Jacek Bednarz 30.12.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Witam.Mam pytanie do was drodzy koledzy. Otóż w salonie mam obecnie centralne podwójne światło, chciałbym rozbić żyły elektryczne na dwie i wykonać oświetlenie centralne na środku sufitu oraz podłączyć nisko wiszące oświetlenie nad stołem dla gości. Fizycznie wiem jak to zrobić jednak całe połączenie będzie na strychu, który stanowi idealne miejsce dla zwarć i przegrzanych kabli. Chciałbym to zrobić najbezpieczniej jak się da ale jednak we własnym zakresie, ponieważ praca ta nie jest skomplikowana. Sufit mam gipsowo-kartonowy, a na nim jest wełna, przewody poprowadzone są wewnątrz jakby peszla. Jakich materiałów użyć oraz na co zwrócić uwagę aby zachować maksimum bezpieczeństwa PP? (W czymś schować połączenia kabli?Jak łączyć przewody? (Wago?)Na co zwrócić uwagę oraz o czym pamiętać przy tego rodzaju pracach. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Jacek Bednarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 30.12.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Chciałbym to zrobić najbezpieczniej jak się da ale jednak we własnym zakresie, ponieważ praca ta nie jest skomplikowana. Wycięcie wyrostka też nie jest skomplikowane. Widziałem na yotubie, spoko dałbym radę. Trudniej wyfiletować łososia. 1. zrobić najbezpieczniej jak się da:Wyłączyć napięcie zrobić najbezpieczniej jak się da ale jednak we własnym zakresie: nie da się 2. połączenia kabli : puszki hermetyczne 3. łączyć przewody: Wago 4. poprowadzić przewody wewnątrz jakby peszla. 5. zatrytytkować, żeby nie dało się wyrwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts