adder 30.12.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Witam, od dłuższego czasu przymierzam się do remontu mieszkania, ze względów finansowych będzie to robione etapami. Jako pierwszy pod nóż idzie "mały" pokój. Mieszkanie znajduje się w 20-letnim bloku, ma ok 42 m2, składa się z dwóch pokoi, kuchni oraz łazienki. Okna wschód (duży pokój) i zachód (mały pokój i kuchnia). Przez prawie dwa lata mieszkanie stało puste, wcześniej mieszkali w nim moi rodzice i ja. Mały pokój z powyższego rzutu chciałabym zamienić na sypialnię, jednak jego wielkość (niecałe 9 m2) mocno ogranicza. Za ścianą pokoju znajduje się kuchnia, ścinę można byłoby zlikwidować i stworzyć salon z aneksem kuchennym, a drugi pokój przeznaczyć na sypialnię i biuro, jednak nie chciałabym tego robić (potrzebuję normalnej kuchni, dużo gotuję w domu, często coś piekę). Pokój ma wymiary ok 3,5 m na 2,5 m, pod oknem znajduje się dosyć mocno wysunięty parapet. W sypialni chciałabym zmieścić biurko, szafę oraz - co oczywiste - łóżko o szerokości 140 cm. W załączniku dołączyłam rzut pokoju oraz wymyślone przeze mnie rozstawienie mebli. W kącie między łóżkiem, a parapetem umieściłabym słupek na książki, segregatory itp. Drodzy forumowicze, proszę o podpowiedź - czy takie rozmieszczenie mebli ma sens? Może da się wymyślić coś innego? Czy pokój nie będzie się wydawał ciasny i zagracony? Czy lepiej zostawić biurko w takich wymiarach jak na załączonych zdjęciach, czy można poszukać trochę dłuższe? Czy odległość między ścianą, a łóżkiem nie jest zbyt mała? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 30.12.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Proponuję wrzucić plan całego mieszkania z wymiarami- myślę, że wówczas będzie Ci łatwiej coś doradzić.Trochę małe te odległości. Czy zmiana wymiarów parapetu wchodzi w grę? Kup sobie żółta taśmę przylepną wąską, zaznacz nimi kontury mebli i powyklejaj na podłodze w pustym pokoju. Wtedy będzie Ci łatwiej podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 30.12.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Mieliśmy w poprzednim mieszkaniu bardzo podobną sypialnię - zamiast biurka-łóżeczko (gabarytowo takie samo).Dałabym u Ciebie po wejściu do pokoju:1. po lewej obie szafy (zakładam, że są wysokie)2. po prawej biurko dalej stoliczek nocny (szeroki na 60-65 powinien wejść) i dalej łóżko obrócone o 180st względem rysunku. jeśli biurko nie wejdzie na głębokość po prawej stronie - to całość zamienić stronami. Moim zdaniem to przejście na 35cm przy oknie jest za wąskie - poza tym jak chcesz otwierać tą szafę przy oknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adder 30.12.2014 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Dziękuję za odpowiedzi, Sylw. - jutro wrzucę plan całego mieszkania. Właśnie boję się tego, że będzie mało miejsca, jednak zależy mi mocno na wydzieleniu sypialni od razu z "biurem" - w tym drugim pomieszczeniu pracuje mi się strasznie źle. Zmiana parapetu nie wchodzi w rachubę, jest to parapet z lastryko, nie zmieniony w trakcie wymiany okien na węższy z trochę błahego powodu - trzymam na nim kwiaty. Wizualizację mebli w pokoju mogę sobie jedynie wyobrazić, ponieważ aktualnie znajdują się w nim meble i każda ściana, kąt są zastawione, więc nie mam możliwości nic wykleić na podłodze. ana289 - po prawej stronie ściana ma szerokość ok 55 cm, a chciałabym wstawić biurko o szerokości 60 cm (ze względu na wygodę w trakcie pracy węższe raczej odpada), więc ustawienie szafy i biurka w tych miejscach musi raczej pozostać. W sumie nie pomyślałam o ustawieniu łóżka obróconego o 180st, na pewno o tym pomyślę. Ta druga wąska szafa, to raczej wysoka półka, bez drzwiczek - obecnie mam coś podobnego w tym miejscu i nie ma problemu ze zdejmowaniem z niej rzeczy. Wstawiłam ją tam na plan, żeby zapełnić ten kąt (choć na pewno druga "szafa" by się przydała, ze względu na książki, segregatory itp). Te 35cm przejście jest chyba tylko po to aby rozprostować kości i aby nie zakrywać grzejnika Domyślam się, że będzie problem aby tam stanąć, choć jestem drobna i na to abym przeszła akurat wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 30.12.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Te 35 cm może okazać się trudne w odkurzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 30.12.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 adder, napisałam, że gdyby biurko nie weszło po prawej stronie to zrobiłabym lustrzane odbicie, czyli na lewo biurko, stolik nocny i łóżko dosunięte do okna, a po prawej obie szafy (możesz wtedy pomyśleć o większej, może też zamykanej) Jeśli nie chcesz dosuwać do okna, rozumiem, np z powodu grzejnika, to rzeczywiście chyba dużego pola manewru nie masz i to co narysowałaś jest ok. Moja mama w swojej sypialni ma tak odstawione łóżko (około 40cm) i da się oczywiście odkurzyć, ale wygodne to nie jest, no i trzeba o tym kawałku podłogi pamiętać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adder 30.12.2014 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Sylw. - poniżej plan mieszkania, zdaję sobie sprawę, że te 30 cm to prawie nic i dostęp w ten kąt i do okna będzie ograniczony... ana289 - Twoja propozycja wydaje się być rozsądna, gdyby nie ten grzejnik... Żeby mieszkanie było ciepłe i nie było konieczności jego odkręcania, to pewnie bym tak zrobiła. Będę musiała zastanowić się, czy lepiej zrobić sypialnię z łóżkiem czy jednak zainwestować w dobrą wersalkę. Dziękuję za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 30.12.2014 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Pamiętam w tamtym mieszkaniu, też był grzejnik pod oknem. I ja tam spałam - zawsze tyłkiem na grzejniku - ach cudownie:) ale ja zmarzlak jestem:)Pochwal się jak już urządzisz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts