tomek6401 30.12.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Witam. Może mi ktoś doradzić jak mam zwiększyć docisk tego zaczepu,ponieważ jedna strona w drzwiach balkonowych na tym zaczepie ma luz,muszę jakoś wyregulować, aby zwiększyć docisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 30.12.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224904-Konserwacja-i-naprawa-2-filmy-o-oknach-plastikowych-z-udzia%C5%82em-Starego-z-forum!!! Tu masz film jak to się robi. Śruby to mimośrody, gdzie w opcji najbliżej skrzydła = najmocniejszy docisk. Kilka obrazków poglądowych: https://www.google.pl/search?q=regulacja+docisku+okien&biw=1275&bih=697&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=-_GiVMyZAcHmUoeAhKAL&sqi=2&ved=0CB8QsAQ#tbm=isch&q=regulacja+okien+na+zim%C4%99&revid=925313221 szczególnie ten: Źródło: http://www.forplast.pl/images/instrukcjamaco/docisk1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 30.12.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Uwaga praktyka - nie przesadzajcie z tym zwiększaniem docisku jeśli nie ma takiej potrzeby, Zwiększenie docisku skraca realnie żywotność uszczelek. Często ewentualne przewiewu są efektem minimalnych (bądź duzych) "beczek" czy też złego spozycjonowania skrzydła w ościeznicy. SKrzydło powinno równo nachodzić na ościeznicę wtedy uszczelka dobrze przylega do całej powierzchni profila a nie tylko jego krawędziUszczelki nie są :"ciepłe" i ich ilość niewystarczająca by uzyskać taki sam opór cieplny jak profil czy szyba - zawsze są chłodniejsze od reszty, tym samym złudne jest sprawdzanie 'czy ciągnie" dłonią, świeczka i odchyłka płomienia w przypadku nieszczelności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 30.12.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Panowie to czytają pytanie czy tak sobie klepią w klawiatury.....? Człowiek dał zdjęcie docisku dowrębowego który może nie ma regulacji a jeśli ma to inaczej działającą a wy mu o mimośrodach . Jeśli jest regulacja to w tym elemencie na skrzydle, tego akurat docisku nie znam. A i tak najważniejsze jest poprawne wyparcie skrzydła o szybę w miejscu docisku, choć w balkonie nawet ono często nic nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.12.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Trochę przypomina to Roto, wiec jesli jest podobne w działaniu, to na skrzydle, w środku jest miejsce na klucz (najczesciej imbus 4mm) - wkręcając wysuwa się bardziej element na skrzydle, przez co mocniej wypiera. Ale jak juz wspomnieli koledzy - punktem wyjścia jest prostolinijność ram. Może być beczka na ościeżnicy (kwestia montażu) a może być "klepsydra" na skrzydle i wtedy skuteczną naprawą jest wyparcie ramy skrzydła o szybę (po odbiciu listewki trzeba tam włożyć/poprawić podkładki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 31.12.2014 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) dziękuje za odpisy ale ja mam inne zawiasy niż na tych linkach i filmie, to przed wpisem poczytałem i popatrzyłem na ten filmik, ale nic mi nie pomógł ponieważ mam całkiem inny zaczep, tak jak na zdjęciu pokazałem , z jednej strony mam tak jak filmik pokazuje, kulkowy zaczep, więc tam mam wszystko ok, ale z drugiej strony w ramie są stałe zaczepy metalowe przykręcone śrubkami i tu jest problem. Edytowane 31 Grudnia 2014 przez tomek6401 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.12.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 To może zrób zdjęcie tej strony na skrzydle, by było widać co tam jest bo z opisu ciężko zgadnąć. A z drugiej strony - jeśli nie pomogły porady wyżej to mam inną: poszukaj fachowca od serwisu okien. Na początek możesz zadzwonić do firmy która ci te okna montowała i przygotuj się na wydatek za regulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 31.12.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Nikt ważny dobrze gada ale mimo wszystko czasem opcja docisku skrzydła do ramy przydaje się. U mnie na przykład wiało spod okna a rama jakby nie było jest prosta, bo sprawdzałem. Dokręciłem mimośrody imbusem 4-ką i hula. Minus jeden, bo nie mam takiego krótkiego imbusa aby wejść pod skrzydło (muszę się zmobilizować i obciąć kawałek klucza). Jak już jest wątek o oknach to i ja się dopytam, bo olałem temat a mnie to zaczyna zastanawiać. Cały mechanizm lata mi w skrzydle od strony zawiasowej. Słychać jakby to w ogólne nie było przykręcone do czegoś wewnątrz ramy. Dodam, że okno jest 2 częściowe z ruchomym słupkiem w opcji (lewa część ze słupkiem) rozwierna / (prawa) rozwierno-uchylna. Wysokość okna jak pamiętam to 250cm bez dodatkowych poprzeczek. Help ktoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts