marekwawa 29.12.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 (edytowane) Mam w domu problem - po kilkudniowej nieobecności zawsze pierwsze litry wody z kranu są rdzawe. Mieszkam na osiedlu zbudowanym 2 lata temu, więc o starych rurach nie ma mowy. Niepokoi mnie jednak ten fakt. Skoro woda po kilku dniach stania w rurach staje się brązowa, znaczy to, że zbiera rdzę na co dzień (tylko tego nie widać, bo jest jej za mało) i nie wiem, jak w perspektywie czasu odbije się to na zdrowiu (woda regularnie używana w celach spożywczych). Czy wiecie, w czym problem? Nowa instalacja, nowe osiedle, a kilak dni wystarczy, by leciała brązowa woda. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez marekwawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.12.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Proszę podać coś więcej o instalacji. Z czego jest wykonana, rury plastikowe PP, miedziane, stalowe i czy są w instalacji kolanka, złączki ocynkowane.U mnie w nowym budownictwie też na początku filtry sznurkowe po miesiącu były aż ciemnobrązowe bo zbierała się na nich rdzawka. Po wymianie wszystkich ocynków na miedź i mosiądz jak ręką odjął. Nigdy więcej ocynku do bieżącej wody. Rdzewieje to dziadostwo na maksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.12.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Wygląda na to, że ktoś zastosował złączni nie ocynkowane, a czarne! spotkałem się nawet na popularnym portalu aukcyjnym, że tak nawet sprzedają stąd rdzawa woda.....niestety trzeba zlokalizować i wymienić. W nowym budownictwie stosowane bardzo często przy wodomierzach, i rozdzielaczu(jeśli oczywiście istnieje)oraz co mnie zdziwiło zaraz w miejscu mocowania baterii w ścianie czy zlewozmywakach.Oszczędności, oszczędności .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.12.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Czy to jest woda z wodociągu czy z własnego ujęcia?Jeśli z wodociągu to rury mogą być stare na innym odcinku niż w obrębie osiedla.Jeśli z własnego ujęcia to nie musi być rdza, tylko wytrąca się żelazo naturalnie zawarte w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 30.12.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Wygląda na to, że ktoś zastosował złączni nie ocynkowane, a czarne! spotkałem się nawet na popularnym portalu aukcyjnym, że tak nawet sprzedają stąd rdzawa woda.....niestety trzeba zlokalizować i wymienić. W nowym budownictwie stosowane bardzo często przy wodomierzach, i rozdzielaczu(jeśli oczywiście istnieje)oraz co mnie zdziwiło zaraz w miejscu mocowania baterii w ścianie czy zlewozmywakach. Oszczędności, oszczędności .... Możliwe że masz rację. Mnie natomiast dziwi fakt dlaczego w mojej miejscowości rdzewieją złączki ocynkowane. U brachola kolanko przy umywalce 1/2" po 6 latach użytkowania miała już tylko 5% drożności. U mnie po 2 latach półcalowe kolanka były w 40% zabite. Co mnie dziwi wg teorii na forum to przy wodzie bieżącej, zimnej takie zjawisko nie powinno występować. Natomiast nie mam żadnych problemów z użytkowaniem ocynków w centralnym ogrzewaniu. U brachola po 6 latach zrobił się lekki nalot na złączkach, taki czarny osad ale rdzy brak. Dziwne, bo inni piszą, że ocynk nie nadaje się do wysokich temperatur a u mnie jest odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.12.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 U brachola kolanko przy umywalce 1/2" po 6 latach użytkowania miała już tylko 5% drożności. U mnie po 2 latach półcalowe kolanka były w 40% zabite. Jeśli złączki/rury "są zabite" to zazwyczaj kwestia osadów mineralnych. Czarny nalot to zazwyczaj mangan, rudy to żelazo. Co mnie dziwi wg teorii na forum to przy wodzie bieżącej, zimnej takie zjawisko nie powinno występować. Wpływ temperatury jest dość znacznie odczuwalny przy wysokiej twardości (czyli osadach z kamienia kotłowego), ale nie ma ona aż takiego wpływu na żelazo/mangan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.12.