fotohobby 07.01.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Skąd tyle złości? Dlaczego nie napisze Pan polecał najnowsze i najlepsze lub tańsze a przyzwoite. Ja nie jestem przedstawicielem handlowym jakiegoś producenta. Najwyrazniej jednak na tyle w Panu checi zysku, że będzie pana wciskal klientowi urządzenie gorsze, mimo iż u konkurencji klient w tej samej cenie może nabyć urządzenie lepsze. Przypominam - glównym Pana zarzutem pod kierunkiem Kinetica bylo to, że nie nadaja sie na polskie warunki klimatyczne, po czym sugeruje Pan optimala, ktory w tych warunkach działa jeszcze gorzej Nie kupi Pan kinetica 400m3/h z panelem w domu nie na centrali za 4000zł jak optimala. Ale po co mi 400m3/h dla trzech osob ? Po co mi centrala, ktora jedt glosniejsza, pobiera wiecej pradu i jak dobrze pamiętam ma gorszy wymiennik ? Trzeba sluchac, jakie potrzeby ma klient, a nie wciskać mu to, co sie akurat ma na stanie. A do rozmrażania najlepsza kest grzałka modulowana temperaturą lub czujnikiem lodu. Tu sie zgadzam i to eliminuje glówną wadę Kinetica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.01.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Najwyrazniej jednak na tyle w Panu checi zysku, że będzie pana wciskal klientowi urządzenie gorsze, mimo iż u konkurencji klient w tej samej cenie może nabyć urządzenie lepsze. Przypominam - glównym Pana zarzutem pod kierunkiem Kinetica bylo to, że nie nadaja sie na polskie warunki klimatyczne, po czym sugeruje Pan optimala, ktory w tych warunkach działa jeszcze gorzej Chyba Pan nie doczytał. Proponowałem ONYX jak airpacków jeszcze nie było!!! Czyli najlepszą wtedy wg mnie centralę. Zaś Opimal jest sporo tańszy od porównywalnego Kinetica Plus 400m3/h z panelem "na przewodzie" i nie wyłącza się przy mrozach. Dalej, piszący wspomina, że zasięgał u mnie opinii a kupił gdzie indziej . Dlaczego więc Pan wszystko odwrotnie interprtuje? Ale po co mi 400m3/h dla trzech osob ? Po co mi centrala, ktora jedt glosniejsza, pobiera wiecej pradu i jak dobrze pamiętam ma gorszy wymiennik ? Trzeba sluchac, jakie potrzeby ma klient, a nie wciskać mu to, co sie akurat ma na stanie. Jak Pan chce porównywać małego kinetica to z luną a nie z optimalem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmiecik 07.01.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Przy GWC jeszcze nie zanotowałem ujemnych temperatur przed reku . Nawet przy -18-20C. Zgadza się. GWC to bardzo dobre rozwiązanie dla wentylacji w okresie zimowym. Latem też ma swoje zalety. Dzisiaj przy minus 9 na dworze, na nawiewie wentylacji było +7 (na plusie). http://www.wymiennikgruntowy.pl/seo/wykres-gwc-2014-01-07.jpg Tak podają w GWC Provent-Geo: http://www.wymiennikgruntowy.pl/skutecznosc-pomiary,pl,0.html Jest też archiwum pomiarów temperatur z poprzednich lat, można sobie sprawdzić. Pro-Vent łączy oczywiście to rozwiązanie ze swoimi urządzeniami. Przykładowo rekuperatory Mistral Pro400EC mają grzałkę 1200W. Załączaną co 80-100 minut na jakieś 10-20 minut. Plus rozmrażanie recyrkulacyjne i zmniejszony bieg wentylatorów. Całość nie wychodzi źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.01.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Zaś Opimal jest sporo tańszy od porównywalnego Kinetica Plus 400m3/h z panelem "na przewodzie" i nie wyłącza się przy mrozach. Dalej, piszący wspomina, że zasięgał u mnie opinii a kupił gdzie indziej . Dlaczego więc Pan wszystko odwrotnie interprtuje? Co Ty znowu mącisz ? Co mnie obchodzi porównanie cenowe Optimala z Kineticem 400 ? Ja NIE POTRZEBUJĘ 400 m3/h, to Ty mi to chciales sprzedać, jako opcję tańszą, mimo iż jest to dla moich potrzeb rekuperator gorszy od Kinetic 250 Piszesz,cże Optimal sie nie wyłacza przy mrozie ? Powyżej mozna doczytać, jak dziala. Tydzień temu było -13 stopniai Kinetic działal (oczywiscie z przerwami nadmuchu na rozmrożenie, ale się nie wyłączył) Jak Pan chce porównywać małego kinetica to z luną a nie z optimalem! Ha, ha, dzieki za dobry dowcip ma początku dnia Rekuperator z RS160, ze sprawnościa 92%, wentylatorami EC chce porównywać do Luny. To poddaje w wątpliwość sens jakiejkolwiek rozmowy z Tobą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.01.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Ja NIE POTRZEBUJĘ 400 m3/h, to Ty mi to chciales sprzedać, jako opcję tańszą, mimo iż jest to dla moich potrzeb rekuperator gorszy od Kinetic 250 Ja proponuję zawsze centralę najlepszą jaka jest produkowana i jaka do danego domu pasuje. Natomiast tańsze wersje nie wynikają z mojej chęci a z możliwości kupującego i wtedy doradzam najsensowniejsze wyjście za daną kasę. Co do porównań central... Nigdzie nie napisałem, że luna jest lepsza od kinetica - napisałem, że porównywać cenowo można centrale o podobnych parametrach np. 400-tkę z 400-tką a 200-tkę z 200-tką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 07.01.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 mam podlicznik do WM - ale u mnie jest GGWC - wiec nie wiem czy kiedykoleik grzalka sie wlaczyla - hmm czy ja wogole mam grzalke ... chyba nie janki chyba przekaszaja prace wentylatorow i dzieki wywalanemu powierzu ocieplaja wymiennik a w tym czasie zmniejszaja nawiwe zimnego powietrza z zewnatrz A mierzyłeś ile zjada pompa obiegowa GGWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.01.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 A mierzyłeś ile zjada pompa obiegowa GGWC? Podejrzewam, że więcej niż pompka pobierają wentylatory, by pokonać opór nagrzewnicy. W sumie to może być 40-50W! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.01.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Ja proponuję zawsze centralę najlepszą jaka jest produkowana i jaka do danego domu pasuje. Natomiast tańsze wersje nie wynikają z mojej chęci a z możliwości kupującego i wtedy doradzam najsensowniejsze wyjście za daną kasę. . No więc w moim przypadku, kiedy zdecydowałem, że Onyx jest poza moim budżetem tym najsensowniejszym wyjściem był Kinetic, a o Dospelu nawet nie powinieneś wspominać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.01.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 No więc w moim przypadku, kiedy zdecydowałem, że Onyx jest poza moim budżetem tym najsensowniejszym wyjściem był Kinetic, a o Dospelu nawet nie powinieneś wspominać. To dlaczego wycofałem się ze sprzedaży kinetic a nie Dospela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.01.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Pewnie dlatego, że Dospel jest tańszy (patrzac na rekuperatory 400m3/h). A z droższych miełeś wtedy Onyxa 400. Teraz ThesleA Vent Axia pdniosła zresztą ostatnio ceny. Jeszcze raz powtarzam, przy powierzchni 106m2 i trzech osobach nawet nie broń tezy, że Optimal 400 jest lepszym wyborem niż Kinetic 250.A to podczas naszej rozmowy próbowałeś robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.01.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Przy powierzchni 100m2kinetic jest bez dwóch zdań lepszym wyborem niż dospel ja mam 160 m2 i przeważnie chodzi mi na 10 do 20 procent i przy tych dziesięciu dmucha z nawiewów i to całkiem nieżle a zdecydowałem się na dospela dlatego że szykałem z króccami fi 200 ponieważ większośc instalacji miałem wykonanej 4 lata temu na przewodach fi 125 według projektu pewnej firmy z częstochowy która obecnie juz wogóle nie robi na takich średnicach i trzeba było się już do tego dostosowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.01.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Przy powierzchni 100m2kinetic jest bez dwóch zdań lepszym wyborem niż dospel ja mam 160 m2 i przeważnie chodzi mi na 10 do 20 procent i przy tych dziesięciu dmucha z nawiewów i to całkiem nieżle a zdecydowałem się na dospela dlatego że szykałem z króccami fi 200 ponieważ większośc instalacji miałem wykonanej 4 lata temu na przewodach fi 125 według projektu pewnej firmy z częstochowy która obecnie juz wogóle nie robi na takich średnicach i trzeba było się już do tego dostosowac. I będzie pan bardziej zadowolony niż z kinetica plus 400m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.01.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 I będzie pan bardziej zadowolony niż z kinetica plus 400m3/h No jestem zadowolony bo za dospela dałem 3,5k a za kinetica musiałbym dac ponad 6k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.01.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Podejrzewam, że więcej niż pompka pobierają wentylatory, by pokonać opór nagrzewnicy. W sumie to może być 40-50W! U mnie pompka GGWC ustawiona na 35 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.01.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 U mnie pompka GGWC ustawiona na 35 W. Grzałka pobiera w sezonie do 40kWh tylko w sezonie 1995-6 było 115 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.01.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 No jestem zadowolony bo za dospela dałem 3,5k a za kinetica musiałbym dac ponad 6k To wymienniki z kliszy... też się bardzo dobrze sprawują. Przy centralnym te parę procent sprawności nie jest warte 500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.01.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Jaka moc grzałki ? Bo zakładając tylko 2 tygodnie mrozów w sezonie grzewczym ( 24 * 14 = 336 h pracy ) to jej moc wynosi ok. 120 W ( przy podanym 40KWh zużyciu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.01.2015 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Jaka moc grzałki ? Bo zakładając tylko 2 tygodnie mrozów w sezonie grzewczym ( 24 * 14 = 336 h pracy ) to jej moc wynosi ok. 120 W ( przy podanym 40KWh zużyciu ). Mróz to nie wszystko. Musi być spory mróz i woda. najrozsądniejsze rozwiązania to sterowanie grzałki czujnikiem lodu, lub grzałka o zmiennej mocy zaczynająca minimalnie grzać od -4 st. dla wymiennika RS150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.01.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Mróz to nie wszystko. Musi być spory mróz i woda. najrozsądniejsze rozwiązania to sterowanie grzałki czujnikiem lodu, lub grzałka o zmiennej mocy zaczynająca minimalnie grzać od -4 st. dla wymiennika RS150 A może Pan odpowiedzieć na pytanie jaka moc grzałki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.01.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Podlicznik był podpięty to flexit VG 400 950W sterowane czujnikiem lodu z wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts