Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obudowa ciepła - czy i jaka będzie sensowna?

Cerbin

Recommended Posts

Dzień dobry

Jestem posiadaczem kominka Unico Hermes

http://kominki.owo.pl/31-unico-hermes-3.html

który gdy go kupowałem został polecony jako dobry wybór cena/jakość do ciepłej zabudowy.

Taką właśnie od początku chcieliśmy mieć, ale gdy wreszcie uskładaliśmy kupkę pieniądza na nią okazuje się, że nie do końca wiemy co budować... Bo tego co chcieliśmy nie zrobimy na tym wkładzie...

Kominek ma służyć jako poboczne źródło ciepła na parterze, w tygodniu w godzinach 18-22/24, w weekendy może i cały dzień. A może nie...

Chałupa ma podłogówkę po całości, ręcznie wyłączać jej na parterze na czas grzania ani się nie będzie specjalnie opłacało ani chciało. Ale na pewno taka nadwyżka ciepła plus trochę z aku pozwoliłaby troszkę zmniejszyć zużycie gazu. Troszkę, cudów nie ma.

Głównie chodzi jednak o uzyskanie dodatkowego ciepła po powrocie żony z pracy;).

I to ciepło przez promieniowanie oddawane jest dla nas absolutnie najsympatyczniejsze w odbiorze.

Pytanie jak połączyć te wymagania z ekonomicznością i sensownością wykonania ?

Rozmawiałem z paroma firmami i jedynie słusznej drogi niestety nikt nie wskazał... Podpowiedziano kilka, może pomożecie wybrać optymalną.

Początkowo myślałem o wymienniku. No ale on raz, że musi mieć czas by się nagrzać a dwa nie wiem jak z czyszczeniem. Realnie zakładam, że nie będę palił drewnem wyschniętym na wiór. Obecne sezonuje się 2 lata, jest suche ale i tak zostawia nalotu chyba na tyle, że zapaskudzi wymiennik. A kolejna porcja będzie miała już tylko 1.5 roku sezonowania, jeszcze gorzej...

Wymiennik pewnie pozwoliłby oddawać dłużej ciepło, ale jeśli jego koszt to koło 4k, koszt ogrzewania na sezon 2.5k (poprzedni rok, gaz + drewno), oddawałby ciepło w naszej obecności 2-3h po paleniu, bo później jesteśmy na piętrze a tak średnio 4 dni w tygodniu palimy... Wygląda, że byłby zbędnym wydatkiem. No bo żeby palenie 18-21 pozwoliło nagromadzić ciepło na parterze do 7-8 to już trzeba by rozwiązania bardziej skomplikowane i droższe jak sądzę...

Z kolei usłyszałem też, że mój wydawałoby się fajny kominek jest cienki jak ... Wg fachowca (ów w sumie, bo nie jeden tak mówił) przy tej jakości wykonania spora część ciepła musi być od razu oddana kratkami i na klasyczną wysoką akumulację nie ma co liczyć.

Stąd też sugerowano odpuścić wymiennik, zrobić zabudowę np. z płyt CMA, będzie ciepło w czasie palenia od kratek, po paleniu namiastka aku też będzie. Ale margod gdzieś pisał, że płyta 3cm wystygnie po 2h i szkoda się w takie rozwiązanie pchać. Choć akurat przy naszym paleniu 2h jest ok...

I tak też mówił ktoś kominkowy - robić z krzemianowych i nie nastawiać się na aku bo z tym kominkiem będzie tak niska, że efektu nikt nie zauważy.

Ale proponowano też włączyć w układ krążki aku. Albo jak pisze Kominki Piotr Batura - wsadzić w zabudowę najzwyklejsze szamotki albo licówki

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186576-Kominek-obudowa-z-ceg%C5%82y-szamotowej-konsultacja-i-pytania&p=4921701&viewfull=1#post4921701

Z kolei eniu pisze "komin systemowy nie nadaję się do odprowadzenia dymu z urządzeń typu kominek / koza, bez wymiennika ciepła", czyli jak rozumiem (?) wskazane jest jednak obniżenie temperatury spalin np krążkami, radiatorem albo wymiennikiem zarówno dla dobra portfela jak i komina...

Albo wsadzić kominek w coś takiego?

http://www.kominkikaflowe.eu/images/stories/2-paleniska-szamotowe/palenisko%20akumulacyjne%20z%20nasada%2002%20l.jpg

Rozumowanie laika podpowiada, że sensowne rozwiązanie to CMA + wypełnienie cegłą szamotową

A co podpowiedzą fachowcy? Tak czy tak robota będzie dla firmy nie DIY ale nie zaszkodzi zapoznać się z opiniami paru osób...

