imrahil 24.01.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 "planuję zabudowę kuchni przy zewnętrznej ścianie. " A masz do tego odpowiednią zabudowę? Bo ścianę masz... Zabudowanie nieodpowiednich szafek to kłopot wcześniej lub później... Adam M. oczywiście, że nie mam odpowiedniej. jeszcze jej nie wybraliśmy, ale czym w takim razie się kierować? ja to się w sumie bezpośrednio grzyba na ścianie zewnętrznej nie boję tak bardzo jak wykroplenia wody w izolacji. szafki będą odsunięte od ściany zewnętrznej na odległość wymaganą przez instalację wod-kan, która nie jest schowana w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.01.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Niby się rozumiemy - a nie rozumiemy! Mnie nie chodzi o kolor, szerokość, podział na segmenty... Zbudowałeś dom. DOBRY? JAK BARDZO dobry? (o tym się dowiesz z długości oczekiwania na grzybka za szafą NIEODPOWIEDNIĄ dla tego domu) Cudów nie ma! Sama fizyka, a jej prawa są obiektywne. Nie zależą od tego, czy Ci się co podoba czy nie... Dom, jaki by nie był, traci ciepło przez ściany (także przez ściany). Zbudowałeś 0,3W/m2 x stK czy lepszy? W KAŻDYM musisz zapewnić opływanie ścian strugą ciepłego powietrza, aby nie wystąpiła na ścianie kondensacja pary = grzybek. A o TOTALNE unieruchomienie powietrza za jaką szafką, zabudową czy podobnie nie jest trudno. DLATEGO w tylnych ściankach szafek meblowych zazwyczaj są otwory (kilka cm średnicy) zatkana jaką siateczką. Wybierz sobie meble jakie Ci się spodobają. ZADBAJ o takie ich zabudowanie, aby tej (malutkiej w ciepłym domu) strugi opływającej ściany nie zablokować! Kumaty stolarz o tym wie, pamięta i nawet nie pyta - a wykonuje dziurę tu czy tam. Paprak, składacz mebli z paczki, może o tym nie wiedzieć. Samo postawienie ładnych mebli w domu TEŻ MOŻNA SPIEPRZYĆ!!! :lol: Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.01.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Mnie nie chodzi o kolor, szerokość, podział na segmenty... też nie o tym myślałem ale rozumiem już o co biega, dopilnuję prawidłowego wykonania - dzięki za zwrócenie uwagi na ten szczegół. ściany mają około 0,1 W/(m2*K) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts