Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, jak w temacie chciał bym się dowiedzieć czy membrana dachowa jest tym samym co folia paroprzepuszczalna ?

Niestety jestem totalnym laikiem w temacie izolacji, dostałem od rodziny budynek gospodarczy do przebudowy na mieszkalny, i właśnie chcemy zabrać się za izolację mieszkalnego poddasza wełna mineralną, jednak nie wiem czy membrana która jest ułożona na deskowaniu , pokrytym papą, a na to blacho dachówka założona , to to samo co folią paroprzepuszcalna, czy osobno muszę kłaść od spodu kontrłaty i folię paroprzepuszczalną.

dodam że między papą na deskowaniu a membraną jest już przerwa ok 1-2 cm, i dopiero na tej membranie blacho dachówka

Edytowane przez wojmar
https://forum.murator.pl/topic/196481-czy-membrana-dachowa-to-to-samo-co-folia-paroprzepuszczalna/

stopair jest przeciętny Grubość: 0,2 mm, ja bym ci radził użyć czegoś tańszego i za razem grubszego Grubość: 0,3 -0,4 mm czyli bardziej szczelnego, albo od razu dać drogą wysoko-paroszczelną folię metalizowaną
  • 2 weeks później...
Paroszczelna z folia metalizowaną to bym polecal.roznica w cenie na dachu naprawde bedzie niewielka do zwyklej folii paroszczelnej a czesc ciepla wraca jednak do pomieszczenia.

Iiii nie przeceniał bym efektu tej foli w tym względzie, bo daje to około 2,5 cm izolacji z EPS'a lambda 0,04 W/mK

dla pustki powietrznej 1,5cm czyli jakiś zysk jest ... przy 10 pustkach lepiej by to wyszło .. bo 15cm do 25cm już robi wrażenie...

• 7 months później...
w pełni się zgadzam z kolegą. folia aluminiowa na poddasza to zupełnie inna konstrukcja produktu i inna technologia wykonania. w sklepie http://www.taniafoliabudowlana.pl są zdjęcia i opisy. można porównać produkty.