(Dodam, że powietrze doprowadzone fi100 z zewnątrz, pod kominkiem brak styro, sama wylewka, komin systemowy)

A pożądany wygląd jest taki jak tu

Jaki samochód kupiłeś, takim pojedziesz. Gazu do dechy bym nie wciskał, bo karoseria faktycznie do formuły nie stworzona...Ale, podsumowując niezłe przygotowanie jakiemu się oddałeś - wymiennik jakiś koniecznie. Może Bohuszowy- będzie kompatybilne pod każdym względem... Jakeś zaczął, tak kontynuuj.

Z drewnem nie kombinuj. Bardziej drogim brykietem opłaca się palić, niż za konsekwencje palenia mokrym drewnem cierpieć. Brykiet też ma Bohusz!:D Gdzieś tam pisał nawet, że to taniej od drewna. Łże jak pies, ale brykiet ma dobry....

Takie inne przykłady Hermes 3

Więcej informacji o sensownych rozwiązaniach, bez zbędnych filozofii: 602259809 po 06-01-2015

Duże "sensowne" wrażenie na mnie robi taśma aluminiowa na rurach dymowych :cool:

Bohusz schowaj te zdjęcia (przynajmniej jedno), bo amatorszczyzną trącą.

Edytowane przez eniu

Duże "sensowne" wrażenie na mnie robi taśma aluminiowa na rurach dymowych :cool:

Bohusz schowaj te zdjęcia (przynajmniej jedno), bo amatorszczyzną trącą.

Absolutnie nie schowam, tej fotki z taśmą aluminiową. Mądry będzie wiedział po co ona tam sobie jest, a mądry inaczej będzie szukał błędu technicznego. Szczególnie do zdjęcia zamieszczonego na forum, bo tutaj (a niech to - podpowiem) istotnny jest kierunek naklejania o potem późniejszego wygładzania taśmy.

Januszku to nie jest wynalazek, bez polotu i filozofii. To tylko realizacje według projektów klientów i ich budżetów przeznaczonych na kominek.

Spokojnej nocy Sylwestrowej

Edytowane przez bohusz

Drewnem palę takim, jakie mam, a mam takie, jakie dostaję - darmo po parę m3 rocznie. Niby świeżynka, ale na oko ma ze 2-3 miesiące różnicy nad tym co kupują sąsiedzi jako podsuszone... Dwa sezony w drewutni i lekkie jak piórko a szybę w sumie starczy przetrzeć 2 razy w tygodniu.

Brykiet przerabiałem z ciekawości, spoko w sumie jest, może faktycznie następny sezon przejadę nim a drewnu dam schnąć dłużej. Pomyślę.

Wiem, że wymienniki mają rewizje do czyszczenia, więc to wielki jakiś problem może nie jest, pytanie tylko czy gra będzie warta świeczki, skoro z wkładu i tak większość ciepła musi (?) wyjść od razu kratkami.

Czy kontynuować współpracę z Bohuszem też ciężko powiedzieć, na wycenę od niego to tak ze 3 miechy już czekam. Na taśmach alu się nie znam, ale też taką dostałem przy montażu. Wzięła i się odkleiła.

No nic, może po przerwie świąteczno-noworocznej ktoś jeszcze rzuci okiem do tematu.

Witam, również planuję zrobić ciepłą zabudowę kominka dlatego mam parę pytań.

Zgodnie z planem na załączonym zdjęciu chce przygotować wnękę - wymurować z porothermu 11,5cm dwie ścianki a środek wyłożyć płytami szamotowymi o grubości 3cm. Planowany kominek to UNICO DRAGON 8.

Pytania:

- czy ścianka z porothermu nie zepsuje zamierzonego efektu ciepłej obudowy,

- do jakiej temperatury może się nagrzać taka obudowa, na jednej ze ścian będą włączniki świateł a z tyłu kominka będzie lodówka,

- jakie efekty (poza ochroną komina) mogą dać użycie nadstawek akumulacyjnych np. o masie 150kg,

kominek.jpg

Z porothermu stawiałem działówki to przynajmniej wiem że będzie stało, oczywiście front byłby zabudowany samą płytą szamotową 3cm.

Można by się pokusić o wykonanie wszystkich 3 boków z płyty szamotowej tylko jak w to wkomponować włączniki elektryczne.

Ile wtedy taka obudowa będzie miała stopni i przez jaki czas będzie oddawać ciepło w przypadku spalenia np. dwóch wsadów po 4 kg czy ogólnie palenia ok. 2h.

Sama obudowa 3 cm "trzyma" 2 godziny po zgaśnięciu ognia. Obudowa musi współpracować z masą kumulacyjną, ale nie 150 kg...Masa kumulacyjna musi być grzana dymem z wkładu. Wtedy to ma sens. Inaczej kup sobie żeliwiaka i pal tak jak Skandynawowie.