Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

regulacja zaczepu w drzwiach balkonowych

Recommended Posts

Uwaga praktyka - nie przesadzajcie z tym zwiększaniem docisku jeśli nie ma takiej potrzeby, Zwiększenie docisku skraca realnie żywotność uszczelek. Często ewentualne przewiewu są efektem minimalnych (bądź duzych) "beczek" czy też złego spozycjonowania skrzydła w ościeznicy. SKrzydło powinno równo nachodzić na ościeznicę wtedy uszczelka dobrze przylega do całej powierzchni profila a nie tylko jego krawędzi

Uszczelki nie są :"ciepłe" i ich ilość niewystarczająca by uzyskać taki sam opór cieplny jak profil czy szyba - zawsze są chłodniejsze od reszty, tym samym złudne jest sprawdzanie 'czy ciągnie" dłonią, świeczka i odchyłka płomienia w przypadku nieszczelności

Panowie to czytają pytanie czy tak sobie klepią w klawiatury.....? Człowiek dał zdjęcie docisku dowrębowego który może nie ma regulacji a jeśli ma to inaczej działającą a wy mu o mimośrodach :no:.

Jeśli jest regulacja to w tym elemencie na skrzydle, tego akurat docisku nie znam. A i tak najważniejsze jest poprawne wyparcie skrzydła o szybę w miejscu docisku, choć w balkonie nawet ono często nic nie daje.

Trochę przypomina to Roto, wiec jesli jest podobne w działaniu, to na skrzydle, w środku jest miejsce na klucz (najczesciej imbus 4mm) - wkręcając wysuwa się bardziej element na skrzydle, przez co mocniej wypiera.

Ale jak juz wspomnieli koledzy - punktem wyjścia jest prostolinijność ram. Może być beczka na ościeżnicy (kwestia montażu) a może być "klepsydra" na skrzydle i wtedy skuteczną naprawą jest wyparcie ramy skrzydła o szybę (po odbiciu listewki trzeba tam włożyć/poprawić podkładki).

dziękuje za odpisy ale ja mam inne zawiasy niż na tych linkach i filmie, to przed wpisem poczytałem i popatrzyłem na ten filmik, ale nic mi nie pomógł ponieważ mam całkiem inny zaczep, tak jak na zdjęciu pokazałem , z jednej strony mam tak jak filmik pokazuje, kulkowy zaczep, więc tam mam wszystko ok, ale z drugiej strony w ramie są stałe zaczepy metalowe przykręcone śrubkami i tu jest problem. Edytowane przez tomek6401

To może zrób zdjęcie tej strony na skrzydle, by było widać co tam jest bo z opisu ciężko zgadnąć.

A z drugiej strony - jeśli nie pomogły porady wyżej to mam inną:

poszukaj fachowca od serwisu okien. Na początek możesz zadzwonić do firmy która ci te okna montowała i przygotuj się na wydatek za regulację.

Nikt ważny dobrze gada ale mimo wszystko czasem opcja docisku skrzydła do ramy przydaje się. U mnie na przykład wiało spod okna a rama jakby nie było jest prosta, bo sprawdzałem. Dokręciłem mimośrody imbusem 4-ką i hula. Minus jeden, bo nie mam takiego krótkiego imbusa aby wejść pod skrzydło (muszę się zmobilizować i obciąć kawałek klucza).

Jak już jest wątek o oknach to i ja się dopytam, bo olałem temat a mnie to zaczyna zastanawiać. Cały mechanizm lata mi w skrzydle od strony zawiasowej. Słychać jakby to w ogólne nie było przykręcone do czegoś wewnątrz ramy.

Dodam, że okno jest 2 częściowe z ruchomym słupkiem w opcji (lewa część ze słupkiem) rozwierna / (prawa) rozwierno-uchylna. Wysokość okna jak pamiętam to 250cm bez dodatkowych poprzeczek. Help ktoś :)