Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum.

Od miesiąca jestem posiadaczem rekuperatora AirPack 400V polskiej firmy ThesslaGreen.

Chciałem przedstawić forumowiczom instalacje i prosić o sugestie co ewentualnie mogę usprawnić,ulepszyć....

Wybór padł ze względu na bardzo ciekawy sterownik dający podglad na wiele wartości co bardzo ułatwia kontrole i sterowanie.

DSC_2494 (Kopiowanie).jpg

Rekuperator daje tez kilka fajnych funkcj jak: rozpalanie kominka,podłączony pod alarm ustawia sie na funkcje pusty dom i chodzi z 20% mocą, otwarte okno,wietrzenie które mozna zaprogramowac ,okap i szereg różnych udogodnieni i ustawien jak czasy

Dodam,ze instalacje wykonywali w wiekszości fachowcy którzy rozkładali ki inne instalacje CO/CWU/Prąd

Kanały rozprowadzone sa systemem rozdzielaczy przewodami PE-Flex fi 75

Umozliwoło mi to poprowadzenie ich w posadzce pietra jak chodzi o parter 10 cm styropianu plus posadzka

kanały poprowadzone na parter sa w 15 cm wełnie miedzy sufitem podwieszanym a podłoga na strychu.

w sumie dach ocieplony od 15 do 40 cm wełny

Dom ok 240 m

wentylowane( bez garażu i kotłowni) 160-180 m2

nawiew x8

wywiew x5

Rekuperator znajduje sie na poddaszu ocieplony 15 cm wełny

Starałem tak go umiescic by przewody nawiewu i wywiewu (Przewód termoflex fi200 były jak najkrótsze

DSC_2506 (Kopiowanie).jpg

Doprowadzenie kanałów czerpni i wyrzutni rura Termoflex fi200ok 3m- niestety okazało sie ze ta izolacja była za mała docieplona.

Przy temp na zewnątrz ok 10 C nawiew do pomieszczen był ok17

Doizolowanie polegało ze kanały czerpni,nawiewu i wywiewu włozyłem w jeszcze większa srednice przewodu termo flex fi 315 (2.5 cm wełny) idealnie spasowały sie

Centrala ma króćce 160, zastosowałem red 160/200 co pozwoliło mi dobrze uszczelnic połączenia i dodatkowo zyskałem miejsce i kołnierz do zasnięcia przewodów

Efekt jest na tyle zadowalajacy ze musiałem to tu opisac bo mozliwe ze komuś sie przyda i zyska sporo czasu

temp na zew nadal w okolicach 10 C a temp nawiewy w pomieszczeniach wzrosła nawet do 21 ( w pomieszczeniu 22,5)

Przedstawiam kilka zdjęc pokazujących osiagi systemy, temeratura w domu troche podniesiona ze wzgledu na chorobe dziecka normalnie jest ok 21,5

Pomiary robione w ciągu 2h

Temperatura w domu 22,9C

DSC_2496 (Kopiowanie).jpg

Temperatura wyciągu kuchnia 23,3C

DSC_2498 (Kopiowanie).JPG

Temperatura nawiew piętro, najdalej oddalony punkt 18,2C

DSC_2500 (Kopiowanie).jpg

Temperatura nawiewu piętro najblizszy punkt 19,0C

Temperatura na zewnątrz -4,5C

Przy króćcu czerpni -2,1

Temperatura na strychu 11,5C

Czy któś może mi pomóc policzyć sprawnośc systemu

Nie wiem czy brac srednie z anemostatów czy może te które pokazuje sterownik?

Jedyna rzecz która mnie nurtuje na fakt ze czerpnia i wyrzutnia oddalone sa od siebi o ok. 5m na jednej scianie w jednej lini blisko okapnika(40 cm dachu który wychodzi poza lico sciany.

Czy może byc to powodem ze temp na czerpni jest wyższa od tej mierzonej na balkonie 3 m w dół od czerpni

Zapraszam do dyskusji i o uwagi

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TB (tak z ciekawości) czy Pan wie dlaczego są takie temperatury?

Bo widzę, że już po raz kolejny unika Pan konkretnych odpowiedzi, które powinny być oparte na wiedzy lub doświadczeniu.

Mam w sklepie podłączony termometr z czujnikiem przed wymiennikiem i za wymiennikiem . W sklepie było 21 st.C i 35% , przed wymiennikiem -3.5 za wymiennikiem 19.6. Wersja robiona dla mnie, bez bypassu.

Nie wydaje mi sie by był to problem Projektowa była przez odpowiednia firme i konsultacje, takze bilanse sie zgadzają dobór reku też.

Nie wydaje mi sie by rozłozenie rur musiało byc wykonywane przez wykwalifikowanych ludzi, bardziej tu chodzi o czas. i o kase.

Nie chciał bym ruszac ustawien wentylatorów, a czemu miało by to służyć zróżnicowanie o 5%?