Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana ogrzewania z gazowego na węglowe

aitec

Recommended Posts

rurki wskazane na zdjeciu powinny byc ciepłe. Wszystkie na górze powinny mieć tą samą temperaturę, a te na dole będą zawsze chłodniejsze od górnych i między sobą mogą ieć różną temperaturę. Jeśli którąś z rurek na górze jest zimna to znaczy ze w tym obwodzie nie ma przepływu czyli obwód nie grzeje

Witajcie Panowie

No to powiem wam że dobiliście mnie na maksa :( co ja teraz mam zrobić byli już ludzie z dwóch firm i wszyscy powtarzają że wszystko jest w porządku. Dziś byli "fachowcy" co zakładali - od nowa podłączyli listwę i odpowietrzyli mi wszystkie obiegi na podłogówkach. Co do kaloryferów to są podłączone bezpośrednio pod kocioł i zasilane prosto z niego. Co do podłogówki cały wkład ze zdjęcia został niezmieniony w szafce. Już ręce mi opadają.

Spokojnie - dramatu nie ma. Twój rozdzielacz, choć nie idealny, nadaje się do kotła kondensacyjnego przy układzie mieszanym podłogówka/ grzejniki (to produkt TECE - poczytaj na ich stronie o regulacji - bardzo ważna sprawa!). Przy prawidłowym ustawieniu cyfry na głowicy termostatycznej odpowiadają (mniej -więcej) temperaturze zasilania obiegów podłogówki. Odpowietrzniki znajdują się na górnej i dolnej belce z prawej strony (góra - obok głowicy termostatycznej; dół obok zaworu odcinającego). Kolejna sprawa to ustawienie przepływów poszczególnych obiegów na rotametrach (szklane zaworki na górnej belce) - zdjęcie jest mało ostre, ale np pierwszy obieg z prawej ma minimalny przepływ (czerwony grzybek u samej góry) więc będzie grzał słabiej (chyba, że takie ustawienie wynika z projektu). Głowicę masz ustawioną na 5, więc temp zasilania bliska max, natomiast zdławienie przepływu i tak obniży temp danego obiegu-możesz grzać i 15 godzin bez efektu, temp "rurek" w tym przypadku też będzie niska. Kolejny punkt to ustawienie właściwych obrotów pompy.

Ja mam ten sam rozdzielacz i kocioł - bez dodatków elektronicznych i działa bez problemu.

Możesz przedzwonić do producenta - doradzą w razie problemów z ustawieniem rozdzielacza, tak przynajmniej informują na stronie.

Oczywiście ważne jest też, jak działa Twoje sterowanie elektroniczne (otwieranie/ zamykanie obiegów, czy i gdzie są czujniki itp) - na początek na Twoim miejscu regulowałbym rozdzielacz bez podłączenia sterowników.

Edytowane przez przemo1

No witam chyba jednak jest tragedia podłoga grzeje 13 -14 godzin i ani stopnia w górę nie mówiąc już aby podnieść o 2 stopnie :(. Panowie mam jeszcze pytanko gdy sterowniki są wyłączone na kapilarach na górnej listwie mam cały czas przepływ 2l/m i piec dogrzewa mimo wyłączonych wszystkich odbiorników kaloryferów i podłogówki czy to normalne ze na kotle grzeje na ogrzewanie ????