pietrz44 30.12.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Witam Obecnie trzymam ekogroszek luzem w murowanym garazu, ktory jest troche oddalony od kotlowni.Poniwaz mam zamiar zbudowac drewutnie kolo kotlowni pomyslalem, ze moglbym ja zrobic wieksza i trzymac w niej ekogroszek w workach. Tu mam watpliwosc: - czy ekogroszek nie bedzie wilgotniejszy ? czasami sa dni bardziej wilgotne, chociaz z drugiej strony przeciez drewno schnie na dworze- czy myszy nie pogryza workow ?- czy sa innne przeciwwskazania dla trzymania wegla w drewutni ? A moze ktos trzyma wegiel w drewutni i podzieli sie opinia ? Pozdrawiam Krzysztof Ps. pisane z komorki przepraszam za brak polskich znakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyio 05.03.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Witam Obecnie trzymam ekogroszek luzem w murowanym garazu, ktory jest troche oddalony od kotlowni. Poniwaz mam zamiar zbudowac drewutnie kolo kotlowni pomyslalem, ze moglbym ja zrobic wieksza i trzymac w niej ekogroszek w workach. Tu mam watpliwosc: - czy ekogroszek nie bedzie wilgotniejszy ? czasami sa dni bardziej wilgotne, chociaz z drugiej strony przeciez drewno schnie na dworze - czy myszy nie pogryza workow ? - czy sa innne przeciwwskazania dla trzymania wegla w drewutni ? A moze ktos trzyma wegiel w drewutni i podzieli sie opinia ? Pozdrawiam Krzysztof Ps. pisane z komorki przepraszam za brak polskich znakow Jeśli będzie to węgiel kamienny w workach, to już więcej wilgoci nie wciągnie niż producent mu wpompował Węgiel czeski może się lasować, dlatego lepiej kupować go w workach lub zainwestować w plastikowe wiaderka po farbach/kleju (Ja tak zrobiłem). Kupiłem węgiel luzem latem, wysechł na słońcu i do wiaderek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.03.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 I co 3 tony trzymasz w wiaderkach ? Ja tam nie widzę przeciwskazań, jak kolega napisał, więcej nie nabierze jak wpompuje do niego deszczu czy sprzedawca przed zapakowaniem. Zrób sobie szersze drzwi do drewutni, takie ze 100cm szerokości. Z biegiem czasu przestanie Cię bawić workowanie samemu węgla i jak zaczniesz kupowac workowany to bez problemu będzie można wjechać paleciakiem do środka, wjeżdża Ci dostawca paletami do środka, ustawia jedna koło drugiej i na niecałych 3m2 masz paliwo na całą zimę bez roboty Jeśli Bozia dała trochę wzrostu to można jeszcze jedną z tych palet rozłożyć na dwie pozostałe i wystarczy wtedy niecałe 2m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.03.2015 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Tu mam watpliwosc: - czy ekogroszek nie bedzie wilgotniejszy ? czasami sa dni bardziej wilgotne, chociaz z drugiej strony przeciez drewno schnie na dworze - czy myszy nie pogryza workow ? - czy sa innne przeciwwskazania dla trzymania wegla w drewutni ? A moze ktos trzyma wegiel w drewutni i podzieli sie opinia ? Ja trzymam na składziku na dworze i pod dachem kamienny dosycha bardzo dobrze [po płukaniu w kopalni zawsze jest mniej lub bardziej mokry], a brunatny także jest suchutki [2 worki na próbę leżą od jesieni]. Z myszami może być problem - u mnie zrobiły małe dziurki w 3 czy 4 workach, ale zobaczyły, że nic tam dla nich ciekawego nie ma i dały spokój - ciekawe czy gdybym tam trzymał pellety to by w nich sobie norki urządziły W każdym razie można śmiało trzymać węgiel w drewutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts