mati0201 30.12.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Witam,Przez ostatni tydzień mam mały problem z instalacją . Instalacja zrobiona w tym roku . Na początku wyskakiwał jeden bezpiecznik automatyczny " oświetlenie balkony " które jeszcze nie jest uruchomiony . Po czym w dniu dzisiejszym wyskoczył główny bezpiecznik w skrzynce przy liczniku i teraz oświetlenie balkonu jest już ok ale za to nie mam prądu w gniazdach w kotłowni. Rozdzielnia składa się bezpiecznika różnicowego oraz z bezpieczników automatycznych . instalacja 3 fazowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 30.12.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 No to masz tam nieźle namieszane, skoro wyleciał Ci główny, a podpięty pod niego "oświetlenie balkony" podaje napięcie.Wezwij gościa, który ci robił to badziewie i niech naprawia. Jak masz dobre serce to zapłać mu za dojazd, ale za robotę nie płać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesii 30.12.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Wyskakiwał bezpiecznik "oświetlenie balkony" z jakiego powodu? Są zamontowane te lampy? Jeżeli tak to należało by wezwać elektryka co to robił żeby tam zajrzał bo prawdopodobnie wilgoć się tam dostała. Jeżeli nie masz większego pojęcia o elektryce to się nie bierz za to i wezwij fachowca. Do kolegi powyżejNie zawsze jest tak, że jak prąd wywala to od razu wina leży po stronie elektryka. Jednak nazywanie badziewiem kogoś instalacji nie widząc jej jak jest wykonana jest nie na miejscu. PS. Jeżeli problem zostanie rozwiązany napisz co takiego dolegało Twojej instalacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 30.12.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 W Do kolegi powyżej Nie zawsze jest tak, że jak prąd wywala to od razu wina leży po stronie elektryka. Jednak nazywanie badziewiem kogoś instalacji nie widząc jej jak jest wykonana jest nie na miejscu. PS. Jeżeli problem zostanie rozwiązany napisz co takiego dolegało Twojej instalacji. Pozdrawiam A ja przypuszczam, że kolega wyżej nazwał rzeczy po imieniu - instalacja składa się z jednego "bezpiecznika RCD i bezpieczników automatycznych" pewnie ten RCD 4-ro torowy ? A jak wyszły pomiary po wykonaniu instalacji ? Oczywiście pytanie do założyciela wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 30.12.2014 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 problemy zostały znalezione Bezpiecznik z oświetleniem balkonu jak i gniazdko jest do niego podłączona choinka z tandetnymi chińskimi lampkami. Co do kotłowni przy tych dużych mrozach miałem problem z uszczelkami przy samochodzie rozwinąłem przedłużacz do suszarki. Po grzaniu przedłużacz został zwinięty w 90 % i nie odłączony od gniazdka . część kabla leżała blisko pieca (czopucha ) i się przetopiła . wszystkie usterki zostały usunięte dziękuję za rady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 31.12.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 I tylko przedłużacza żal.Dobrym, acz rzadko praktykowanym rozwiązaniem jest zrobienie stałego gniazdka blisko miejsca parkingowego, jeśli często zostawia się poza garażem. Gniazdko takie może być połączone np z oświetleniem posesji, podjazdu. Drobne prace przy samochodzie: odkurzanie, podgrzanie czy lekkie naprawy stają się przyjemniejsze, jak nie trzeba ciągać przedłużaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 31.12.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 . Jednak nazywanie badziewiem kogoś instalacji nie widząc jej jak jest wykonana jest nie na miejscu. Cieszę się, że problem rozwiązany. Usprawiedliwię się z badziewia. Z opisu instalacji wynika, że po wyłączeniu głównego nadal mamy napięcie przynajmniej na jednym z obwodów (tutaj: na balkonie). No to co to za główny, który nie zdejmuje napięcia z całego budynku. I stąd mi się to badziewie pojawiło. Jeśli kogoś uraziłem, przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 31.12.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Gniazdko takie może być połączone np z oświetleniem posesji, podjazdu.Zła rada. Obwody gniazdowe powinny być oddzielone od obwodów oświetleniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 31.12.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Połączone mechanicznie, na słupku latarni, w jednym wykopie kable. A obwody osobno. Zrobienie tego na jednym obwodzie jest wykonalne, ale nie będzie wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesii 02.01.2015 01:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Nie pierwsze spotkałem się z tym "Panie prądu nie ma proszę przyjechać" i zawsze to są jakieś pierdoły które nikt by się nie spodziewał... ostatnio klient sobie pod zadaszeniem włączył na przedłużaczu lodówkę a że teraz wilgotno no to zaczęła różnicówka wywalać. Co do obwodów zewnętrznych nie polecam łączyć oświetlenia z gniazdami. Dajmy na to grill elektryczny czy nawet odkurzacz mają znaczny pobór i mogłoby to się źle skończyć. Nie ma co oszczędzać. Zazwyczaj na tarasie przy garażu i przy podbitce lub bezpośrednio w niej montuje się gniazda zewnętrzne. Bardzo funkcjonalne rozwiązania. Cieszę się że problem został rozwiązany.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 02.01.2015 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 mam zrobioną instalację elektryczną tak jak mówicie gniazdka idą na oddzielnych kablach jak i oświetlenie. Kabla nie szczędzono wykonawca położył ponad 600 m przewodów , a mówił że można by to zrobić w opcji "ekonomicznej" około 300 -400 m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesii 02.01.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Jaka powierzchnia domu i ile kondygnacji?U mnie w domach "pod klienta" wychodzi nawet pod 1km przewodów, a jak jest "pod dewelopera" to wiadomo znacznie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts