Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robić sprzęgło  

9 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy robić sprzęgło

• Tak zrobić sprzęgło
      3
    • Nie nie robić sprzęgła
      4
    • Robić sprzęgło i dwumasę
      2

Recommended Posts

Myślę jeszcze o kwestii podłączenia kaloryferów. Obiegu gorącego i obiegu z podmieszaniem nie bede robił. Ale zastanawiam się czy nie wykorzystć obiegu do c.w.u. Kocioł ma osobne wyjscia na cwu i osobne na CO i osobno sie ustawia temperetaure. Moze z wyjscia na CWU zrobic dodatkowy obwód do grzania kaloryferów - i raz by grzał kaloryfery a raz CWU. Na chłoppski rozum wydaje mi sie ze wystarczyłoby parę przekaźników parę elektrozaworów i dodatkowy czujnik bojlera (który de facto posłużyłby do sterowania obiegiem kaloryferów)
Powiem więcej te pseudo kaloryfery w łazience ( tak zwane ręcznikowce ) zasilane z podłogówki nie nadają się do niczego,boisz się że ręcznik ci nie wyschnie ;) nie martw się ja u siebie nie mam drabinek i wysychają bezproblemowo,musisz wziąć pod uwagę że podłogowe promieniuje całą powierzchnią i pod wieszakiem na ręczniki unosi się ciepełko .Naprawdę nie kombinuj i rób zgodnie ze sztuka ,jak chcesz koniecznie kaloryfery to dajesz mieszacz i osobny 3 obieg na kaloryfery inaczej zapomni że to będzie działało .

Zdecydowanie sprzęgło hydrauliczne, pozwala to lepiej sterować ogrzewaniem.tak jak na zdjęciu http://www.intebud.pl/kotly-gazowe

Rozdział na dwa obieg niekoniecznie .Sprzęgło jest potrzebne aby precyzyjnie ustalać temperaturę czynnika grzewczego do ogrzewania podlogowego

Instalacja jest gotowa więc rur już nie zmienię są to pex 25 do każdego rozdzielcza . Do podłączenia zostanie tylko kotlownia.

Ocieplenie styropian 0,31 20 cm, okna potrojne ciepła ramka etc ostatni strop ocieplony 30cm styropian więc izolacja w miarę współczesna.

Kocioł moduluje od 3kw pompą kotła nie ma sterowania mechaniczne przełączane trzy stopnie

Zgadzam sie. Pare roboczodni musiałemm spędzić na budowie z ekipa od elewacji aby ustrzec sie błędów przynajmniej tych które byłem w stanie dostrzec . Myśle ze jest w miarę ok bez grubszej lipy
Dom piętrowy, na obydwu piętrach 100% podłogówki (poza garażem). Do tego asekuracyjnie oraz na potrzeby łazienek - zrobione wyprowadzenia pod grzejniki

Pytania:

1. Czy robić osobny obieg grzewczy piętra i osobny parteru tzn osobne pompy i osobne sterowanie podłogowego?

2. Czy stosować sprzęgło czy na wprost z kotła?

Kocioł 1F Buderus GB072 - kondensacyjny. Myślę na początku zrobić bez mieszacza tzn niska temperatura na kotle i z tego zasilanie podłogówki i kaloryfera (garaż)

Będę wdzięczny za wszelkie opinie - równiez co do założeń które przyjąłem

Witaj

3tygodnie temu uruchomiłem kotłownie u siebie w domu.

Około 220 m^2 pow. ogrzewanej, piętrowy. Dwa mieszacze piętro i parter + obieg grzejników + bufor +kominek z płąszczem

Ad1.

Polecam Ci zrobić dwa obiegi. Ja mam wprawdzie konkurencyjnego producenta - Viessmanna, ale po 3 tygodniach użytkowania moje sposptrzezenia są takie. Podłoga na parterze szybciej się wychładza, a podłoga na piętrze nie potrzebuje tyle ciepła co na dole. Na górze zmodyfikowałem (obnizyłem) krzywą grzewczą, aby temperatury były takie same. Gdy krzywe parteru i piętra były identyczne to występowało przegrzewanie piętra o jakieś 2 stopnie Celsjusza. Mam osobną regulację na piętro i parter. W Viessmanie jest taka opcja, że można sobie ustawić wagę jaką ma mieć wpływ temperatury pomieszczenia na pracę mieszacza, który pracuje według pogodówki (krzywa grzewcza). Czyli jak zagrzeje kominkiem, automatyka nie zamknie mi całkiem mieszacza i pokoje przyległe do salonu w którym mam kominek beda dogrzane nadal. Można to sobie oczywiście regulować w zakresie wag od 1 do 64. Ja mam po połowie.

Gdy kominek działa regulator z piętra również nie zamyka mieszacza i pomieszczenia na piętrze są normalnie dogrzewane.

Ad2.

Nie polecam układu "na wprost". Mam zrobiony taki bypass (normalnie wykorzystuje bufor 750l).

Układ na wprost i wysoka moc minimalna pieca (mój ma małą modulację od mocy minimalnej 1.9 do maksymalnej 19kW) spowoduje u Ciebie złą prace pieca. Sąsiad ma oczko niższy model pieca, który moduluje od 4kW i ma dziesiątki startów dziennie. Tzn piec się będzie włączał i wyłączał bardzo często. Ja mam bufor, czyli takie duże sprzęgło w przyblizeniu i ilość startów palnika to od momentu uruchomienia to 50. Zatem sprzęgło też bym zastosował - piec będzie płynniej modulował.

Jeszcze jedno. Ja mam akurat mieszacze na podłogówkę, bo mam kominek, który grzeje bufor i jakoś ta temperaturę muszę obniżyć.

Jak masz ocieplony dom i nie będziesz stosował w przyszłości innego źródła ciepła, to kociołek (z obowiązkową mocą minimalną bardzo niską) i sprzęgło powinno załatwić sprawę, ale z naciskiem na powinno bo nie chce Cię wprowadzić w błąd.

saturnv, tez myślałem o tych 2 obiegach góra i dół by zróżnicować temperatury. Jednak bedzie na popie pieca, podobno to 15-60 i da rade,> jak bedzie zle działac - pomyśle o s`1komplikowaniu układu
Adam626 Wczoraj pierwsze odpalenie kotła i w około 15h pożarł 20m3

Temperatura na kotle ustawiona 32C (podłogówka)

Wg moich obliczeń kocioł spala 1,3m3 gazu na godzinę. Kocioł mocy 14kW a komputerek wskazuje obciążenie 92%. Jest to kocioł Buderus GB072 14kW

Zauważyłem w innym wątku że działa ,tylko to spalanie jest kosmiczne :bash:

Zauważyłem w innym wątku że działa ,tylko to spalanie jest kosmiczne :bash:

a co w tym nadzwyczajnego...?

pierwszy rozruch to musisz wszystko w chałupie rozgrzać i odparować nadmiar wilgoci ...:)

trzeba zacisnąć zęby i czekać aż się uspokoi ...

a co w tym nadzwyczajnego...?

pierwszy rozruch to musisz wszystko w chałupie rozgrzać i odparować nadmiar wilgoci ...:)

trzeba zacisnąć zęby i czekać aż się uspokoi ...

No nie wiem , ja tam nie miałem takiego spalanie przy pierwszym uruchomieniu a miałem 80% wilgotności w domu .

W domu temperatura przed rozpoczęciem ogrzewania 6C. Po włączeniu kocioł pracował non stop z pełna mocą tj wysterowanie na 92procent. Przy 14kw zużycie jest takie a nie inne i wynika z arytmetyki. Kocioł napędza okolo 220m2 podłogi więc energii potrzeba bardzo dużo.

Jeśli miałeś małe tuzycie to tylko oznacza ze kocioł nie pracował na całej mocy.

Szacuje ze w moim domu kocioł będzie musiał chodzić pare dni non stop aby go rozgrzac

W domu temperatura przed rozpoczęciem ogrzewania 6C. Po włączeniu kocioł pracował non stop z pełna mocą tj wysterowanie na 92procent. Przy 14kw zużycie jest takie a nie inne i wynika z arytmetyki. Kocioł napędza okolo 220m2 podłogi więc energii potrzeba bardzo dużo.

Jeśli miałeś małe tuzycie to tylko oznacza ze kocioł nie pracował na całej mocy.

Szacuje ze w moim domu kocioł będzie musiał chodzić pare dni non stop aby go rozgrzac

Nie miałem takiego problemu z dwóch powodów , przed odpaleniem kotła napaliłem w kominku a po drugie kocioł pracował na samej pogodówce i sobie powolutku pracował .