Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a utrzymanie w budynku temperatury <10oC

Pascalt

Recommended Posts

Witam,

mam zainstalowaną PC. Pompa nie jest wyposażona w grzałki.

Temperatura w budynku, to 8,5oC

Temperatura DZ bez obciążenia, to 8oC (odwierty pionowe)

Temperatura DZ obciążonego, po 3 godz pracy, to 5oC(IN), 0oC(OUT) na 3 biegu pompy DZ

Temperatura GZ po 3 godz pracy, to 25,5oC na 1. biegu pompy GZ

Zainstalowana sprężarka, to Copeland model ZH

Mając na uwadze kopertę pracy tej sprężarki, widać, że punkt pracy leży w jej wnętrzu. Przyjąłem (nie wiem, czy słusznie - proszę o krytykę), że temperatura skraplania jest o 2-3oC wyższa, niż wyjście na GZ (straty), natomiast temperatura parowania, niższa o 2-3oC, niż na wyjściu DZ z pompy. Przy takich założeniach, widać że mogę jeszcze spokojnie obniżyć temperaturę w domu do ok 5oC(???)

Meritum mojego pytania jest to, czy i jeśli tak, to w jaki sposób takie działanie może zaszkodzić sprężarce (chodzi o konkretne zjawisko fizyczne - problem ze smarowaniem/dostawanie się czynnika w fazie ciekłej do sprężarki/etc)

Start sprężarki odbywa się praktycznie zawsze poza kopertą, więc chyba i w tym przypadku mogę sobie go darować(?)

Będę wdzięczny za merytoryczne podpowiedzi.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Nie wierzę, że spośród tylu specjalistów i profesjonalistów na tym forum żaden nie zna odpowiedzi na moje pytanie...

Wydaje mi się, że dosyć wyczerpujące odpowiedzi uzyskałeś w tym wątku : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231282-Rozruch-pompy-ciep%C5%82a-bez-grza%C5%82ek-przy-niskich-temperach .

Najlepiej jak wypowie się w tej sprawie producent Twojej pompy ciepła. W końcu została ona zaprojektowana i wyprodukowana dla konkretnych warunków pracy.

To co w jednej pompie ciepła będzie działało niekoniecznie musi działać w pompie ciepła o nieco innej konstrukcji.

Jeżeli taka sytuacja ma trwać dłużej, to proponowałbym zainstalować wymiennik płytowy zamiast pompy ciepła.

Wymiennik płytowy będzie przekazywał ciepło bezpośrednio z DZ do GZ z bardzo dużym COP (poniesiesz tylko koszty energii do pompek obiegowych).

Latem ten wymiennik możesz wykorzystać do chłodzenia pasywnego.