sherif 29.12.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Witam ! Mam hydrofor Wimest 300l, ocynkowany, bez przepony. Hydrofor stoi w kotłowni i jest podłączony do studni głebinowej (ok 20m i różnica h 10m). W studni mam pompę SQ3-65, pracującej na -12m, wydajność studni 9m3/h. Hydraulik zalecił mi taki hydrofor, bo woda ma żelazo i śmierdzi jajem, więc wymaga napowietrzenia. Za hydroforem mam kolumnę filtracyjną. Problem jest w tym, że wg mnie ten hydrofor za często się załącza, ok 15-20 razy na dobę. Załącza się przy ciśnieniu ok 2,5atm, wyłącza przy 4atm. Podczas załączenia pompa pracuje ok 50s (licząc wydajność 3,5m3/h daje to ok 50l). Czy da się jakoś zwiększyć ten przedział wody ? Kolejna sprawa to poziomy, ostatnio zauważyłem, że załączał się gdy woda była kilka cm na dnie a wyłączał się gdy wody było widać kilka cm od początku przezroczystej rurki, czyli w jakieś 1/4 wysokości. W sklepie powiedzieli mi, żeby wyłączyć pompę, spuścić zawartość i załączyć pompę. Rzeczywiście pomogło, hydrofor zapełniał się na ok 90% i załaczał pompę przy jakiś 70% (orientacyjnie). Teraz po kilku dniach jakby opad poziom i załącza się przy ok 60%. Jak jest to optymalnie pow / woda oraz jak to wyregulować ? Kolejna sprawa czy znacie sposoby wyciszenia, przez to napowietrzanie jest mega głośny , w szczególności szumi kryza gdzie zwęża sie wpływ wody i od góry jest zaworek chyba na powietrze. Czy jakby założyć na to jakąś osłone termiczną to wyciszy się ? Aha czy ten zaworek od powietrza nie powinien mieć jakiegoś pokrętła czy zasłonki od góry ? Tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.12.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Napowietrzacz (ta zwężka) powinna mieć też obejście - wtedy możesz regulować ilość wody płynącą przez zwężkę i bokiem. W ten sposób regulujesz pośrednio ilość zasysanego powietrza. W tej chwili wygląda na to, że zasysasz więcej powietrza niż potrzebujesz i poduszka powietrzna rośnie przy każdym załączeniu pompy. Rozwiązaniem byłby automatyczny odpowietrznik zamontowany np. na górnym króćcu wodowskazu. Utrzymywałby on stały poziom poduszki. Inna kwestia to sposób montażu zwężki - powinna ona być zamontowana na prostym odcinku rury a nie tuż za kolankiem. I ten zawór zwrotny - to prawdopodobnie on tak hałasuje. Jeszcze nie spotkałem się z taką instalacją żeby on tam był potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 30.12.2014 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Napowietrzacz (ta zwężka) powinna mieć też obejście - wtedy możesz regulować ilość wody płynącą przez zwężkę i bokiem. W ten sposób regulujesz pośrednio ilość zasysanego powietrza. W tej chwili wygląda na to, że zasysasz więcej powietrza niż potrzebujesz i poduszka powietrzna rośnie przy każdym załączeniu pompy. Rozwiązaniem byłby automatyczny odpowietrznik zamontowany np. na górnym króćcu wodowskazu. Utrzymywałby on stały poziom poduszki. Inna kwestia to sposób montażu zwężki - powinna ona być zamontowana na prostym odcinku rury a nie tuż za kolankiem. I ten zawór zwrotny - to prawdopodobnie on tak hałasuje. Jeszcze nie spotkałem się z taką instalacją żeby on tam był potrzebny. Czyli jeżeli podepnę odpowietrznik w miejscu manometru (na końcu przezroczystej rurki) to nie muszę robić tego obejścia a poziom powietrze / woda będzie się wyrównywał automatycznie ? Na razie jest tak jak piszesz z każdym załączeniem pompy robi się coraz więcej powietrza. Jak rozumiem ma to też wpływ na ilość pompowanej wody ? W sumie też nie wiem po co tam zawór zwrotny, właśnie w tej okolicy ten zawów / zwężka huczy strasznie, że słychać nawet na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 30.12.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Czyli jeżeli podepnę odpowietrznik w miejscu manometru (na końcu przezroczystej rurki) to nie muszę robić tego obejścia a poziom powietrze / woda będzie się wyrównywał automatycznie ? Na razie jest tak jak piszesz z każdym załączeniem pompy robi się coraz więcej powietrza. Jak rozumiem ma to też wpływ na ilość pompowanej wody ? W sumie też nie wiem po co tam zawór zwrotny, właśnie w tej okolicy ten zawów / zwężka huczy strasznie, że słychać nawet na zewnątrz Tak jak pisał Qbek, inżektor powinien mieć obejście z zaworem regulacyjnym, dzięki niemu wyregulujesz ilość powietrza zassysanego ale też wydłużysz żywotność pompy głębinowej. Jak na mój gust oprócz źle zamontowanego inżektora masz też źle zamontowany zawór zwrotny na wodzie powinien być przed LC. Odpowietrznik tak jak pisałeś powinien być zamontowany tam gdzie manometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 30.12.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Napowietrzacz (ta zwężka) powinna mieć też obejście - wtedy możesz regulować ilość wody płynącą przez zwężkę i bokiem. W ten sposób regulujesz pośrednio ilość zasysanego powietrza. W tej chwili wygląda na to, że zasysasz więcej powietrza niż potrzebujesz i poduszka powietrzna rośnie przy każdym załączeniu pompy. Rozwiązaniem byłby automatyczny odpowietrznik zamontowany np. na górnym króćcu wodowskazu. Utrzymywałby on stały poziom poduszki. Inna kwestia to sposób montażu zwężki - powinna ona być zamontowana na prostym odcinku rury a nie tuż za kolankiem. I ten zawór zwrotny - to prawdopodobnie on tak hałasuje. Jeszcze nie spotkałem się z taką instalacją żeby on tam był potrzebny. Ten inżektor powinien mieć fabryczny zawór zwrotny, który w praktyce nie hałasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts