Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@KRAB

Gdzie jest reku, w jakim pomieszczeniu i w jakiej temperaturze?

Czy otwierałeś obudowę i widziałeś lód w wymienniku?

Daj foto z temperaturami na sterowniku....

W moim przypadku pomogła jeszcze izolacja matą kauczukową całej komory czerpni.

Ciepło w pomieszczeniu i zimno w reku powodowało skraplanie się wody w reku.

Edytowane przez franco78
  • Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zadzwoń do serwisu i podaj nr. seryjny i będziesz wszystko wiedział.

Witam!

Mam prośbę do wszystkich użytkowników airpacków, którzy mieli problem z grzałką.

Czy możecie podać wersję tego błędnego oprogramowania?

Mam problem, który objawia się w dokładnie taki sam sposób - gdy temperatura spada poniżej 0. Im niżej tym gorzej - tzn. leje się z obudowy i drastycznie spada sprawność. Centrala zakupiona poprzedniej zimy ale chodzi od wiosny 2016 więc dopiero tej zimy jest narażona na mrozy. Walczę z takim stanem rzeczy od miesiąca. Pan z serwisu widzi problem po kolei we wszystkim innym, tylko nie w tej grzałce.

@KRAB

Gdzie jest reku, w jakim pomieszczeniu i w jakiej temperaturze?

Czy otwierałeś obudowę i widziałeś lód w wymienniku?

Daj foto z temperaturami na sterowniku....

W moim przypadku pomogła jeszcze izolacja matą kauczukową całej komory czerpni.

Ciepło w pomieszczeniu i zimno w reku powodowało skraplanie się wody w reku.

W pomieszczeniu gospodarczym, temp. 20-21st

Obudowę otwierałem ale mam dostęp tylko od strony wywiew-nawiew, lodu nie widziałem ale dużo wody owszem.

Wczoraj wieczorem:

temp. na czerpni -8st

temp wywiew +20

temp nawiew +6

Z serwisem rozmawiam od miesiąca, numer seryjny podawałem.

Kontynuując temat włącznika dzwonkowego w łazience....

Zanim zacznę ciągnąć kabel i instalować włącznik, chciałbym sprawdzić jak to działa.

Czy zwarcie na krótko zaznaczonych na zdjęciu styków na płycie głownej uruchomi wietrzenie?

Basic.jpg

Ale które bo są dwa. Jest wietrzenie i przewietrzanie. A i jeszcze jedno który masz w końcu sterownik Air + czy Air++ albo AirS Edytowane przez plusfoto
Zwarłem te łącze,ale brak reakcji rekuperatora...wietrzenie nie uruchamia się. Na sterowniku ustawione.

Musisz mieć magiczny "pin" do Twojej centrali, podobno każda centrala ma inny. W ustawieniach zaawansowanych wtedy aktywujesz to wejście na płycie i wtedy bedzie działać.

@plusfoto

Mam Air++ - zapomniałem, że w tym przypadku jeden "+" ma znaczenie ;)

@bstach

Dzięki za radę - faktycznie trzeba było aktywować to w ustawieniach po wpisaniu pinu ;)

Działa:)

Problem polega ma tym ze rurki wentylacji mam położone na jeszcze nieocieplonym poddaszu przykryte symbolicznie wełna co powoduje dość szybkie wychładzania pomieszczeń(temp nawiewu koło 0 st) Może fakt ze nic nie ugram trzeba czekać do wiosny i ocieplać poddasze.
to niemożliwe żeby Ci wiało 0 st. ,a reku gdzie stoi?

Możliwe, możliwe ...

Rok temu jak był bug w sofcie grzałki i zamarzał wymiennik to na sterowniku pokazywało nawet ujemną temperaturę nawiewu :)

Na wyswietlaczu jak były te mrozy to pokazywało nawiew 8 st i myśle ze temp zanim dotrze do nawiewnika to jeszcze spadnie. Może 0 nie ale 3-5 st co i tak jest słabo.
Problem polega ma tym ze rurki wentylacji mam położone na jeszcze nieocieplonym poddaszu przykryte symbolicznie wełna co powoduje dość szybkie wychładzania pomieszczeń(temp nawiewu koło 0 st) Może fakt ze nic nie ugram trzeba czekać do wiosny i ocieplać poddasze.

reku nie może stać na mrozie...

Nie napisałem ze reku stoi na poddaszu. Jest w cieplej grzanej kotłowni, tylko rurki są rozprowadzone po nieogrzewanym poddaszu. Planuje je zatopić w warstwie ocieplenia stropu (15 cm 031) a skosy dachu ocieplić 35cm wełny 034