Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z prądem

Recommended Posts

Witam,

Przez ostatni tydzień mam mały problem z instalacją . Instalacja zrobiona w tym roku . Na początku wyskakiwał jeden bezpiecznik automatyczny " oświetlenie balkony " które jeszcze nie jest uruchomiony . Po czym w dniu dzisiejszym wyskoczył główny bezpiecznik w skrzynce przy liczniku i teraz oświetlenie balkonu jest już ok ale za to nie mam prądu w gniazdach w kotłowni.

Rozdzielnia składa się bezpiecznika różnicowego oraz z bezpieczników automatycznych . instalacja 3 fazowa

Wyskakiwał bezpiecznik "oświetlenie balkony" z jakiego powodu? Są zamontowane te lampy? Jeżeli tak to należało by wezwać elektryka co to robił żeby tam zajrzał bo prawdopodobnie wilgoć się tam dostała. Jeżeli nie masz większego pojęcia o elektryce to się nie bierz za to i wezwij fachowca.

Do kolegi powyżej

Nie zawsze jest tak, że jak prąd wywala to od razu wina leży po stronie elektryka. Jednak nazywanie badziewiem kogoś instalacji nie widząc jej jak jest wykonana jest nie na miejscu.

PS. Jeżeli problem zostanie rozwiązany napisz co takiego dolegało Twojej instalacji.

Pozdrawiam

W

Do kolegi powyżej

Nie zawsze jest tak, że jak prąd wywala to od razu wina leży po stronie elektryka. Jednak nazywanie badziewiem kogoś instalacji nie widząc jej jak jest wykonana jest nie na miejscu.

PS. Jeżeli problem zostanie rozwiązany napisz co takiego dolegało Twojej instalacji.

Pozdrawiam

A ja przypuszczam, że kolega wyżej nazwał rzeczy po imieniu - instalacja składa się z jednego "bezpiecznika RCD i bezpieczników automatycznych" pewnie ten RCD 4-ro torowy ?

A jak wyszły pomiary po wykonaniu instalacji ?

Oczywiście pytanie do założyciela wątku.

problemy zostały znalezione :)

Bezpiecznik z oświetleniem balkonu jak i gniazdko jest do niego podłączona choinka z tandetnymi chińskimi lampkami.

Co do kotłowni przy tych dużych mrozach miałem problem z uszczelkami przy samochodzie rozwinąłem przedłużacz do suszarki. Po grzaniu przedłużacz został zwinięty w 90 % i nie odłączony od gniazdka . część kabla leżała blisko pieca (czopucha ) i się przetopiła .

wszystkie usterki zostały usunięte dziękuję za rady .

I tylko przedłużacza żal.

Dobrym, acz rzadko praktykowanym rozwiązaniem jest zrobienie stałego gniazdka blisko miejsca parkingowego, jeśli często zostawia się poza garażem. Gniazdko takie może być połączone np z oświetleniem posesji, podjazdu. Drobne prace przy samochodzie: odkurzanie, podgrzanie czy lekkie naprawy stają się przyjemniejsze, jak nie trzeba ciągać przedłużaczy.

. Jednak nazywanie badziewiem kogoś instalacji nie widząc jej jak jest wykonana jest nie na miejscu.

Cieszę się, że problem rozwiązany.

Usprawiedliwię się z badziewia. Z opisu instalacji wynika, że po wyłączeniu głównego nadal mamy napięcie przynajmniej na jednym z obwodów (tutaj: na balkonie). No to co to za główny, który nie zdejmuje napięcia z całego budynku. I stąd mi się to badziewie pojawiło.

Jeśli kogoś uraziłem, przepraszam.

Nie pierwsze spotkałem się z tym "Panie prądu nie ma proszę przyjechać" i zawsze to są jakieś pierdoły które nikt by się nie spodziewał... ostatnio klient sobie pod zadaszeniem włączył na przedłużaczu lodówkę a że teraz wilgotno no to zaczęła różnicówka wywalać. Co do obwodów zewnętrznych nie polecam łączyć oświetlenia z gniazdami. Dajmy na to grill elektryczny czy nawet odkurzacz mają znaczny pobór i mogłoby to się źle skończyć. Nie ma co oszczędzać. Zazwyczaj na tarasie przy garażu i przy podbitce lub bezpośrednio w niej montuje się gniazda zewnętrzne. Bardzo funkcjonalne rozwiązania.

Cieszę się że problem został rozwiązany.

Pozdrawiam.