Adam626 11.02.2015 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 rurki wskazane na zdjeciu powinny byc ciepłe. Wszystkie na górze powinny mieć tą samą temperaturę, a te na dole będą zawsze chłodniejsze od górnych i między sobą mogą ieć różną temperaturę. Jeśli którąś z rurek na górze jest zimna to znaczy ze w tym obwodzie nie ma przepływu czyli obwód nie grzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aitec 17.02.2015 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Witajcie Panowie No to powiem wam że dobiliście mnie na maksa co ja teraz mam zrobić byli już ludzie z dwóch firm i wszyscy powtarzają że wszystko jest w porządku. Dziś byli "fachowcy" co zakładali - od nowa podłączyli listwę i odpowietrzyli mi wszystkie obiegi na podłogówkach. Co do kaloryferów to są podłączone bezpośrednio pod kocioł i zasilane prosto z niego. Co do podłogówki cały wkład ze zdjęcia został niezmieniony w szafce. Już ręce mi opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aitec 17.02.2015 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Aha i jeszcze jedno pytanko ile czasu wg was powinno podłogówce zając podniesienie temperatury w pomieszczeniu około 6 m2 ( dokładnie łazienki ) o 0.5 stopnia max 1 stopień ?? Bo ja już grzeje 5.5 godziny i nic się nie dźwiga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 17.02.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) Spokojnie - dramatu nie ma. Twój rozdzielacz, choć nie idealny, nadaje się do kotła kondensacyjnego przy układzie mieszanym podłogówka/ grzejniki (to produkt TECE - poczytaj na ich stronie o regulacji - bardzo ważna sprawa!). Przy prawidłowym ustawieniu cyfry na głowicy termostatycznej odpowiadają (mniej -więcej) temperaturze zasilania obiegów podłogówki. Odpowietrzniki znajdują się na górnej i dolnej belce z prawej strony (góra - obok głowicy termostatycznej; dół obok zaworu odcinającego). Kolejna sprawa to ustawienie przepływów poszczególnych obiegów na rotametrach (szklane zaworki na górnej belce) - zdjęcie jest mało ostre, ale np pierwszy obieg z prawej ma minimalny przepływ (czerwony grzybek u samej góry) więc będzie grzał słabiej (chyba, że takie ustawienie wynika z projektu). Głowicę masz ustawioną na 5, więc temp zasilania bliska max, natomiast zdławienie przepływu i tak obniży temp danego obiegu-możesz grzać i 15 godzin bez efektu, temp "rurek" w tym przypadku też będzie niska. Kolejny punkt to ustawienie właściwych obrotów pompy. Ja mam ten sam rozdzielacz i kocioł - bez dodatków elektronicznych i działa bez problemu. Możesz przedzwonić do producenta - doradzą w razie problemów z ustawieniem rozdzielacza, tak przynajmniej informują na stronie. Oczywiście ważne jest też, jak działa Twoje sterowanie elektroniczne (otwieranie/ zamykanie obiegów, czy i gdzie są czujniki itp) - na początek na Twoim miejscu regulowałbym rozdzielacz bez podłączenia sterowników. Edytowane 17 Lutego 2015 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aitec 18.02.2015 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 No witam chyba jednak jest tragedia podłoga grzeje 13 -14 godzin i ani stopnia w górę nie mówiąc już aby podnieść o 2 stopnie . Panowie mam jeszcze pytanko gdy sterowniki są wyłączone na kapilarach na górnej listwie mam cały czas przepływ 2l/m i piec dogrzewa mimo wyłączonych wszystkich odbiorników kaloryferów i podłogówki czy to normalne ze na kotle grzeje na ogrzewanie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts