ekmir 29.12.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Mam takie pytanie dot. baterii do zlewozmywaka podwieszanego - jaka powinna być długa wylewka aby po zamontowaniu nie była za krótka.Montaż baterii w blacie granitowym przesuwa ją "w tył" w stosunku do montażu baterii w zlewozmywaku. W ofercie są różne długości wylewek baterii, jaki wymiar byłby najkorzystniejszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 30.12.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Większość baterii ma podane wymiary w "papierach", więc i również zasięg wylewki. Zmierz jaka odległość by Ci pasowała i szukaj. Mam kran z wyciąganą wylewką - i nie przeszkadza mi,że nie sięga zbyt głęboko / daleko nad zlewozmywak.Ale to kwestia przyzwyczajenia i techniki mycia, dlatego nie będę przekonywać,że taki układ jest dobry dla kogoś innego. Mnie pasuje Zmierzyłam u mnie kran wchodzi na 12 cm nad zlewozmywak licząc od wew.krawędzi zlewu. Mógłby sięgać dalej, ale już się przyzwyczaiłam Edytowane 30 Grudnia 2014 przez gahan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agami 30.12.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Popieram wypowiedz gahan - do każdego zasięgu można się przyzywczaić. Też mam jakieś 13-14 cm od krawędzi zlewu i wyciąganą wylewką. I to dla mnie opcja optymalna. Sugeruję skupić się na innym parametrze. Odległości końcówki wylewki od "blatu" czy też górnej części zlewu. Im wyższą będziesz mieć baterię, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie pryskać woda. Przy dobrym perlatorze nie powinno się coś takiego zdarzyć, ale są różnej jakości baterie. Zauważ, że np: zlew podwieszany ma około 20 cm głębokości, dodać 3 cm na blat i średnią odległość od końcówki wylewki 20-25 cm. Czasem masz blisko 50 cm odległości między kranem a dnem komory. Optymalnie szukaj baterii w granicach 20 cm, chyba, że planujesz niższą, to wtedy nie ma to większego znaczenia i wtedy faktycznie warto skupić się nad większym zasięgiem tejże wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 30.12.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Jednakże przy baterii z wyciąganą wylewką ta odległość do dna zlewozmywaka też jest mniej istotna - u mnie praktycznie wylewka wisi nieustannie nisko, nad zlewozmywakiem. Ale mam także głęboki ikeowski zlewozmywak, więc chlapanie nie jest uciążliwe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 31.12.2014 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Bateria z wyciągana wylewka jest fajnym rozwiązaniem. My jednak po przeanalizowaniu różnych rozwiązań zdecydowaliśmy się na baterię z możliwością podłączenia filtra. W tym przypadku możemy skorzystać z baterii w kształcie "F" i "U" gdyż te modele mają najdłuższe wylewki. Wysokości jednak nie schodzą poniżej 25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts