Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój też pluje, ale odpływem. Czasem i 10-15 litrów wody na dobę.

Ja mam natomiast sucho w odpływie- kapało jedynie troszkę przy dużych mrozach,

Nawet rozkręciłem boczną pokrywę aby zajrzeć gdzie ta woda no i susza.

Z drugiej strony skąd ta woda ma się brać w dobrze izolowanym domu.

Z samego życia i gotowania jest jej niewiele :(

Ja mam natomiast sucho w odpływie- kapało jedynie troszkę przy dużych mrozach,

Nawet rozkręciłem boczną pokrywę aby zajrzeć gdzie ta woda no i susza.

Ile osób w domu? Puść na większych obrotach to woda powinna lecieć i to dosyć...

a skąd i po co macie kominy systemowe nieużywane? Bo że szyby wentylacyjne to rozumiem ze mozna miec wolne

Ja mam komin w kotłowni, no bo w domu musi być komin. To jest typowa sytuacja kogoś, kto chce mieć nowoczesny dom

energooszczędny, ale żona/teść/ojciec/inny lokalny fachowiec wpiernicza się w budowę, straszy że jak będzie wojna albo inne

trzęsienie ziemi, to komin do palenia czymś trzeba mieć.

No i jest tak, że mam pompę ciepła i reku, ale 2 kominy w chałupie stoją. Jeden do kominka, a drugi w kotłowni ;P

Do kominka jest bo jest kominek, też mi to nie pasowało no ale żona chciała to niech ma. A drugi komin w kotłowni

mi postawili, no to że akurat wkład w środku ma fi200 to użyłem go jako wylot wentylacji. A kanały wentylacyjne zaślepione,

może je użyję jako korytka na przewody czy coś tam innego ;)

Hm no czy niewiele... Jak dużo gotujesz i sporo się kąpiesz (x kilka osób) to tej wody jest sporo.

My żyjemy "umiarkowanie" można powiedzieć (gotowanie i kąpiele mało intensywne) ale żeby mieć

te 45-50% wilgotności to zasuwają u mnie nawilżacze w razie potrzeby, a to co puszczę nawilżaczem

to musi się skroplić w rekuperatorze (o ile jest mróz ofc), nie ma siły żeby było inaczej.

Ile osób w domu? Puść na większych obrotach to woda powinna lecieć i to dosyć...

Do południa jest 1 dorosła osoba i malutkie dziecko.

Potem jeszcze jedno dziecko i ja po południu.

Reku 500 chodzi na 10% mocy dla 125m2. (silniki też mają obniżone napięcie na 3,5 oraz 4,2V lub coś w pobliżu)

Docelowo od przyszłego roku do wentylacji pójdzie kolejne 125m2. Dlatego na teraz reku jest przewymiarowany.

Wilgotność w domu bez nawilżania w zakresie 30-33%. Dlatego działają 2 duże nawilżacze w sypialni oraz w salonie.

Przy gotowaniu reku załącza się na 150% mocy podczas całego procesu chodzenia okapu nad kuchenką

Funkcja wentylacji również jest ustawiona na 150% mocy przez 15 minut.

Temperatura powietrza zaciąganego z czerpni w granicach +7*C.

Przy dużych mrozach spadało do +3*C. GWC nie pozwoliło na zejście poniżej.

REKU wewnątrz suchutki bo go rozkręcałem

Kapało (nie leciało) tylko podczas najsilniejszych mrozów. Nakapało łącznie około 1 litra wody.

Działa Wam sterowanie przez AirMobile? U mnie cały czas pomarańczowa kropka, reku pracuje jak wcześniej ale nie ma sterowania zdalnego

"POMARAŃCZOWY - błąd połączenia z rekuperatorem, podczas gdy działa połączenie z serwerem centralnym" - czyli co to oznacza?

Działa Wam sterowanie przez AirMobile? U mnie cały czas pomarańczowa kropka, reku pracuje jak wcześniej ale nie ma sterowania zdalnego

"POMARAŃCZOWY - błąd połączenia z rekuperatorem, podczas gdy działa połączenie z serwerem centralnym" - czyli co to oznacza?

Witaj w klubie :D Ja najpierw męczyłem się ze 2 dni zanim załapał potem i tak padło. W końcu zmieniłem cały router i też po kilka razach załapał. Jak zniknie prąd to potem złapie albo nie :p. Na razie 10 dni było cacy dziś od rana pomarańczowa kropa.

Moim zdaniem lekką pomyłką jest to, że urządzenie łączy się przez ich serwer. Nie ma neta - nie ma sterowania. Jak im serwer padnie to i zapewne nam. Takie coś powinno działać zarówno w necie (podstawa) jak i sieci lokalnej przez aplikację np łączysz się jak z routerem przez IP a nie tylko przez stronę internetową. Niby jest w pomocy opis o niebieskiej ikonie łączności w sieci lokalnej ale to chyba jeszcze nie istniej. W efekcie jak jest budowa domu gdy często netu jeszcze nie ma trzeba mieć jakieś zabawki mobilne czy inne aby móc tym sterować. U mnie stoi na razie LTE router i jest ok do dziś albo musiałem mostkować z laptopem co pozwalało się połączyć w zależności od humoru AM :D.

