Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

jeżeli temat był już przerabiany to bardzo przepraszam za spamowanie, ale szukałem długo odnośnie mojego problemu z piecem na ekogroszek i żaden temat w pełni nie pasował.

Od 2 miesięcy jestem użytkownikiem pieca na ekogroszek: piec z pleszewa 10 kw (dom ok 120 m2 nieocieplony), sterownik Tango Negra (całość z 2008r).

Problem polega na prawidłowych ustawieniach parametrów.

Obecne ustawienia: czas podawania 10 s., czas pauzy 45 sek, dmuchawa 3 (max moc dmuchawy to 12), w podtrzymaniu co 10 min następuje 1 podanie i załącza się wentylator na 20 sek.

Problem polega na tym, ze nie mogę dojść do prawidłowego ustawienia kopczyka. Piec dochodzi bardzo długo do żądanej temperatury (60 C) po czym osiąga ok 62 stopnie i w podtrzymaniu ok 20 min cały utworzony kopczyk się wypala, Następnie znowu długo w stanie pracy, gdyż w retorcie mam cały wypalony węgiel. Dojście do żądanej temperatury trwa ok 30 min, (zużycie ekogroszku przy mrozach -5, - 10C ok 30 kg).

Proszę o pomoc w doborze właściwych parametrów.

https://forum.murator.pl/topic/196496-zapadaj%C4%85cy-si%C4%99-kopczyk-na-retorcie/

30kg/dobę to około 6KW przy temperaturach jakie podajesz to normalne zużycie raczej dla nieocieplonego domu.

jak zapada się kopiec w podtrzymaniu to skróc przerwę i zamiast podawać w podtrzymaniu co 10 minut podaj co 5 lub wydłuż czas tego podania. przedmuch w podtrzymaniu bym wyłaczył bo nie ma potrzeby przy tak krótkich postojach dmuchać

https://forum.murator.pl/topic/196496-zapadaj%C4%85cy-si%C4%99-kopczyk-na-retorcie/#findComment-6688482