Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wygląda jakby bypass był otwarty/uchylony i miesza powietrze w celu obniżenia temperatury nawiewu i tu pytanie:

-czy ustawiona temp. nawiewu do jakiej dąży centrala jest tak niska,że otwiera bypass i schładza powietrze? (np. tryb lato masz włączony )

lub

-czy coś z bypassem nie tak (trzeba sprawdzić czy sie otwiera i zamyka prawidłowo)

Nic nie rób tylko wyłącz centrale, zdejmij osłone od strony bypassu i zobacz czy bypass jest uchylony lub otwarty , to dużo wyjaśni

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

osłonę zdjąłem ale nie widze baypasu . W którym miejscu on się znajduję ?

Widzę filtry, wymiennik jakieś rurki od czujników przepływu chyba , ale żadnej klapki nie widzę.

centralka 170 .

Edytowane przez offan
Ma ktoś jakieś dojście do Airpacków najlepiej z montażem w kuj-pom ? Chyba, że ustawienie wszystkich parametrów jest banalnie prostę i dam radę zrobić to sam :)

@offan

zerknij na siłownik bypassu, u mnie w aipracku 300h wygląda to tak:

bypass on, off.jpg

ten żółty element siłownika wyznacza jego położenie, zaznaczyłem na fotce jak jest u mnie w 300h, w 170 powinno być podobnie

IMG_20170503_121448.jpg

Przy okazji jeszcze jedno pytanie.

Widzę że u niektórych zamiast procentowych wskazań nawiewów i wywiewów pokazywane są one w m3/h jak przełączyć na taki widok ?

Ten widok m3 jest możliwy jeżeli masz zamontowany sterownik CF.

Wtedy widać % i m3

zerknę jeszcze raz

Ten widok m3 jest możliwy jeżeli masz zamontowany sterownik CF.

Wtedy widać % i m3

Sterownik CF mam , tzn powinienem go mieć

Witam

Naczytałem się grubo o rekuperatorach i systemach. I chyba wybór padnie na Airpacka 400 na kanałach PeFlex. Budynek dwu kondygnacyjny 180 m2 Pomóżcie i podeślijcie namiary na konkretnych wykonawców z przyzwoitą ceną. Gorąca prośba i trochę pilna:D .

Nie am chyba takich specjalostow :) przy firmach bez 15k netto nie podchodz. Ja stwierdzilem ze poloze instalacje sam. Jestem wlasnie w trakcie liczenia rur i bede wiedzial ile to wszystko wyjdzie.
Podrzuci ktoś namiar na sprawdzonego instalatora ze śląska? Im bliżej Częstochowy tym lepiej. Do ogarnięcia jest domek z użytkowym poddaszem o powierzchni użytkowej ok. 135m2. Będę wdzięczny za podesłanie namiaru na zaufanego fachowca od rekuperacji.
A reku podłączałeś sam i ustawiałeś ? Bo tego się trochę boję :)

Również sam. Całość instalacji wykonałem sam osobiście. Jak będziesz kupował reku to musisz dostać kod instalatora do twojej centrali. Bez tego kodu niewiele ustawisz. Znaczy się nic nie ustawisz. Niebawem wstawię na youtube film jak wygląda podłączenie mojego reku w momencie częściowego ocieplenia kanałów. Ale to jeszcze potrwa dłuższą chwilę. Na 100% wstawię linka.

Gdzie kupowales centrale? Allegro ?

Zrobiłem zapytanie na oferteo i zgłosił się sprzedawca który ma sklep 10km od mojego domu.

Oczywiście negocjacje były ostre bowiem dostałem sporo ofert i wiedziałem jakie są ceny.

Dodatkowo rozmawiałem tez z przedstawicielem o parametrach wyposażeniu itd.

@offan

sprawdziłem , wygląda na zamknięty

IMG_20170507_144830685.jpgIMG_20170507_144332025.jpg

a sprawność nadal marna mimo tego że na zewnątrz dość ciepło strach pomyśleć co będzie jak będą mrozy

IMG_20170507_142944103.jpg

jakieś pomysły ?

Czasami nie masz wody w tym swoim wymienniku.

Ja na teraz przy nastawie nocnej mam takie dane:

Temp przed i za GWC to tylko błąd pomiaru- GWC odpoczywa.

Najlepiej zadzwoń do przedstawiciela z twojego terenu lub do serwisu.

Ja dzwoniłem i bez problemu pomagali.

rekuu.JPG

rekuu.jpg

Zrobiłem zapytanie na oferteo i zgłosił się sprzedawca który ma sklep 10km od mojego domu.

Oczywiście negocjacje były ostre bowiem dostałem sporo ofert i wiedziałem jakie są ceny.

Dodatkowo rozmawiałem tez z przedstawicielem o parametrach wyposażeniu itd.

Zacznij analizę od samego początku - jak masz wyregulowaną instalacje?

Nawiew do wywiewu?

U mnie instalator chodził z anemometrem kilka razy po instalacji zanim ją wyregulował.

sprawdziłem , wygląda na zamknięty

[ATTACH=CONFIG]388485[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]388486[/ATTACH]

a sprawność nadal marna mimo tego że na zewnątrz dość ciepło strach pomyśleć co będzie jak będą mrozy

[ATTACH=CONFIG]388487[/ATTACH]

jakieś pomysły ?

Miałem taki sam przypadek, przyczyna to zalany wymiennik.

Pozdrawiam

Jacek

Zacznij analizę od samego początku - jak masz wyregulowaną instalacje?

Nawiew do wywiewu?

U mnie instalator chodził z anemometrem kilka razy po instalacji zanim ją wyregulował.

Teraz większość ludzi zamawia centrale z systemem CF, także problem regulacji odpada ;)

Pozdrawiam

Jacek