Sugestia do TG - zróbcie możliwość sterowania lokalnie. Na wizualizacji (nie mylić z głównym ekranem) nie ma odświeżania aktualnych parametrów. Nie wiem czy tak samo jest w Air++ ale jeśli tak to też nie jest to dla mnie logiczne. Wisi sobie na ścianie tablet i ładnie wygląda wizualizacja. Jak żonka w telefonie zmieni czy nawet sam % nawiewu to na wizualizacji tego nie zobaczę myśląc, że jest ok. Albo (co się częściej zmienia) ciesząc michę, że fajne temperatury nawiewu, czerpni a w efekcie jest inaczej :p Wiadomo można kliknąć i wrócić ale za setnym razem to już denerwuje. Takie duperele ale irytują... łączność najbardziej. Pewnie za jakiś czas będzie mi to lotto bo pewnie na reku będę patrzył raz na 3 dni. W zimie to co innego gdy chce się zabrać miarę o wilgotność + kominek etc.

Nie jest to też zgodnie z opisem 100% Air++ bo nie ma funkcji serwisu :p

I super by było jak by jakieś API udostępnić (nawet do podstawowych parametrów to można by sterować za pomocą innych systemów np domu inteligentnego, własnych programów. Może ktoś z TG odczyta :) :)

W efekcie chyba zamówię sobie ten najprostszy panel za 100-200 zeta aby w ogóle mieć możliwość sterowania w takich sytuacjach jak teraz :) :) :) Reku cacy ale mobile na razie u mnie 7/10 ... czekam na update. To powinno być tak niezawodne jak sterownik na kablu :)

Koś wie po co w ogóle są te 4 porty USB ?? :)

Edytowane przez Janek795
No kurde jak masz GWC to o czym my mówimy. Mowa jest o 99% użytkowników rekuperatorów, a nie o Tobie :>

Jak montowałem prawie 200 metrów niebieskiej rury pod ziemię to kilka osób mówiło mi, że to i tak nie będzie działać- TAKIE gadanie dodawało mi sił aby doprowadzić to GGWC do końca. Dziś już nikt o tym nie dyskutuje.

I super by było jak by jakieś API udostępnili (nawet do podstawowych parametrów to można by sterować za pomocą innych systemów np domu inteligentnego

Do tego celu służy interfejs Modbus - możesz sobie sam zrobić zapis (sterowanie) i odczyt (wizualizację) wszystkich parametrów, np. wykorzystując Raspberry Pi + OpenHAB.

czy jest ktoś komu działa w tej chwili AirMobile ??

Wysłałem info do serwisu koło 13 i sprawdzają. Napisałem też, że nie jestem jedyny. Ale sprawdzają po seryjnym numerze więc chyba jedne działały inne nie. Napisz na [email protected] podając SN urządzenia. Jak na razie odpowiedzi jeszcze nie mam :)

Próbowałem dodzwonić się bezpośrednio do zensystemu w tej sprawie ale telefon cały czas zajęty był. Najgorzej mają Ci dla których airmobile jest jedynym sterownikiem, ja mam jeszcze AirS to pół biedy
Jak się kupuje sprzęt za ponad 7 koła to mogli by ten podstawowy i najtańszy (montowany w urządzeniu) dawać w standardzie :D :D albo zrobić jakiś jeszcze prostszy tylko z pokrętłem 1-2-3 będący integralną częścią reku przy zakupie AM - koszt gałki raczje nie jest wielki :D
Przypominam, w razie problemów z thesslą dzwonić bezpośrednio na serwis. Mając ze sobą nr fabryczne urządzeń. Przypominam, że thessla sama robi swój serwis a nie przez instalatorów! Co do pomysłów usprawnień w ich urządzeniach można je przesyłać do mnie z chęcią będę naciskał na wszelkie zmiany, które będą ułatwiały życie.
Jak montowałem prawie 200 metrów niebieskiej rury pod ziemię to kilka osób mówiło mi, że to i tak nie będzie działać- TAKIE gadanie dodawało mi sił aby doprowadzić to GGWC do końca. Dziś już nikt o tym nie dyskutuje.

Ja o górach a Ty o kaszance. Gdzie ja napisałem że GWC nie działa? Dyskusja była o wodze w rekuperatorze,

a skoro masz GWC to temat Cię nie dotyczy i tyle...

Ja o górach a Ty o kaszance. Gdzie ja napisałem że GWC nie działa? Dyskusja była o wodze w rekuperatorze,

a skoro masz GWC to temat Cię nie dotyczy i tyle...

Ależ ja Ciebie nie osądzam o to że pisałeś cokolwiek złego o GWC.

W tym temacie nikt złego słowa nie powiedział o GWC w kierunku mojej osoby :D

Przypominam, w razie problemów z thesslą dzwonić bezpośrednio na serwis. Mając ze sobą nr fabryczne urządzeń. Przypominam, że thessla sama robi swój serwis a nie przez instalatorów! Co do pomysłów usprawnień w ich urządzeniach można je przesyłać do mnie z chęcią będę naciskał na wszelkie zmiany, które będą ułatwiały życie.

Co do usprawnień to oczywiście że jest jedno - sterowanie centralą bezpośrednio z poziomu PC(bez pomocy serwerów Thessli).

Wtedy odpadły by częściowo problemy z AirMobile(jak ktoś tylko przez to tylko steruje i nie ma Air++).