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Mnie natomiast dziwi fakt dlaczego w mojej miejscowości rdzewieją złączki ocynkowane. To raczej oszcędności przy pokrywaniu ich cynkiem, niekiedy skład wody powoduje iż podczas przepływu osadzają się minerały. Natomiast nie mam żadnych problemów z użytkowaniem ocynków w centralnym ogrzewaniu. U brachola po 6 latach zrobił się lekki nalot na złączkach, taki czarny osad ale rdzy brak. Dziwne, bo inni piszą, że ocynk nie nadaje się do wysokich temperatur a u mnie jest odwrotnie. To akurat normalne zjawisko, woda w układzie zamkniętym staje się z czasem obojętna, a ścianki instalacji pokrywają się tlenkami bez dostępu do tlenu proces ten nie postępuje. Niektórzy wykorzystują to w stalowych zbiornikach dużej pojemności(bufory ciepła) które wewnątrz nie są pokryte środkami zabezpieczającymi przed korozją po pewnym czasie użytkowania ścianki zbiornika są właśnie pokryte nie rdzą a takim czarnym nalotem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekwawa 30.12.2014 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Dziękuję za odpowiedzi. Mieszkanie było kupione w stanie "developerskim". Woda zimna ogrzewana jest przez indywidualny piec gazowy, stąd trochę instalacji widać na wierzchu. Rurki to plastik, z tego co widać na zewnątrz, nie wiadomo, co jest w ścianach, w końcu zawory/krzywki wkręcałem do stalowych gwintów w ścianach. Łączenia widoczne to felerny pex, stąd były wymieniane w kilku miejscach na klasyczne (widać na zdjęciu), po wymianie trochę ciełko, potem była poprawka (na wierzchu przyrdzewiało), a nie wiem, jak w środku. Woda miejska jest czysta (tak mówi sanepid), no i podczas nieobecności w domu stoi w naszym obiegu, a nie miejskim. Zrobiłem zdjęcie przy licznikach oraz przy kotle gazowym, który ogrzewa nam wodę ("indywidualne" centralne, piec w komórce). Na co stawiacie? Od czego zacząć? Liczniki: http://oi58.tinypic.com/2bte6r.jpg Okolice kotła: http://oi60.tinypic.com/1fbfjl.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.12.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Na tych zdjęciach....Na nic wszystko jest nierdzewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekwawa 01.01.2015 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Co sądzicie o zastosowaniu pod zlewem filtra sznurkowego..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekwawa 01.01.2015 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Co sądzicie o zastosowaniu pod zlewem filtra sznurkowego..? Tak naprawdę chyba jedyną możliwością montażu filtra jest przed trójnikiem (ostatnie zdjęcie) na rurce z niebieskimi osłonkami. Tam zimna woda jest rozdzielana na piec i do kranów. Niestety chyba bez fachowca się nie obejdzie, nie mam czym rozebrać tego pex'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.01.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Tak naprawdę chyba jedyną możliwością montażu filtra jest przed trójnikiem (ostatnie zdjęcie) na rurce z niebieskimi osłonkami. Tam zimna woda jest rozdzielana na piec i do kranów. Niestety chyba bez fachowca się nie obejdzie, nie mam czym rozebrać tego pex'a. Pewnie taki filtr coś pomoże, a na pewno nie zaszkodzi natomiast cały czas się zastanawiam dlaczego Twoja instalacja wodna jest tak skryzowana ! tzn tak często zmienia się przekrój rur zasilania w wodę zimną odbiorników w Twoim Domu? Dobrze by było aby któryś ze speców instalacji sanitarnych się wypowiedział, bo patrząc na przekrój rur zaczyna się od niebieskiej Q32 czyli 1"i 1/4 potem jest złączka termiczna i przejście w zawór Q25 czyli 1", wodomierz i zawór antyskażeniowy również 1 " i potem pex już 3/4 " a potem piszesz że rurka na piec i krany to "ta" i ona chyba 1/2" ?! Wg mnie ja bym zamontował ten filtr za zaworem głównym, a przed wodomierzem są śrubunki więc rozkręcenie i przeróbka była by niezbyt trudna a filtr z wymiennym wkładem ma odpowiednie przyłącza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekwawa 07.01.2015 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Instalacja pokręcona, developer robił chyba tym, co akurat miał : | Natomiast przy wodomierzu nie ma miejsca na filtr - "za ciasno" tam/ Chyba po prostu zamontuję tam przed trójnikiem gzie wskazałem - uchwyt na ścianę i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 08.01.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Sugeruję obudowę z powłoką bakteriostatyczną i do tego wkład sznurkowy. W pudełku z filtrem będziesz miał płytkę montażową i klucz do odkręcania klosza. Edytowane 30 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 Link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts