Pascalt 29.12.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Witam,mam zainstalowaną PC. Pompa nie jest wyposażona w grzałki. Temperatura w budynku, to 8,5oCTemperatura DZ bez obciążenia, to 8oC (odwierty pionowe)Temperatura DZ obciążonego, po 3 godz pracy, to 5oC(IN), 0oC(OUT) na 3 biegu pompy DZTemperatura GZ po 3 godz pracy, to 25,5oC na 1. biegu pompy GZZainstalowana sprężarka, to Copeland model ZHMając na uwadze kopertę pracy tej sprężarki, widać, że punkt pracy leży w jej wnętrzu. Przyjąłem (nie wiem, czy słusznie - proszę o krytykę), że temperatura skraplania jest o 2-3oC wyższa, niż wyjście na GZ (straty), natomiast temperatura parowania, niższa o 2-3oC, niż na wyjściu DZ z pompy. Przy takich założeniach, widać że mogę jeszcze spokojnie obniżyć temperaturę w domu do ok 5oC(???)Meritum mojego pytania jest to, czy i jeśli tak, to w jaki sposób takie działanie może zaszkodzić sprężarce (chodzi o konkretne zjawisko fizyczne - problem ze smarowaniem/dostawanie się czynnika w fazie ciekłej do sprężarki/etc)Start sprężarki odbywa się praktycznie zawsze poza kopertą, więc chyba i w tym przypadku mogę sobie go darować(?)Będę wdzięczny za merytoryczne podpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.01.2015 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Nie wierzę, że spośród tylu specjalistów i profesjonalistów na tym forum żaden nie zna odpowiedzi na moje pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.01.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Nie wierzę, że spośród tylu specjalistów i profesjonalistów na tym forum żaden nie zna odpowiedzi na moje pytanie... Wydaje mi się, że dosyć wyczerpujące odpowiedzi uzyskałeś w tym wątku : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231282-Rozruch-pompy-ciep%C5%82a-bez-grza%C5%82ek-przy-niskich-temperach . Najlepiej jak wypowie się w tej sprawie producent Twojej pompy ciepła. W końcu została ona zaprojektowana i wyprodukowana dla konkretnych warunków pracy. To co w jednej pompie ciepła będzie działało niekoniecznie musi działać w pompie ciepła o nieco innej konstrukcji. Jeżeli taka sytuacja ma trwać dłużej, to proponowałbym zainstalować wymiennik płytowy zamiast pompy ciepła. Wymiennik płytowy będzie przekazywał ciepło bezpośrednio z DZ do GZ z bardzo dużym COP (poniesiesz tylko koszty energii do pompek obiegowych). Latem ten wymiennik możesz wykorzystać do chłodzenia pasywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts