Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdzie mogę uzyskać hasło serwisowe do AIR++?

Kod serwisowy możesz uzyskac od instalatora albo tam gdzie kupiles centrale. Może on go podac albo i nie.

Czołem Panowie, chciałem sobie docieplić puchę rekuperatora. i skrzynki rozdzielcze bo już czas najwyższy. Skrzynki obkleję ordynarnie styropianem. Reku chyba też polecę styropianem ale bez klejenia.

Czy macie jakieś doświadczenia i pomysłu z tym związane?

Czołem Panowie, chciałem sobie docieplić puchę rekuperatora. i skrzynki rozdzielcze bo już czas najwyższy. Skrzynki obkleję ordynarnie styropianem. Reku chyba też polecę styropianem ale bez klejenia.

Czy macie jakieś doświadczenia i pomysłu z tym związane?

robisz chałupkę dla reku dobrze zaizolowaną i już. Zostaw tylko dojście na wymianę filtrów i od czasu do czasu czyszczenie wymiennika.

Takie pytanie: czy w AirPacku 400, który ma fabrycznie zamontowany CF, można ręcznie ustawić w celach testowych różne napięcie zasilania wentylatorów? Jeśli tak, to jak to zrobić, bo póki co nie widzę takiej opcji w menu serwisowym?

Może trochę nie na temat, mam pytanie jak rozwiązujecie problem niskiej wilgotności powietrza w domu z rekuperatorem ?

Ja nie widzę różnicy, żona twierdzi że jest "suche".

Zmniejszyć, w równym stopniu obroty wentylatorów (nawiew i wyciąg) w jednostce. Słyszałem, że kwiaty mogą być dobrym rozwiązaniem, nawilżacze lub sporej wielkości akwarium.

Może ktoś jeszcze podrzuci jakieś pomysły?

Cześć,

Mam AirPacka 400 z modułem CF. Jestem świeżo po instalacji (choć reku czekał na strychu prawie pół roku..). Po kalibracji sprawność wychodzi mi najczęściej ok 80% (od 73 - 85) - trochę za mało. Przeważnie różnica wywiew/nawiew to jest ok 3-4 stopni. Trochę za dużo?

Reku zainstalowany na nieogrzewanym, ale docieplonym strychu.

Temperatura ostatnio ok 14-16 stopni.

Syfon oryginalny z kulką, wydaje się pracować poprawnie.

Na tacce tylko parę kropel wody, wymiennik raczej suchy.

Bypass zamknięty.

Nawiew/wywie po 10 rur pe-flex.

W domu 3 do 5 osób i pies.

Zdjęcia z kalibracji:

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

Kalibracja - dalsza część:

6.jpg7.jpg

Pomiary temperatury przy 100% wentylacji (300m3/h)

8.jpg9.jpg10.jpg

Czyli sprawność 78-79%. Różnica między wywiewem a nawiewem 3,3 st.C.

Czy w obecnych warunkach da się jescze wyciągnąć coś więcej?

Pytałem już wcześniej, ale zapytam jeszcze raz: czy w centrali z fabrycznym CF, da radę testowo posterować napięciami wentylatorów, żeby sprawdzić, czy da się wyciągnąć lepsze rezultaty?

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.
możesz odłączyć fizycznie cf kablem, u mnie podziałało ale chyba nie o to chodzi jak wydaje się na CF prawie 1000 zł :/. Ja ciągle czekam na serwis bo dodatkowo z mojego zaczyna się lać jak z mokrej ściery. Dobrze, że mam odpływ w podłodze w kotłowni
Może trochę nie na temat, mam pytanie jak rozwiązujecie problem niskiej wilgotności powietrza w domu z rekuperatorem ?

Ja nie widzę różnicy, żona twierdzi że jest "suche".

Latem wentylujesz tyle żeby było ok i nie ważne jak mocno. W nocy nie za bardzo bo będzie coś słychać.

Zimą niestety wentyluj pomiędzy "minimum" żeby było ok i nie za dużo zapachów i pomiędzy "maksimum" żeby nie było za sucho.

Jak wprowadzisz więcej wilgoci do powietrza (kwiaty, pranie, gotowanie, przebywanie w domu itp.), to i wentylować możesz trochę więcej.

Takie są prawa fizyki. Jak chłodne wilgotne powietrze się nagrzeje staje się suche. To nie jest problem wilgotności powietrza w domu z rekuperatorem, tylko domu z działającą wentylacją w sezonie zimowym. Jak przy wentylacji grawitacyjnej pozatykasz kratki i wentylacja nie działa to i za sucho nie jest. Rekuperator nie zmienia wilgotności powietrza na minus, czyli nie wysusza. Co najwyżej może trochę odzyskiwać (nawilżać) gdy jest wymiennik obrotowy lub entalpiczny.

Edytowane przez Instaltechnic
Zmniejszyć, w równym stopniu obroty wentylatorów (nawiew i wyciąg) w jednostce. Słyszałem, że kwiaty mogą być dobrym rozwiązaniem, nawilżacze lub sporej wielkości akwarium.

Może ktoś jeszcze podrzuci jakieś pomysły?

ja skręcam na tyle byle zapewnić komfort. jak reku jest w stanie tyle zmodulować to nie ma problemu :)

Witam. Szybkie pytanie o moduł Air++, bo przewertowałem pdf'a informacyjnego ze strony producenta i na ani jednym zrzucie ekranu nie ma widoku na 4 temperatury - nawiew, wywiew, czerpnia, wyrzutnia - tak jak widać to tutaj w 1 poście. Czy widok taki jest nadal dostępny w obecnej wersji sterownika? Czy może to być widok domyślny? Czy trzeba po te informacje wejść gdzieś głębiej do menu i po jakimś czasie zamknie się ono automatycznie i wróci do głównego pulpitu z datą/godziną?

Czemu pytam - bo mam obok manipulator z alarmu oraz sterownik pieca, oba już przedstawiają datę/godzinę/dzień, nie widzę sensu wydawać kolejnego tysiaka tylko na to żeby mieć trzeci raz te same informacje. Jedyny widok jaki mnie interesuje to ten z pierwszego posta i chciałbym go mieć 24/7. Jeżeli trzeba go wyklinać ręcznie to nie ma problemu, o ile sam się nie zamknie np. po minucie i nie będzie mi tam godziny pokazywało...

możesz odłączyć fizycznie cf kablem, u mnie podziałało ale chyba nie o to chodzi jak wydaje się na CF prawie 1000 zł :/. Ja ciągle czekam na serwis bo dodatkowo z mojego zaczyna się lać jak z mokrej ściery. Dobrze, że mam odpływ w podłodze w kotłowni

Był już serwis - co stwierdził ? U mnie też zaczęło niedawno cieknąć z obudowy, poprawiłem odpływ, ale kapie dalej. Co najgorsze w środku odpływ jest zabudowany i nie da się zajrzeć co jest grane.

Mam pytanie dotyczące filtrów, które były w urządzeniu w dniu zakupu. Wymieniłem je na ramki plus włóknina filtrująca, i czy te fabryczne filtry są do wyrzucenia czy też mogą się do czegokolwiek przydać ?
Mam pytanie dotyczące filtrów, które były w urządzeniu w dniu zakupu. Wymieniłem je na ramki plus włóknina filtrująca, i czy te fabryczne filtry są do wyrzucenia czy też mogą się do czegokolwiek przydać ?

Uważajcie na te płaskie ramki, też wymieniłem na takie we wrześniu w zeszłym roku i przez nie w centrali woda znalazła się tam gdzie nie trzeba. To znaczy czerpnia i ten płaski tak się zabrudziły że wentylator nawiewny zrobił takie podciśnienie z drugiej strony wymiennika że podciągał wodę pod nim (zdjęcie) a ta spływała wszędzie tylko nie do tacy. Po wyczyszczeniu czerpni i wycięciu z niej tej drobnej siatki na owady oraz wymianie na czystą tkaniny w ramce wszystko wróciło do normy. A z tych ramek zrezygnowałem ponieważ nie chciało mi się tak często chodzić do centrali, docinać i wymieniać. Teraz od roku mam ich M5, dwa razy wymieniłem w nich tą wstępną tkaninę a główny na sucho odkurzam. powinien jeszcze z pół roku wytrzymać. Ta płaskie strasznie zaburzają przepływ i zwiększają opory.

IMG_20161120_171718.jpg

Czerpnię wystarczy raz na dwa - trzy miesiące omieść a filtry w określonym czasie wymieniać (latem wystarczy zgodnie z harmonogramem a zimą raz w miesiącu) i problemów nie będzie. A kilka stówek piechotą nie chodzi - za 50 zł mam filtrów na 5-6 lat.

u mnie serwisu jeszcze nie było,

trochę zarobiony jestem i nie miałem czasu ich cisnąć, w przyszłym tyg jak się obrobię to będę drążył temat.

Co do cieknięcia to u mnie ciekło jak był idealnie wypoziomowany, kazali lekko pochylić w stronę odpływu. Chwile był spokój potem znowu ciekło teraz znowu spokój i ni chu chu nie wiem od czego to. Nagle przestało samo a ja nic nie zrobiłem. O co może chodzić? Temeratury na zewnątrz raczej cały czas takie same a ciekło raz z odpływu raz z odbudowy z przeciwnej strony, przeciekało do filtrów tam gdzie jest siłownik od bypasu. Ogólnie przestałem rozumieć co się dzieję z moją centralą.

pozdr

Czerpnię wystarczy raz na dwa - trzy miesiące omieść a filtry w określonym czasie wymieniać (latem wystarczy zgodnie z harmonogramem a zimą raz w miesiącu) i problemów nie będzie. A kilka stówek piechotą nie chodzi - za 50 zł mam filtrów na 5-6 lat.

Tylko ja mam w centrali presostat i co dwa-trzy tygodnie upominał się o wymianę filtrów. Tak jak w samochodzie wymieniam filtr kabinowy to tym bardziej w domu chcę mieć spokój gdzie przecież znacznie więcej czasu spędzam w domu.