luar87 30.12.2014 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Witam Wprowadziłem się na piętro do starego domu. Wymieniłem cała instalację grzewczą. Posiadam piec SAS na ekogroszek ustawiony na 60 stopni. Dom 160 metrów plus ocieplany styropianem 10 cm. Na dole mieszka mój wujek i przy ustawieniach grzejnika na 3 ma 24 stopnie w pokoju. U mnie na pietrze jest chlodno, około 20 stopni ale dopiero przy odkreceniu wszystkich grzejników na "4" w 5 stopniowej skali grzejnika. W czym może być problem. Dlaczego mam tak chłodno. Dach nie ocieplony czy to powód ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 30.12.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Witam Wprowadziłem się na piętro do starego domu. Wymieniłem cała instalację grzewczą. Posiadam piec SAS na ekogroszek ustawiony na 60 stopni. Dom 160 metrów plus ocieplany styropianem 10 cm. Na dole mieszka mój wujek i przy ustawieniach grzejnika na 3 ma 24 stopnie w pokoju. U mnie na pietrze jest chlodno, około 20 stopni ale dopiero przy odkreceniu wszystkich grzejników na "4" w 5 stopniowej skali grzejnika. W czym może być problem. Dlaczego mam tak chłodno. Dach nie ocieplony czy to powód ? Zobacz czy po odkręceniu kaloryfera na 5 cały grzejnik jest gorący i mniej więcej taki sam ciepły jak na dole, jak nie to może pompa nie wyrabiać i może można jej zwiększyć moc na większą, jak są takie same ciepłe kaloryfery to przyczyną będzie nieocieplony dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 30.12.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Dach nie ocieplony czy to powód ? a spodziewałeś się że bez ocieplenia dachu będzie w domku sauna ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luar87 30.12.2014 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Na 5 grzejnik cały grzeje ale przecież nie mogę mieć wszystkich tak odkręconych ze względów ekonomicznych. Chciałem tylko dowiedzieć się, czy dach będzie miał aż taki duży wpływ na to. Dziwi mnie to z tego powodu, że u rodziców w domku zawsze cieplej na pierwszym piętrze w starym domu gdzie nic nie jest ocieplone. Pompa w 3 stopniowej skali jest na trójkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 30.12.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Widzisz czapka w zimie na łysej krainie to podstawa.U kuzynki na pięterku położyłem 3x50mm najtańszej wełny z Castoramy na podłodze poddasza . Parter +2 stopnie pięterko +5 więcej. Dodam że na tym pięterku nigdy wcześniej nie było przy temp 0 więcej niż 21st przy -17- 18stC extremum -25- 15st jak kocioł wygasł w nocy to i 12. Teraz 0-w pokoiku 26 przy ostatnich -10 23 temp na kotle 60. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Mario1969/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.12.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 U kuzynki na pięterku położyłem 3x50mm najtańszej wełny z Castoramy na podłodze poddasza jak to lekarze mówią .. placebo nie izolacja .. ona tylko występuje wirtualnie, jedna warstwa między krokwie .. te 15cm druga w poprzek .. też 15cm to już można nazwać izolacją .. oraz zrobienie jej miejsca nad ścianami szczytowymi, połączenie jej z izolację ścian .. ściany działowe też nie mogą wpadać pod samo pokrycie dachowe tylko trzeba do odciąć izolacją .. obowiązkowo paroizolacja... w tedy tych problemów by nie było .. dobrze że jeszcze nie piszesz o strugach wody lejących się po kątach .. nie zdziwił bym się jeśli by tak było .. przy tym metrażu i zakładając pełną ciągłą izolację .. piec 12 kW powinien w największy mróz tj koło -30 ogrzać taki dom .. a tu masz 23 kW i coś ... a 24 st to już ukrop .. ale to już subiekcja .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts