Tomek1983kg 30.12.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 WitamJestem inwestorem budowy domku. W tym roku wykonaliśmy fundamenty - stan zero.Po pomiarach od granic działki okazało się ze fundamenty są przesunięte w stosunku do projektu zagospodarowania działki od ok. 25-30 cm w jedną stronę a dokładnie w głąb działki (odległość od sąsiada wynosi nie 6,75 metra tylko 7,0 m).Działka ma 3100 m2 więc odległości od granic działek sąsiednich są zachowane.Zaznacze ze to są grunty rolne (wieś).Czy zdaniem kolegów i koleżanek z forum są to zmiany istotne czy nie i czy grozi mi samowola budowlana?Pozostałe wymiary fundamentów się zgadzają - kwesta tylko przesunięcia w jedną stronę całego budynku o max 30 cm. Czy powinienem się obawiać samowoli budowlanej? Czy zna ktoś maksymalne wartości odsunięcia budynku względem projektu? Czy istnieje jakaś tolerancja?Wiem że przy sieciach dopuszczalne odchylenie od projektu na terenie wiejskim wynosi 0,5 m. Czy to samo tyczy się obiektów kubaturowych?Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiednich przepisów.Proszę o pomoc. Czy zgodnie z przepisami przesuniecie do 30 cm to zmiana istotna czy nie?Wiem ze architekt moze mi nanieść zmiane jako odstępstwo nieistotne ale jak do tego podejdzie później nadzór budowlany przy zgłoszeniu budynku do użytkowania.Przy okazji czy dobrze rozumiem przepisy ze przy tej mojej "samowoli budowlanej" kara wynosi wówczas 50000 zł? czyli tyle samo jakbym budował bez projektu? troche absurdalne ale w Polsce wszystko jest możliwe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts