Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa chłodne kaloryfery

digital2014

Recommended Posts

Witam serdecznie na forum. Zwracam się do Was, Drodzy Forumowicze, z takim oto dziwnym dla mnie zjawiskiem. W domu mam sporo kaloryferów. Szczególnie teraz kiedy sezon grzewczy w pełni, bo za oknami leży śnieżek i złapał mróz (dziś nawet do -10 stopni) dwa z moich kaloryferów są wciąż chłodne. Jeden z ubikacji na piętrze, a drugi w korytarzu przy drzwiach wejściowych. Instalację mam wykonaną z rurek miedzianych. W kotłowni, która jest również w pomieszczeniu na parterze obok korytarza przy wejściu. Grzeję gazem z dostarczanym przez dostawcę. Mam skrzynkę gazową w płocie, a z niej do domu. W kotłowni stoi piec, z którego rurki miedziane rozprowadzają ogrzewanie na cały dom zarówno parter jak i piętro. Pierwszy kaloryfer, który nie grzeje jest właśnie w korytarzu obok kotłowni pod oknem przy drzwiach wejściowych. Drugi jest na piętrze w ubikacji. Oba mimo rozkręcenia na full są chłodne. Myślałem, że może są zapowietrzone, lecz oba sprawdzałem i odpowietrzałem. Niestety wewnątrz kaloryferów słyszę lekkie szumienie mimo rozkręcenia na full termostatu. W pozostałych kaloryferach szum jest mocniejszych, lepiej słyszalny. O ile kaloryfer w korytarzu na parterze jestem w stanie jakość przeżyć, to ten w ubikacji jest potrzebny. Szczególnie rano kiedy dzieciaki wstają. Zimową porą w ubikacji jest po prostu lodówka.

Jaka może być przyczyna niegrzania tych kaloryferów? Co powinienem zrobić, aby grzały lepiej?

Dziękuję za sugestie.

powodów może być kilka

1. zapowietrzone kaloryfery (wypada napisać jak konkretnie je odpowietrzałeś)

2. zacięty zawór termostatyczny (trzeba odkręcić głowicę termostatyczną i ręcznie sprawdzić czy grzybek nie przylepił się do gniazda zaworowego)

3. zagnieciona albo zapchana rurka jakimś śmieciem (jeśli te grzejniki zawsze słabo grzały)

4. szlam z starej instalacji mógł zablokować akurat te dwa kaloryfery (jeśli instalacja jest stara)

Edytowane przez mxxxx