temperaturą. Moze lepiej kupic drugi kocioł taki za 1500 i podłaczyc tylko do kaloryferów?

Z tego co przeczytalem pompa w kotle wbudowana moze nie miec odpowiedniej mocy by przepchnac wode przez 1600m pexa. Poza tym pomysł dobry. Jak sobie poradzić z tym problemem jeśli wbudowana pompa bedzie za słaba?
Z tego co przeczytalem pompa w kotle wbudowana moze nie miec odpowiedniej mocy by przepchnac wode przez 1600m pexa. Poza tym pomysł dobry. Jak sobie poradzić z tym problemem jeśli wbudowana pompa bedzie za słaba?

sprzęgło plus mocna pompa albo dwie mniejsze

zrób jak najprościej i zostaw miejsce żeby w razie czego szło coś dołożyć

Zrezygnuj z kaloryferów one nie będą grzały szkoda kasy Ja jestem za sprzęgłem z jednego powodu ,oszczędzasz pompę w kotle bo pracuje na minimum a gdy się popsuje to słono zapłacisz za naprawę ,minus sprzęgła jest taki że tracisz 1*C na zasilaniu .Do tego zrób jeden rozdzielacz na wszystko chyba że masz więcej jak 12 pętli to w tedy trzeba się zastanowić nad dwoma obiegami dół i góra .Im mniej skomplikowany układ tym będzie skuteczniejszy .
Zrezygnuj z kaloryferów one nie będą grzały szkoda kasy Ja jestem za sprzęgłem z jednego powodu ,oszczędzasz pompę w kotle bo pracuje na minimum a gdy się popsuje to słono zapłacisz za naprawę ,minus sprzęgła jest taki że tracisz 1*C na zasilaniu .

co do grzejników to się zgadzam

a pompy to albo wilo albo grundfos, tylko etykiety są przełożone, nawet jak pompa jest w wykonaniu krotkim to korpusu nie trzeba ruszać tylko sam silnik przełożyc

Danfoss ma taki patent na dodatkową pompkę z jakim zaworem zwrotnym to robią… wykorzystują to w pompach ciepła jak ktoś ma kilometry rurek i pompa PC

14KW to bez problemu przeniesie 16L/min dla dt=12K

kto ci robił ten projekt podłogówki że takie dziwne pytania zadajesz ??

W moim domu decyzje o rozwiązaniach technicznych podejmuję ja, bo jak bym zaufał wszelkiej maści szpeniom (hydraulikom) to bym miał kocioł 24kW. Dlatego pytam bo chce zdobyć wiedzę jak to ma wyglądać a hydraulik podłączy wg moich zaleceń.

W instrukcji serwisowej kotła GB072 przeczytalem ze podłaczenie podłógówki wprost do kotła jest możliwe ale tylko dla rurek nie przepuszczajacych tlenu. Oraz ze dla kazdego kotła GB072 tj o mocy 14/20/24kw moc przenoszona przy różnicy temperatur 10K i resztkowej wysokości tłoczenia 200mbar to 10kW.

Wygląda więc na to że ograniczenie mocy wynika z wydajności pompy obiegowej. Piszą że dla uzyskania więklszej mocy potrzeba zastosować większą pompę i sprzęgło. Pewnie sprzęgło jest potrzebne by podpiąć pąpę

buderus.jpg

buderus2.jpg

Edytowane przez Adam626
lol

?

Adam626 Zakładaj sprzęgło koszt nie mały po dla tylu obwodów to jakieś 1tys ,na pocieszenie dodam że sprzęgło się nie psuje chyba że je korozja zje :)

Edytowane przez uris
Dorzucam screeny z wydajności pompy z serwisówki kotła. Ogólnie dobry dokument, sporo pouczających wiadomości. Co do grzejnikow to tak z nich rezygnnuje - instalacja bedzie na wszelki wypadek. A może i do niej podłącze niską temperature.

buderus3.jpg

PS u ciebie 3 pompki i 2l/min dla każdej pętli to 2,64m3/h czyli 14KW daje dt=4,5K a to są już parametry dla PCI a nie dla kociołka gazowego

cenne spostrzeżenie. Rurki mam różnie ułożone - podziały na strefy brzegowe etc. W każdym razie te 1600mb leży na powierzchni około 220m2. 22 obwody po 1l/min to 1320l/h a tyle pompka wbudowana nie wyciśnie (tak przynajmniej czytam z wykresów). Pompka pewnie wyda 700l/h. Więc pewnie nie ruszą się nawet przepływomierze? Ktoś pisał że u niego własnie taki mały przepływ ze przepływomierze stoją ale ogrzewanie działa ok.

U mnie jeszcze komplikacja taka że podłoga bedzie drewniana w większości

Tylko czy jak bedzie sprzęgło to juz nie trzeba robić mieszacza i kontroli teperatury? Bo póki daje z kotła na wprost to sprawa jasna.

Czujnik temperatury jest w sprzęgle i on jest wyznacznikiem temp zasilania ,kocioł sobie przelicza jaka ma dać temp zadana i jaka temp jest w sprzęgle .Kaloryfery odpuść naprawdę szkoda $ ogrzewanie garażu to pomyłka w największe mrozy -18*C temp w nieogrzewanym garażu miałem +2*C , brak styropianu w posadzce w garażu .

Generalnie przy podłogowym im większy przepływ tym większy zysk .

Teraz pompy mają auto adaptacje i inne cuda ,tryby dla kaloryferów i dla podłogowego ( mam taką ) przy podłogowym raczej przerost formy nad treścią .